web3-teenager-depression-sad-church-pray-godong-pl474032s.jpg

Vedci zistili, že religiozita môže pomôcť v boji proti depresii

160
Milko Kostovič
Štúdia

Zvýšenie smerodajnej odchýlky 1,0 v religiozite znižuje pravdepodobnosť rizika depresie o 11 percent. 

Depresie a samovraždy medzi mladými ľuďmi v Amerike sa stávajú čoraz väčším problémom. V roku 2016 si v USA vzalo život takmer 45 000 ľudí. Jedná sa o obrovský, štvrtinový nárast oproti roku 1999. 

"Výskyt aspoň jednej veľkej depresívnej epizódy za rok medzi adolescentmi sa zvýšil za posledné desaťročie takmer o dve tretiny a dosiahol 13,3 %. Je to veľmi alarmujúci trend," uviedla Jane Cooley Fruewirth, docentka na Katedre ekonómie z Univerzity Severnej Karolíny v meste Chapel Hill. 

Dokáže náboženstvo pomôcť? Áno, odpovedá Fruewirth. 

Fruewirth spolu s dvoma ďalšími kolegami študovala Národný dlhodobý výskum zdravia od dospievania k dospelosti a zistila, že "zvýšenie smerodajnej odchýlky 1,0 v religiozite znižuje pravdepodobnosť rizika miernej až ťažkej depresie o 11 percent," uvádza Fruewirth v časopise America. Fruewirth vysvetľuje, že zmena smerodajnej odchýlky v religiozite je pomerne veľká: "Rovná sa to tomu, keď na jednej strane človek nechodí do kostola alebo sa nezúčastňuje cirkevných mládežníckych aktivít a na druhej strane, keď tam chodí aspoň raz týždenne." 

Možno najprekvapivejšie pre ňu bolo zistenie o účinkoch náboženských aktivít, ktoré sú "najsilnejšie, takmer o dve tretiny väčšie, v prípade osôb s najzávažnejšími príznakmi depresie, ktoré sa často najťažšie liečia."

Je zaujímavé, že vidíme podobné výhody religiozity bez ohľadu na to, či sú adolescenti aktívni v iných činnostiach, ako sú školské kluby či športy. Toto naznačuje, že tieto ďalšie mládežnícke aktivity, kde adolescenti môžu nájsť pocit naplnenia a sociálnu spolupatričnosť, sa však nezdajú byť náhradou za výhody religiozity na duševné zdravie.

Vzhľadom na to, že antidepresíva vykazujú klinický úspech pri znižovaní depresie iba v asi jednej pätine prípadov, náš výskum naznačuje, že všetci poradcovia, ktorí sa zaoberajú deťmi, budú neochotní pripustiť potenciálny priaznivý účinok religiozity pri liečbe klientov. S rastúcim počtom dôkazov podporujúcich pozitívne spojenie medzi náboženstvom a duševným zdravím v mnohých prípadoch, výskum náboženstva dosahuje v súčasnosti rastúcu akceptáciu v oblasti psychiatrie spolu s celým radom ďalších oblastí, vrátane ekonómie. Sú to skvelé správy, hoci sa ešte stále musí veľa zistiť o tom, ako duševné zdravie a ďalšie dôležité výstupy súvisia s vierou a vnútorným duchom.

Fruehwirth dodáva, že jej výskum naznačuje, že adolescenti, ktorí sa doma a v škole nemajú o koho oprieť, ťažia viacej výhod z religiozity.