ContentBroker_contentid-6a8c1af957f84f71bfcb80bd13f513d6.png

Pakistanské kresťanské dievčatá predávané do Číny ako nevesty

449
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Muqadas Ashraf mala len 16, keď sa ju jej rodičia rozhodli oženiť s čínskym mužom, ktorý prišiel do Pakistanu hľadať nevestu. O necelých päť mesiacov neskôr je Muqadas späť vo svojej domovskej krajine, tehotná so žiadosťou o rozvod s manželom, ktorý ju údajne zneužíval. 

Podľa aktivistov je Muqadas jednou zo stoviek chudobných kresťanských dievčat, ktoré boli zavlečené do Číny na trh s nevestami, ktorý za ostatný rok zaznamenal prudký nárast. Sprostredkovatelia agresívne vyhľadávajú dievčatá pre čínskych mužov, niekedy dokonca snoria v okolí kostolov a vypytujú sa na potenciálne nevesty. Pomoc prichádza od kresťanských duchovných, ktorú sa platení za to, aby vytipovali chudobné rodiny vo svojej kongregácii s prísľubom bohatstva výmenou za svoje dcéry.

Rodičia dostávajú niekoľko tisíc dolárov a dozvedajú sa, že ich noví zaťovia sú bohatí kresťanskí konvertiti. Podľa informácií The Associated Press, ktorí hovorili s niekoľkými nevestami, ich rodičmi, aktivistami, pastormi a vládnymi úradníkmi, nie je ani jedno pravda. Keď sa dostanú do Číny, dievčatá - najčastejšie zosobášené proti svojej vôli - sa môžu ocitnúť izolované vo vzdialených vidieckych oblastiach, zraniteľné voči zneužívaniu, neschopné komunikovať a spoliehajúce sa na prekladovú aplikáciu, aby dostali čo i len pohár vody. 

"Ide o pašovanie ľudí," hovorí Aslam Augustine, minister pre ľudské práva a menšiny v pakistanskej provincii Pandžáb, v rozhovore pre AP. "Za tieto manželstvá môže chamtivosť ... stretol som sa s niektorými z týchto dievčat a sú veľmi chudobné." 

Augustine obvinil čínsku vládu a jej veľvyslanectvo v Pakistane, že zatvárajú oči pred praxou, keď bezvýhradne vydávajú víza a dokumenty. Čínske ministerstvo zahraničných vecí to poprelo a uviedlo, že Čína má nulovú toleranciu voči nelegálnym medzinárodným manželským agentúram.

Organizácia Human Rights Watch vyzvala Čínu a Pakistan, aby prijali opatrenia na ukončenie obchodovania s nevestami, varujúc vo vyhlásení z 26. apríla o "rastúcom množstve dôkazov, že pakistanské ženy a dievčatá sú v Číne vystavené riziku sexuálneho otroctva." 

Pakistanská federálna vyšetrovacia agentúra v pondelok zatkla osem čínskych štátnych príslušníkov a štyroch Pakistancov pri raziách v provincii Pandžáb v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi, ako informovala Geo TV. Ďalej uviedli, že razie nasledovali po skrytej operácii, ktorej súčasťou bolo aj fingované manželstvo. 

Čínske veľvyslanectvo minulý mesiac vyhlásilo, že Čína spolupracuje s Pakistanom, aby zakročila proti nezákonným strediskám dohadzovania. Podľa Číny "sú obeťami týchto nelegálnych agentúr pakistanské i čínske mladé ženy."

The Associated Press vyspovedal viac než tucet kresťanských pakistanských neviest a rádoby neviest, ktoré utiekli pred avizovanou výmenou. Všetky podobným spôsobom opisovali proces, do ktorého boli zapojení obchodníci a členovia kléru, vrátane opisu domov, kde mali spoznať potenciálnych manželov a stráviť svadobné noci v Islamabáde, hlavnom meste krajiny a v Lahore, hlavnom meste provincie Pandžáb.

"Je to všetko podvod. Všetky sľuby sú falošné," povedala Muqadas. 

PONUKA A DOPYT

V Číne sa rapídne zvýšil dopyt po cudzích nevestách, čo je dedičstvom politiky jedného dieťaťa, ktorá vychýlila rodovú rovnováhu krajiny smerom k mužom. Nevesty pôvodne pochádzali najmä z Vietnamu, Laosu a Severnej Kórey. Muži sa v súčasnosti obhliadajú ďalej, povedala Mimi Vu, riaditeľka advokátskeho oddelenia nadácie Pacific Links, ktorá pomáha zneužívaným vietnamským ženám. 

"Ide výlučne o ponuku a dopyt," uviedla. "Kedysi stála otázka: má svetlú pokožku?" Teraz to je: Je žena?" 

Zdá sa, že Pakistan sa stal cieľom obchodníkov koncom minulého roka. 

Kresťanský aktivista Saleem Iqbal povedal, že v októbri začal vnímať rastúci počet manželstiev s čínskymi mužmi. Odvtedy sa odhaduje, že sa do Číny vydalo 750 až 1000 dievčat, povedal. 

Malé kresťanské spoločenstvo sústredené v provincii Pandžáb predstavuje zraniteľný cieľ. Kresťania, ktorí tvoria približne 2,5 mil. populáciu v 200 mil., prevažne moslimskej, krajine, patria medzi najchudobnejších obyvateľov Pakistanu. Majú tiež malú politickú alebo sociálnu podporu.

V Pakistane o manželovi dcéry často rozhodujú rodičia a platí to takmer pre všetky náboženstvá. Hlboko patriarchálna spoločnosť vníma dievčatá ako menej žiaduce a ako záťaž, pretože rodina nevesty musí zaplatiť veno a náklady na svadbu. Nová nevesta je často zneužívaná svojim manželom, ak sa jej veno považuje za nedostatočné. 

Naproti tomu potenciálny čínsky ženích ponúka rodičom peniaze a zaplatí všetky svadobné výdavky.

Niektorí zo ženíchov patria medzi tisícky Číňanov v Pakistane, ktorí pracujú na infraštruktúrnych projektoch v rámci pekinskej iniciatívy Belt and Road. Tento projekt v posledných rokoch rozšíril väzby medzi oboma krajinami. Iní ženísi hľadajú nevesty priamo z Číny prostredníctvom rôznych sietí. Predstavujú sa ako kresťanskí konvertiti, no pastori zapojení na dohodách nevyžadujú žiadne potvrdenia. 

Platia v priemere 3 500 až 5 000 dolárov, vrátane platieb rodičom, pastorom a sprostredkovateľom, hovorí Iqbal, ktorý je tiež novinárom malej kresťanskej stanice Isaak Tv. Iqbal sa obrátil na súd, aby zastavil manželstvá a ochránil nevesty na úteku, z ktorých niektoré majú iba 13 rokov. 

Matka Muqadas povedala, že jej prisľúbili asi 5 000 dolárov, do ktorých spadali náklady na svadbu a na svadobné šaty jej dcéry. "Zatiaľ som ale z nich nevidela nič," povedala. 

"Skutočne som verila, že jej poskytujem šancu na lepší život a tiež lepší život pre nás," uviedla matka nevesty.