DSC_4092.jpg

Kancelár KBS Ziolkovský: Nie sme klérofašisti

506
Kultúra života

Výkonný kancelár Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský v reakcii na vyjadrenia niektorých politológov vyjadril názor, že veriaci by svoje presvedčenie a hodnotové nastavenie mali prejaviť aj vo voľbách. Podľa neho tu nie je na mieste nálepkovanie katolíkov ako radikálov či “kléronacionalistov”.

Portál Aktuality.sk v utorok priniesol názor politiologičky Szomolányiovej, ktorá okrem iného uvádza, že v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami na Slovensko sa v spoločnosti vytvára akási “politika identity”.

“Ide primárne o vytváranie pocitu spolupatričnosti na etnickom, náboženskom či nacionálnom základe. Klasické témy sporu ľavice s pravicou – o miere zasahovania štátu do ekonomiky – sú zatlačené do úzadia.”

Podľa nej ide najmä o vyhlásenia typu “som kresťan,“ pričom sa vraj vytvárajú nové kresťanské strany, a podľa Szomolányiovej je zrejme problémom, že niektorí odídenci z KDH vyjadrili podporu Štefanovi Harabinovi.

“Súvisí to aj s vyjadrením Konferencie biskupov Slovenska, ktorá cez svojho sekretára apeluje, aby si ľudia vo voľbách všímali hodnotový postoj prezidentského kandidáta.” Čo iné by si však ľudia mali všímať, ak nie hodnoty kandidáta?

Ďalej si politologička myslí, že v sociálno-demokratickej, ľavicovej politike, ako napríklad aj u demokratov v USA sa  objavuje dôraz na práva rôznych menšín, od etnických až po LGBT ľudí. “Udelenie rovnakých práv tým, čo ich nemajú nijako nepoškodí práva väčšiny. A to je v poriadku,” dodáva.

Ziolkovský: Máme právo zachovať si svoju duchovnú, kultúrnu a národnú identitu.

Na slová Szomolányiovej reagoval kancelár KBS Ziolkovský v príspevku na sociálnej sieti. “Kresťania by mali pri každých voľbách trvať na tom, aby kandidáti, ktorých budú voliť, mali také postoje ku otázkam ochrany života od počatia a manželstvám, ktoré zodpovedajú evanjeliu.”

Ziolkovský jedným dychom dodáva, že každá doba ma svoje témy, no veriaci by podľa neho mali trvať na tom, aby kandidát na prezidenta odmietol Istanbulský dohovor, registrované partnerstvá a prinajmenšom potraty na žiadosť.

“Ak takto uvažujeme, nie sme žiadni kléronacionalisti, ako nás z toho podozrieva známa politologička. Je také ľahké dať niekomu nálepku a vytvoriť dojem, že sa máme za svoje postoje hanbiť.”

Podotýka, že niektorí liberáli stále majú pocit nadradenosti a iné postoje považujú za podradné. “Takúto manipuláciu jednoducho odmietnime. Máme právo zachovať si svoju duchovnú, kultúrnu a národnú identitu. A trvať na tom, aby sa k nej prihlásili aj kandidáti na prezidenta.”

“Modlime sa, aby prezident bol pre Slovensko požehnaním. Aby sa hlásil k ochrane života od počatia, podporoval manželstvo ako zvôzok muža a ženy a odmietol genderovú ideológiu. Aby sa usiloval o spravodlivosť a bojoval proti korupcii. Aby podporoval reformu školstva a zdravotníctva,” vyzval na záver kancelár biskupskej konferencie.