student.jpg

Stredoškoláčky sa musia prezliekať a sprchovať pred bio-mužmi, ktorí tvrdia, že sú ženy

11
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

By Jonathon Van Maren

Transgender politika v súčasnosti vyvádza z miery stredné školy po celých USA, čo nezriedka ústi v rozličné šarvátky, potýčky a spory. Každý z týchto sporov však len čoraz viac dokazuje, ako ďaleko sme sa zatúlali od inštinktov zdravého rozumu, ktoré sa kedysi považovali za samozrejmé a nakoľko ideológie, presakujúce našou kultúrou, otrávili svojím jedom našu schopnosť myslieť a uvažovať normálne. Stalo sa napríklad, že zo školy vyhodili dievča, ktoré do dievčenských spŕch nedovolilo vstúpiť chlapcovi, ktorý si na to robil nárok. 

Z Washington Post: "Prípad ´útoku´ na dievčenské sprchy začal odkazom na snapchate a skončil kolenom v rozkroku. Všetko sa to odohralo na North Pole High School v North Pole na Aljaške, v malom mestečku, ako vystrihnutom z Vianočnej pohľadnice. Študentka, prechádzajúca premenou zo ženy na muža, posiela na snapchat selfie z chlapčenských spŕch. Niektorých chlapcov z tejto strednej školy, ktorí uvideli toto selfie, to nahnevalo a na protest sa rozhodli, že aj oni vojdú do dievčenských spŕch a urobia si tiež svoje selfie", uviedla superintendantka Karen Gaboriková.    

Chlapcov pochopiteľne riadne rozčúlilo, že biologická žena bola u nich v šatni a v sprchách. Pre trans aktivistov však ich pocity a názory nič neznamenajú; tvrdia, že celá spoločnosť sa musí ´premieňať´ spolu s nimi a že veci ako súkromie a nepríjemné pocity, spojené s tým, že by vás v šatni alebo v sprche malo vidieť opačné pohlavie, musia ísť stranou, musia sa skrátka "prekonať". V tomto prípade sa chlapci rozhodli, že odpovedia štýlom ´oko za oko, zub za zub´ - keď biologické dievča môže vojsť do ich sprchy, môžu aj oni vojsť do dievčenskej. 

Nedostali sa však ďaleko. Prvý chlapec, ktorý vošiel do dievčenskej sprchy, dostal od najbližšieho dievčaťa kolenom do slabín. A tým sa "protest" chlapcov skončil. Dievča chcú preto vylúčiť zo školy, ako pre The Post uviedla jej rodina. Incident podnietil miestny rozpor - prečo dievčina, ktorá nemá nič spoločné s transgender študentkou, má byť potrestaná za použitie "neúmernej sily" a či protest chlapcov spôsobila národná hystéria, súvisiaca s prístupom transgender osôb do príslušných šatní a spŕch. Gaboriková nepotvrdila, či dievčinu zo školy vyhodili, pretože sa odvolala na ochranu jej súkromia, no uviedla, že všetkých sedem chlapcov, zapojených do spomínaného protestu, bolo potrestaných pre "pokus o vstup do dievčenských šatní a spŕch".   

Pamätám si časy, keď by dievča, ktoré si bránilo svoje súkromie a česť, ako aj česť svojich kamarátok, skôr pochválili, než potrestali. Ako presne by mala zareagovať dievčina, keď si sedem chlapcov robí nárok na vstup do dievčenskej šatne?! Niektorí ľudia sa však k tomu našťastie postavili správne: Vyšetrovanie oprávnenosti trestu pre spomínanú dievčinu začala svojím príhovorom republikánka z North Pole, Tammie Wilsonová, ktorá verejne skritizovala spôsob, akým sa škola s prípadom vysporiadala, čo podľa nej vysiela pre mladé dievčatá zlé signály. (Wilsonová povedala, že dievčaťu len "prerušili" štúdium, no jej staršia sestra to vo svojom tweete opravila.) "Nestarám sa, prečo boli títo chlapci v dievčenských sprchách", povedala Wilsonová, "chcem len všetky mladé dámy na North Pole High School uistiť, že keď sa budú cítiť akokoľvek ohrozené, môžu použiť silu, akú potrebujú pre svoju bezpečnosť; ja budem stáť vždy na ich strane. Aj vaša komunita. Nie na strane chlapcov, ktorí sa chceli dostať tam, kam nepatria."

Rodina dievčaťa odmietla interview s The Post, no povedali, že za vylúčenie zo školy podajú odvolanie. Wilsonová uviedla, že o incidente sa dozvedela od svojich voličov a že je v styku s rodinou dievčaťa. Republikánska zákonodarkyňa uviedla, že chlapci v podstate "bránili" dievčaťu odísť zo sprchy. "Nečakalo sa, že sa bude brániť?", pýtala sa v nadchádzajúcom interview s Fairbanks Daily News-Miner a dodala, že dobre urobila; "Svojej dcére by som poradila, aby urobila to isté."

Boje o transgender šatne a sprchy má pre stredoškolských študentov následky v reálnom živote. Niektoré tínedžerky nosia prepotené cvičebné úbory celý deň, len aby sa vyhli prezliekaniu pred biologickými mužmi, ktorí sa identifikujú ako ženy (isté dievča sa sťažovalo, že v dievčenskej šatni bola vystavená pohľadu na penis druhého študenta/tky). Ostatné dievčatá sa vyhýbajú šatniam a sprchám úplne. Napriek tomu istý sudca z Illinois doslova nariadil, že stredoškoláčky nemajú žiadne právo na "vizuálne telesné súkromie" - inými slovami, nemajú právo odmietnuť, aby ich či už nahé alebo v štádiu obliekania, videli biologickí muži, pokiaľ o sebe tvrdia, že sú ženy. Práva dievčat a žien sa teda odsunuli nabok v prospech nových trendových trans práv, pričom dievčatá a ženy, ktoré vyhľadávajú súkromie alebo si zakrývajú telo pred pohľadmi biologických mužov, nazývajú transfóbnymi. 

Jedného dňa, nie v tak vzdialenej budúcnosti, sa táto generácia obzrie naspäť a uvedomí si fakt, že slúžila ako pokusné morča v šialenom sociálnom experimente, ktorí pripravili klamárski dospelí. Nemyslím si, že budú celí žhaví, aby týmto dospelým odpustili ...