March_for_Life_participants_in_Colombia_Credit__United_for_Life.jpg

V juhoamerickej Kolumbii pochodovali tisícky ľudí za život

145
Zuzana Smatanová
Kultúra života

4. mája tohto roku pochodovali tisícky účastníkov v Pochode za život v mnohých mestách Kolumbie v Južnej Amerike pod transparentmi s nápisom ´Rozhodol som sa pre život´.

Pochody sa konali vo významných kolumbijských mestách – Bogotá, Barranquilla, Medellín, Bucaramanga, Popayán, Cartagena, Villavicencio, Cali, Manizales, Pereira. Podľa organizátorov sa tohtoročného 13. ročníka Pochodu za život zúčastnilo viac ako 500.000 účastníkov vo viac ako 60 mestách po celej krajine.
„Chceme vyjadriť svoju nekonečnú vďačnosť a týmto pochodom dokazujeme, že Kolumbia je krajinou, ktorá miluje a chráni život od počatia po prirodzenú smrť“, uviedol vo vyhlásení organizátor podujatia ´Spojení za život´. V interview pre ACI Prensa, čo je sesterská agentúra CNA v španielčine, Jesús Magaña, predseda ´Spojení za život´ povedal, že „pochod 2019 bol celkovo úspešný, pretože vo všetkých väčších mestách boli námestia celkom zaplnené a pridali sa k nám aj rozliční politici, kandidáti a členovia Kongresu“.

Magaña uistil, že s masívnou podporou v uliciach požiadajú Ústavný súd o zrušenie zákona SU-096, ktorý „presadzuje právo na potrat ako ´základné právo´, čo je niečo neprípustné“. Ústavný súd totiž 10. mája roku 2006 zbavil potrat charakteru trestného činu v prípade znásilnenia, deformácie plodu a ohrozenia života matky. 17. októbra 2017 však vydal nový zákon, ktorý ustanovuje, že potrat sa môže vykonať v ktoromkoľvek období tehotenstva. Demonštranti protestovali aj proti návrhu zákona o eutanázii z roku 2017, ktorý je na prerokovaní v Kongrese. 

Konferencia Kolumbijských biskupov vyjadrila pochodu svoju podporu: „Je nanajvýš vhodné, aby sa každý z nás angažoval pri obrane života, kam patrí jeho prijatie ako posvätného daru, umožnenie rastu a vývoja a zabezpečenie jeho dôstojnosti. Všetci za to nesieme zodpovednosť.

“Biskupi zdôraznili, že každý život je posvätný „od počatia až po prirodzený koniec“ a naliehavo varovali pred rozličným ohrozením života, kam patrí potrat, eutanázia, vražda, samovražda a iné formy násilia.