plannedparenthoodwisconsin.jpg

Otec znásilňuje tínedžerku, po otehotnení ju vezme na potrat a odtiaľ ju pošlú späť k nemu

25
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Trumpova administratíva v roku 2018 navrhla nové pravidlá pre grantový program plánovania rodiny Title X, vďaka ktorým mohla účinne obrať potratársku organizáciu Planned Parenthood (PP) o každoročných $60 miliónov dolárov, financovaných z peňazí daňových poplatníkov.

Časť nových pravidiel by zakázala federálne financovanie potratárskych zariadení, ako aj odporúčanie týchto zariadení klientkam a ďalšia časť nových pravidiel, ktorým sa však už venuje iba malá pozornosť, sa týka sekcie, vyžadujúcej od účastníkov Title X programu dodržanie zákonov jednotlivých štátov, ktoré nariaďujú oznámenie podozrenia na sexuálne zneužívanie dieťaťa a znásilnenie.  

Federálny zákon už od roku 1999 jasne nariaďuje, že všetky zúčastnené strany grantu Title X by mali dodržiavať špecifické zákonné nariadenia jednotlivých štátov. Podľa nových pravidiel sa to už prísne vyžaduje. Prečo odrazu taká zmena? Veď ktorá organizácia by nechcela dodržiavať štátne zákony na ochranu nevinných detí pred sexuálnymi predátormi?! Predsa Planned Parenthood!

Planned Parenthood už dlhé roky vykonáva potraty detským obetiam sexuálneho zneužívania bez toho, aby na to upozornila príslušné orgány. Štúdia z roku 2014 o sexuálnom zneužívaní odhalila, že PP je najnavštevovanejším klinickým zariadením pre obete zneužívania hneď po nemocničných urgentných príjmoch. Aj napriek tomu, že potratári a ostatný personál zariadení PP vedia, že podľa zákona musia nahlásiť podozrenie zo sexuálneho zneužívania, aj naďalej odmietajú na to upozorňovať príslušné orgány, čím vlastne sexuálnym predátorom naďalej umožňujú pokračovať v zneužívaní celé mesiace, ba až roky.

V júni 2018 Live Action zverejnila novú investigatívnu reportáž, ktorej prvá časť odhaľuje niekoľko desaťročí trvajúcu prax PP, vytrvalo hľadiacu iným smerom. Súčasťou reportáže je séria súdnych prípadov, správ z Ministerstiev zdravotníctva jednotlivých štátov, svedectiev bývalých zamestnancov PP, rozhovorov s preživšími obeťami sexuálneho zneužívania, publikovaných Loyola University, a dve utajené vyšetrovania Live Action, vďaka ktorým sa odhalili vzorce krytia aktivít v zariadeniach PP. Spomínané príbehy sú zbierkou mučivých, desivých a trýznivých tráum, ktoré utrpeli obete sexuálneho zneužívania a znásilnenia:

"R.Z." bola po prvýkrát sexuálne zneužitá ako 6-ročná. Do jej 13-tich rokov ju jej nevlastný otec znásilňoval, až otehotnela. Jej nevlastný otec, Timothy David Smith ju vzal do zariadenia PP na potrat, kde podľa súdneho procesu z roku 2014 proti PP, jej vykonali potrat bez upozornenia rodičov a bez oznámenia na podozrenie zo sexuálneho zneužívania aj napriek tomu, že to zákony štátu Colorado vyžadujú. Zo zariadenia PP prepustili R.Z. domov spolu so Smithom, ktorý ju ďalšie mesiace naďalej zneužíval a znásilňoval.

 

Ďalší tragický príbeh sa stal Denise Fairbanksovej. Od 13-tich rokov ju sexuálne zneužíval jej otec. Keď v 16-tich rokoch otehotnela, otec ju zobral na kliniku PP a donútil ju k potratu. Denise uvidela šancu uniknúť zneužívaniu a preto personálu na klinike povedala, že ju otec znásilňuje. Oni však jej prosby o pomoc ignorovali a odmietli konať v súlade so zákonom štátu Ohio, ktorý nariaďuje takéto veci oznámiť. Po potrate ju prepustili naspäť domov spolu s otcom, ktorý ju ďalší rok a pol veselo zneužíval aj naďalej. 

 

Podobné príbehy sa však, žiaľbohu, v zariadeniach PP odohrávajú pravidelne a to v celej krajine; v podstate ide o pracovnú metódu tohto potratárskeho reťazca. Zachytil som prípady v štátoch Kalifornia, Washington, Colorado, Arizona, Ohio, Alabama, Pennsylvania, a v iných - no stále ide iba o prípady, ktoré napokon niekto odhalil a zverejnili sa. Bývalá zamestnankyňa PP Catherine Adairová vysvetľuje ako sa tieto horory odohrávajú: "Dievča prichádza na kliniku v podstate s človekom, ktorý ju zneužíva. V rozpore so všetkými nariadeniami je mu umožnené zúčastniť sa rozhovoru s dievčaťom v poradenskej miestnosti. Aj keď som to povedala vedeniu, odbili ma, že aj tak je pre ňu lepšie, keď podstúpi potrat." Už viacero bývalých zamestnancov PP potvrdilo, že nepísaným pravidlom tejto organizácie, pokiaľ ide o tehotné tínedžerky, je ´na nič sa nepýtaj a nič nehovor´. Žiadne otázky, žiadny záznam, žiadne dodržiavanie zákona a obeť je poslaná naspäť domov k človeku, ktorý ju dovtedy zneužíval a ktorý v tom veselo pokračuje ďalej. 

Práve preto sa musia pravidlá Title X zmeniť; kvôli tomu, ako nezodpovedne sa PP stavia k najzraniteľnejším a najbezbrannejším z dievčat. Krycie manévre PP musia prestať, rovnako ako začarovaný kruh zneužívania nevinných detí. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré spravuje grantový program Title X musí tieto katastrofy vyšetriť a odhaliť prípadné ďalšie porušovanie zákona v tomto smere. Každoročné pol miliardové federálne financovanie PP musí tiež skončiť; daňových poplatníkov predsa nikto nemôže nútiť, aby takto podporovali zneužívanie detí. PP pochopiteľne proti zmenám Title X protestuje a ako obohratá platňa stále opakuje, že im ide iba o zdravie ženy. Správa o prípadoch sexuálneho zneužívania detí a o ich znásilňovaní, ktorých je čoraz viac, však svedčia o opaku. Svedčia o tom, že organizácii Planned Parenthood ide predovšetkým o peniaze za potraty, a nie o zdravie žien a dievčat.