pope Francis

Viganò obviňuje pápeža z klamstva - Vatikán "upravuje" pápežovo interview

255
Zuzana Smatanová
Neutral

V interview z konca mája tohto roku sa pápež František konečne vyjadril k obvineniam, ktoré proti nemu vzniesol bývalý apoštolský nuncius USA, arcibiskup Carlo Maria Viganò, že vedel o neprípustných sexuálnych aktivitách bývalého kardinála Theodora McCarricka (Bergogliovho prívrženca). Viganò od svojho prvého svedectva v auguste 2018 vždy tvrdil, že o McCarrickovi s pápežom osobne hovoril. Pápež poprel, že by o niečom vedel. Viganò v exkluzívnom interview pre LSN odmietol toto jeho popretie: „Pápež hovorí, že o ničom nevie, a to je lož. ... Predstiera, že si nepamätá čo som mu o McCarrickovi povedal ako aj to, že to nebol on, kto sa ma naňho pýtal ako prvý.“

Bývalý nuncius ostro kritizuje pápeža, ktorý sa vyhýba obvineniam a hovorí novinárom, že minulý rok nepovedal nič a aby si sami pozreli dôkazy a vyvodili vlastné závery. Viganò pokračuje:

„Sľúbil, že poskytne dokumenty, ale neposkytol ich. Povedzte mi, ako majú novinári poznať pravdu, keď nemajú podklady? Koľko času už prešlo, čo Vatikán sľúbil, že zaistí vyšetrovanie tohto prípadu? Všetko si tu protirečí. Pápež protirečí sám sebe. Predstiera, že si nepamätá čo som mu povedal o McCarrickovi, aj to, že sa ma naňho nepýtal ako prvý. Predstiera, že si nepamätá, že som mu vôbec niečo hovoril.“

Taliansky vatikanista Marco Tosatti medzitým zaznamenal až trápny rozpor medzi nedávno publikovaným textom v porovnaní s originálom, ktorý mu poslala mexická novinárka Valentina Alazraki, ktorá viedla interview s pápežom. Vo svojom blogu Stilum Curiae Tosatti píše, že Vatikán vynechal z textu celú vetu. Jeho komentár prinášame v plnom znení:

Klamal pápež? Vatikán ho cenzuruje „čistením“ jeho vyhlásení o Viganovi po tom, čo ho Stilum Curiae verejne kritizoval

Marco Tosatti
29. mája 2019

Pápež Bergoglio po deviatich mesiacoch konečne v určitom zmysle odpovedal na svedectvo arcibiskupa Viganò o prípade McCarricka. Hovoril neiste a schovával sa za vyhlásenia typu ´Nepamätám si´. Tu sú jeho presné slová: „A keď Viganò hovorí, že so mnou rozprával v ten deň keď za mnou prišiel – nepamätám si, že by so mnou hovoril o tomto; neviem či je to pravda alebo nie. Nemám ani poňatie.“

Arcibiskup Viganò na to celkom jasne odpovedá, že ak pápež čosi také hovorí, tak klame. Kvôli takému silnému tvrdeniu bude asi dobré, keď si znovu prečítame Viganove svedectvo, týkajúce sa 20. až 23. júna 2013:

„Vo štvrtok, 20. júna 2013 ráno som išiel do Domu sv. Marty, aby som sa tam pripojil ku kolegom, ktorý tam bývali. Hneď v hale som stretol kardinála McCarricka v červenej sutane. Ako vždy som ho s úctou pozdravil. S triumfálnym a dvojzmyselným tónom mi povedal: „Pápež ma včera prijal; zajtra idem do Číny.“ Vtedy som ešte nevedel o jeho dlhotrvajúcom priateľstve s kardinálom Bergogliom a o dôležitej úlohe, ktorú zohral pri jeho nedávnom zvolení, čo McCarrick sám neskôr, na prednáške vo Villanova University a v rozhovore pre National Catholic Reporter, povedal. Nevedel som ani, že sa zúčastnil predbežných stretnutí pri nedávnom konkláve a o úlohe, ktorú ako kardinál volič zohrával pri konkláve v roku 2005. Preto som aj hneď nepochopil zmysel skrytého posolstva, čo mi komunikoval McCarrick a ktoré som pochopil až v ďalších dňoch. Štyridsaťminútovú audienciu u pápeža v nedeľu, 23. júna 2013 arcibiskup Viganò opisuje takto:

„Stretnutie som začal otázkou, čo mi chcel povedať, keď sa so mnou v piatok predtým stretol a pápež mi veľmi odlišným, priateľským, pôsobivým tónom povedal „Áno, biskupi v USA nesmú byť zameraní na žiadnu ideológiu; nesmú byť napravo, ako arcibiskup Filadelfie (nemenoval ho), musia byť pastiermi; a nesmú byť naľavo (zdvihol obidve ruky) – a keď poviem naľavo, myslím tým homosexuálny.“ Logika prepojenia ľavého krídla s homosexualitou mi pravdupovediac unikla, no nič som nepovedal. Takmer vzápätí sa ma pápež takým zvláštnym spôsobom spýtal „Aký je kardinál McCarrick?“ Odpovedal som mu celkom otvorene, a dnes už môžem povedať aj s obrovskou naivitou: „Svätý otče, neviem či poznáte kardinála McCarricka, ale ak sa spýtate Kongregácie biskupov, poskytnú vám takto hrubý spis o ňom. Pokazil celé generácie seminaristov a kňazov a pápež Benedikt mu nariadil utiahnuť sa do života modlitby a pokánia.“ Pápež moje dosť silné slová nekomentoval, ani ho neprekvapili, akoby o tom všetkom už vedel; takmer ihneď zmenil tému rozhovoru. Aký zmysel však mala jeho otázka ´Aký je kardinál McCarrick?´ Zjavne chcel zistiť, či patrím k prívržencom McCarricka alebo nie."

Takže to bol pápež Bergoglio, kto sa pýtal Vigana na McCarricka. Týmto však stráca tvrdenie pápeža „Nepamätám si to“, na dôveryhodnosti. Okrem toho ak je to tak, mohol to pokojne povedať aj 26. augusta. No možno – a to si myslí väčšina – chcel sa uistiť, že neexistuje dokumentácia, ktorá by dramaticky protirečila tomu, čo hovorí. Osoba, ktorá už dlho pracuje vo Vatikáne, uviedla: „Na základe toho čo počul, ako aj pre vysoký úrad, do ktorého bol zvolený a pre obrovskú morálnu zodpovednosť za Cirkev pred Bohom, by mal pápež František podnietiť na príslušných úradoch vyšetrovanie v súvislosti s obvineniami voči McCarrickovi, a to už len z prezieravosti a pre overenie – urobil McCarrick tieto veci alebo nie? Akú inú odpoveď by dostal ak nie pravdu, ktorej fragmenty už teraz poznáme; výsledkom čoho je okrem iného degradácia McCarricka do laického stavu?“

Odpoveď „Nepamätám sa“ je preto určite neuveriteľná, rovnako ako zahanbujúca; zahanbujúca až do tej miery, že nebola uvedená v PRVEJ verzii interview, publikovanom vo Vatican News. Táto veta bola vymazaná. Zjavne niekto, kto je expertom na žurnalistiku (ľahko uhádneme kto), si uvedomil, že takú odpoveď obháji niekto len veľmi ťažko a preto ju bude lepšie vymazať. Tu sú dve verzie interview, ktoré dokazujú, čo hovoríme:

Sú ľudia, ktorí si aj naďalej myslia, že je to pravda, a stále sa pýtajú či ste vedeli o McCarrickovi alebo nie. V tlači sa pochopiteľne hovorí všeličo.

Odpoveď (pápež): „Čo sa týka McCarricka, nevedel som nič, naozaj nič. Povedal som to už veľakrát – nevedel som nič. Viete, že som o McCarrickovi nevedel, inak by som nemlčal. Motív môjho mlčania boli v prvom rade dôkazy, ktoré tam boli, ako som vám povedal ´Posúďte sami´. To bol naozaj akt dôvery. A potom aj z dôvodov, keď som vám hovoril o Ježišovi, že vo chvíľach zlosti a hnevu by človek nemal hovoriť, pretože to iba zhorší. Všetko pôjde proti vám. Túto cestu nám ukazuje Pán a ja ju nasledujem.“

Sú ľudia, ktorí si aj naďalej myslia, že je to pravda, a stále sa pýtajú či ste vedeli o McCarrickovi alebo nie. V tlači sa pochopiteľne hovorí všeličo.

Odpoveď (pápež): „Čo sa týka McCarricka, nevedel som nič, naozaj nič. Povedal som to už veľakrát – nevedel som nič. A keď Viganò hovorí, že so mnou rozprával v ten deň keď za mnou prišiel – nepamätám si, že by so mnou hovoril o tomto; neviem či je to pravda alebo nie. Nemám ani poňatie. Viete, že som o McCarrickovi nevedel, inak by som nemlčal. Motív môjho mlčania boli v prvom rade dôkazy, ktoré tam boli, ako som vám povedal ´Posúďte sami´. To bol naozaj akt dôvery. A potom aj z dôvodov, keď som vám hovoril o Ježišovi, že vo chvíľach zlosti a hnevu by človek nemal hovoriť, pretože to iba zhorší. Všetko pôjde proti vám. Túto cestu nám ukazuje Pán a ja ju nasledujem.“

 

Letter

Texty dvoch verzií – upravená hore, originál dolu. Šípky naznačujú, kde bol text vymazaný Červené rámčeky naznačujú vyňatý text, pokiaľ Tosatti ´nedonútil´ Vatikán napraviť toto „opomenutie“.

Opäť musíme odsunúť detailnejšiu analýzu interview, týkajúceho sa Viganovho svedectva, ktoré vrhá znepokojivé svetlo na osobu pontifika. Znovu a znovu sme konfrontovaní s duplicitou z Vatikánu, ktorému sa už nedá veriť. Texty pápežových komentárov totiž menili už nie raz. Vidíme, ako sa nás pokúšajú oklamať a manipulovať s nami. Vieme o metóde vnútorného rozporu, ktorú nazývam „Perónov zákon“, ako aj o fakte, že pápež je adeptom určitej formy duchovného zneužívania.

Aj napriek tomuto všetkému niektorých pápežových prívržencov prekvapuje a mätie náš záujem o túto vec: Massimo Fagioli na twitteri: ´Katolícki žurnalisti boli zvyknutí automaticky predpokladať, že pápež je čestný, bezúhonný, svätý. Dnešní katolícki žurnalisti sa domnievajú, že pápež je nečestný a bludár.´ Spomínaní prívrženci sa usilujú zdiskreditovať Vigana a Msgr. Figueiredo, ktorý vydal správu o sankciách voči McCarrickovi, bude zjavne ďalší. Katolíci však predsa len začínajú rozoznávať pravdu – jediní ľudia, ktorých má zmysel pýtať sa na ich uhol pohľadu je pápež a úzky kruh ľudí okolo neho. Oni nám však klamú s očividným pocitom istoty o vlastnej beztrestnosti. Vôbec nevnímajú, že čoraz menej ľudí má dôvod veriť im.