Epsteinov pedofilný škandál potápa povesť britskej kráľovskej rodiny

185
Kultúra smrti

Buckinghamský palác sa opäť musí brániť novým dôkazom o neblahej úlohe princa Andrewa (vojvoda z Yorku) v megaškandále prominentného amerického pedofilného delikventa Jeffreyho Epsteina (66). Jedna z Epsteinových tzv. sexuálnych otrokýň, Virginia Roberts (Giuffre) pred floridským súdom opakovane svedčila o tom, že ju trikrát prinútili k pohlavnému styku s princom Andrewom v čase kedy mala 17 rokov, čo zákony štátu Florida kvalifikujú ako trestný čin.

Virginia Roberts pod prísahou tvrdí, že pohlavný styk s princom Andrewom sa opakovane odohral v Epsteinovom newyorskom dome a na jeho tzv. „pedofilnom ostrove“ (“paedophile island”) Little Saint James v Karibiku.

Napriek zúfalým snahám Buckunghamského paláca zľahčiť a bagatelizovať tieto obvinenia sa na verejnosť prevalili nové video a fotografie, na ktorých je princ Andrew zachytený v nepríjemnej polohe, ako sa vo vchodových dverách Epsteinovho luxusného 40-izbového newyorského domu na Manhattane diskrétne lúči s odchádzajúcou mladou brunetkou. Dôkazový materiál zverejnený na stránkach MailOnline, vznikol v decembri 2010, hodinu po tom, ako Epstein opustil svoju rezidenciu v sprievode iného veľmi mladého svetlovlasého dievčaťa, ktoré ho nasledovalo až k jeho vozidlu značky Bentley, pri ktorom ho spínajúc ruky v prosebnej polohe zrejme o niečo žiadalo.

Zdroj, ktorý bol očitým svedkom týchto udalostí, tvrdí, že princ Andrew pri intímnej rozlúčke s mladou ženou vyzeral veľmi uvoľnene a pokiaľ by človek netušil, že ide o britského princa, bol by presvedčený, že dotyčný je podľa všetkého majiteľom domu. „Absolútne nepôsobil dojmom, že by ho niečo znepokojovalo, naopak, usmieval sa a mával dievčaťu na rozlúčku, uviedol zdroj. „Až keď dievča odkráčalo, opatrne sa poobzeral, či sa náhodou niekto nedíval“.

Predmetný dôkazový materiál vznikol necelých 24 hodín po tom, ako boli Epstein a princ Andrew vyfotení na prechádzke v newyorskom Centrálnom parku počas družného rozhovoru, ktorý indikuje veľmi priateľský vzťah oboch osôb. Buckinghamský palác vytrvalo spochybňuje vierohodnosť týchto dôkazov, faktom však je, že Jeffrey Epstein mal vo svojom „malom čiernom notese“ až 16 telefónnych čísel na vojvodu z Yorku, vrátane mobilných telefónov a pevných liniek do palácov Balmoral a Sandringham, kde bol Epstein vítaným hosťom rodinných osláv kráľovskej famílie, ako aj účastníkom kráľovských poľovačiek v sandringhamskom revíre. V médiách sa tiež objavila fotka, na ktorej Virginia Roberts (Giuffre) ešte v tínedžerskom veku pózuje s princom Andrewom vo veľmi uvoľnenej nálade.

Pod tlakom množiacich sa informácií o dlhoročných stykoch s Epsteinom už princ Andrew rezignoval na pozíciu britského splnomocneného obchodného vyslanca (UK Special Representative for International Trade), avšak kráľovná Alžbeta sa stále snaží demonštrovať svoju dôveru princovi aspoň tým, že 59-ročného princa usadila vedľa seba v aute, ktoré ju pravidelne vozí na bohoslužby neďaleko jej paláca Balmoral.

Gabriel Gačko