Bezak.jpg

Prezident Andrej Kiska odovzdal Róbertovi Bezákovi dar, ktorý mu poslal pápež František

365
Neutral

Pápež František počas audiencie slovenského prezidenta Andreja Kisku sa odhodlal k nečakanému kroku, keď na konci návštevy poslal po Kiskovi malý darček pre odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. Podľa niektorých médií to môže znamenať znovuotvorenie kauzy jeho odvolania. Dar však pápež poslal aj otcovi prezidenta.

Situáciu opísal Kiskov hovorca Roman Krpelan: “Vážený pán prezident, chcel by som vás požiadať o jednu láskavosť. Toto by som chcel odovzdať vášmu otcovi. A toto, z môjho srdca, keby ste mohli priniesť pánovi arcibiskupovi Bezákovi,“ povedal František a podal Kiskovi do rúk malú červenú škatuľku. To, že išlo o dar pre Bezáka, potvrdila prezidentská kancelária. “Prezident arcibiskupovi Bezákovi, samozrejme, dar odovzdá,“ povedal Krpelan pre denník Nový čas s tým, že Bezák dar otvorí začiatkom tohto týždňa, čo sa aj naozaj stalo. Prezident Andrej Kiska odovzdal Bezákovi tento dar už dnes. Červená škatuľka obsahovala zlatú medailu, na ktorej je znázornená Panna Mária s dieťaťom Ježišom.

Televízia Markíza k tomu dodala, že pápež si z prezidentka Kisku urobil “kuriéra,” keď poslal balíček odvolanému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi.

Samotný Bezák je skeptický, že by išlo o nový pohľad Vatikánu na jeho kauzu. “Žiadne nové správy v mojom prípade nie sú, aj keď sa niečo deje, tak poza môj chrbát. Takých informácií bolo už toľko, že mnohému neverím, musím mať takú istotu,“ povedal Novému Času s tým, že by očakával komunikáciu z Vatikánu skôr oficiálnou cestou. Dodal, že takto pápež robí gestá skôr pre publikum.

Kiska s pápežom Františkom hovorili o Bezákovi aj počas stretnutia v apríli 2015. “Bol to nesmierne hlboký rozhovor plný emócií. Dlho sme diskutovali o arcibiskupovi Bezákovi, aj o tom, čo nás na Slovensku trápi,” uviedla hlava štátu pre agentúru TASR. “Vzhľadom na to, že ide o internú vec katolíckej cirkvi, prezident nebude detailnejšie informovať o obsahu tejto časti rozhovoru,” uviedla v tom čase kancelária prezidenta.

Trnavského arcibiskupa odvolal pred šiestimi rokmi bývalý pápež Benedikt XVI. Od súčasnej hlavy katolíckej cirkvi Bezák očakával, že pomôže kauzu okolo jeho odvolania objasniť. Pápež František tak neurobil. Gesto špeciálneho daru pre bývalého arcibiskupa, ktorý vyvolal na Slovensku kontroverziu, ostáva preto záhadou. Čo tým chcel pápež povedať? Chcel tým niečo našim biskupom naznačiť?

Ďalšou otázkou, ktorá vyvstáva, je dar, ktorý poslal pápež František otcovi prezidenta, Andrejovi Kiskovi staršiemu. O čo konkrétne šlo a prečo práve jemu, zatiaľ nie je známe, no známa je skutočnosť, že otec prezidenta bol tvrdým komunistom. Ako pred časom potvrdila Komunistická strana, “bol vo funkcii podpredsedu Okresného národného výboru (ONV) v Poprade a dohliadal na prísne dodržiavanie ateizmu vo verejnosti,“ uviedli komunisti s tým, že Andrej Kiska najstarší „pre komunistické hnutie toho v okrese Poprad vykonal mnoho“.

Zatiaľ nie je známe, či sa otec Andreja Kisku už obrátil a či vôbec dar pápeža od svojho syna prijme s radosťou.

O pápežovi Františkovi je však známe, že je pápežom gest, preto je možné špekulovať, čo chcel týmito gestami darov (akoby gestami zmierenia) naznačiť.