Chautur1.jpg

Kňaz v kázni o kauze Chautur: “Ježiš si vzal na kolená dieťa a objal ho

415
Kultúra života

Katolícky kňaz Martin Šafárik zverejnil na svojom profile na stránkach YouTube homiliu z 25. nedele roku 2018, ktorá je venovaná súčasnej kauze okolo údajného sexuálneho zneužívania biskupa Chautura. “Je to systematický boj. Vidí to aj najjednoduchší človek, ktorý nesleduje politiku a spoločenské dianie.,” uvádza s poukazom na liberálne bulvárne médiá, ktoré rozširujú neoverené obvinenia.

“Sadol si, zvolal si dvanástich a povedal im: “Kto chce byť prvý, nech je posledný zo všetkých a služobník všetkých.” A potom vzal dieťa, postavil ho medzi nich, objal ho a povedal im, kto príjme jedno takéto moje dieťa v mojom mene – mňa prijíma. A kto mňa prijíma, nie mňa prijíma, ale toho, kto ma poslal,”uvádza kňaz na začiatku kázne.

“Vzal si dieťa pán Ježiš a objal ho. Možno keby bol tejto scény účastný aj pán Miroslav Kocúr spolu s Karolom Sudorom, tak by možno označili pána Ježiša za pedofila,” uviedol a pokračoval: ” V čítaní sme počuli: “Číhajme na spravodlivého, lebo nám je na ťarchu, stavia sa proti nášmu správaniu, vyčíta nám prestupovanie zákona, žaluje, že sme zradili svoju výchovu.” Drahí bratia a sestry, niečo podobné sme mohli zažiť v ostatných dňoch aj my, kedy eparchiálneho biskupa Milana Chautura obvinili zo sexuálneho zneužívania.”

V kázni sa ďalej uvádza, že keď sa cirkevne vysoko postavená osoba nespravodlivo obviní z toho azda najzávažnejšieho deliktu, akého sa človek môže dopustiť, tak ide o “jasný útok na svätú katolícku cirkev.

“Jeden z kandidátov na post prezidenta sa kauze vyjadrili týmto slovami, s ktorými v tomto jeho názore plne súhlasím: “Takto vyzerajú liberálno-fašistické praktiky v praxi. Cirkev, rodina a národ sú hlavnými cieľmi liberálnych aktivistov. Toto je útok na kresťanov. Ich predstaviteľa obvinia z niečoho, čo sa nedá dokázať, ani vyvrátiť, a on a cirkev nech sa vyviňuje a do budúcna nech robia tak, ako si liberálni fašisti želajú, lebo potom krivo obvinia ďalšieho a tú špinu potom zo seba len veľmi ťažko zmyť.” Narážal tým na slová prezidentského kandidáta Štefana Harabina (písali sme o tom TU). Kňaz ešte doplnil, že spoločnosť sa dnes nachádza v akejsi vojne medzi agresívnym liberalizmom a zdedenými tradičnými hodnotami našich otcov, predkov.

“Priľnúť k myšlienke obvinenia z pedofílie, to je vážna zodpovednosť. Celá kauza čoraz viac naberá kontúry jasnosti, že u biskupa nešlo o žiadne sexuálne zneužívanie, ale skôr o pomstu ohrdnutej ženy za to, že uprednostnil Krista. Ale je nemysliteľné, aby s takouto ľahkosťou bolo možno pošpiniť osobu na celý život.”

Kňaz ďalej pripomenul pasáže z preambuly etického kódexu Slovenského syndikátu novinárov, kde sa uvádza, že “pre prácu novinára sú prvoradé hodnoty osobnej slobody, spravodlivosti a slušnosti. Vo svojej práci sa novinár snaží o presadenie týchto hodnôt spoločnosti. Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi pri svojej práci sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov. Novinár je povinný dôsledne si overiť každú informáciu, ktorú zverejní.”

“Povedzte mi, ktorý z novinárov, česť výnimkám, to dnes aj robí? Prečo je to tak? Novinárčina je dnes pre našu spoločnosť veľmi dôležitá, ale nie bulvár!” Zaznelo v kázni.

“Som zvedavý, koľko médií uverejní verejné ospravedlnenie pánovi biskupovi, a keď tak, malými písmami, že na to budete potrebovať lupu. Ale keď prišlo nejaké zlo, všetci sa chytili a dávali to hneď do článkov. Živia v nás odpor k nejakým veciam. Je to systematický boj. Vidí to aj najjednoduchší človek, ktorý nesleduje politiku a spoločenské dianie. My ako kresťania sme spoluzodpovední, keď mlčíme,” dodal kňaz v kázni.