potrat3.jpg

SMER chce predložiť vlastný návrh potratového zákona ešte tento rok

197
Kultúra života

NR SR sa v tomto volebnom období zrejme ešte raz bude zaoberať sprísnením interrupčnej legislatívy. Vlastný návrh chce na jeseň predložiť poslanec Smeru-SD Ján Podmanický. „Hlasovanie o návrhu Richarda Vašečku naznačuje, že pri určitých korekciách a pri snahe o hľadanie konsenzu sa môže nájsť dostatočný počet poslancov, ktorí by predložený návrh podporili,“ povedal dnes pre agentúru SITA Podmanický.

Podľa Podmanického v koalícii majú ambíciu prísť s takýmto návrhom. „Na jednej strane rešpektujeme, že ženy sú pri rozhodovaní v mimoriadne citlivej situácii. Na druhej strane by štát mal urobiť všetko preto, aby im pomohol rozhodnúť sa v prospech ľudského života,“ dodal.

NR SR v piatok neposunula do druhého čítania návrh nezaradeného poslanca Richarda Vašečku, ktorý mal obmedziť umelé potraty na Slovensku. Návrh podporilo 46 poslancov z celého politického spektra, proti bolo 31 a zdržalo sa 40. Parlament mal hlasovať aj o obdobnom návrhu z dielne ĽS NS. Marián Kotleba však návrh pred hlasovaním stiahol. Tento jeho postoj ocenil aj kancelár konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský. Kotleba tak podľa neho dokázal, že mu v tejto veci nešlo o politické body ale o myšlienku.

Kotleba tak urobil s nádejou, že Vašečkov zákon získa potrebnú väčšinu hlasov zo strán SMER a SNS. Nestalo sa tak. Dokonca bývalý premiér Robert Fico otvorene hlasoval proti, zatiaľčo v iných (predošlých) hlasovaniach, sa hlasovania zdržal. Rovnako Andrej Danko, ktorý deklaroval podporu svojej strany a jej poslancov, za návrh nezahlasoval tvrdiac, že nestihol. Z poslancov SNS boli ďalší traja neprítomní. Kompletný prehľad, kto ako hlasoval si môžete pozrieť na stránke NR SR.

Novela zákona, ktorúpredkladal Vašečka, “pripúšťa kompromis, ktorý zodpovedá súčasnému stavu našej spoločnosti – výnimočné situácie, v ktorých by bol potrat dovolený,” uviedol Vašečka pred hlasovaním a priznal, že pre neho je to ťažký kompromis. Novela berie ohľad na nenarodené dieťa, prináša ustanovenia, ktoré majú chrániť matky pred potratom z donútenia a ruší potraty na žiadosť bez udania dôvodu. Ponecháva však možnosť legálneho dôvodu potratu, teda v prípade ohrozenia života a zdravia matky, ťažkého poškodenia dieťaťa, ktoré musí byť podložené dvoma nezávislými lekárskymi správami, a v prípade, že tehotenstvo je následkom trestného činu.

Strana SMER je povinná prísť teraz s lepším, ešte striktnejším návrhom. Inak po ich včerajšom nehlasovaní možno pochybovať o ich dobrom úmysle.