klaus.jpg

Klaus ml. vysvetlil, prečo na sociálnych sieťach vznikla cenzúra

308
Kultúra života

Václav Klaus ml. zverejnil článok na stránke Novinky.cz, v ktorom píše o cenzúre a slobode slova na internete. V tejto správe politik tiež vyjadril názor, ako vznikla cenzúra na sociálnych sieťach.

 

Ako poznamenáva Klaus ml., internet na rozdiel od televízie dáva ľuďom možnosť komunikovať a čerpať informácie samostatne. Moc sociálnych sietí stále rastie, čo znepokojuje mnohé vládnuce osoby.

„Vplyvní politici a rôzni regulátori rýchlo vycítili toto nebezpečie a snažia sa dostať sociálne siete pod kontrolu a niektoré názory blokovať,” píše politik a vysvetľuje, prečo majitelia väčšinou nekladú väčší odpor. „Majiteľ je buď sám „liberál”, alebo to robia z pragmatizmu, je to mnohomiliardový biznis, prečo si robiť zle. “Lenže tu ide o verejný priestor,” dodáva.

„Tisíce ľudí mojich názorov sú systematicky pomocou „dobrovoľníckych” udavačov a cenzorov z tohoto priestoru vyhánaní,” píše Klaus ml. Podľa neho pokiaľ Facebook ponúka verejnú službu, jeho konanie nemôže byť ľubovoľné.

Politik tiež porovnáva obmedzenie Facebooku so situáciou v Amerike v minulom storočí:

„Nemôžete mať napríklad hotely a rozhodnúť sa, že keď tam príde černoch, že ho neubytujete. Že máte také vnútorné pravidlá. To ste mohli na juhu USA asi do roku 1963, ale v Európe to bolo protizákonné. Súhlasím s takým zákonom. Keď neprevádzkujete ubytovanie, ale priestor pre ľudí vešať svoje názory, fotky a podobne, musíte tam tiež pustiť všetkých (okrem extrémnych protizákonných), nie že ľavičiarske a „liberálne” názory majú zelenú, ale ľudia opačných názorov, sú ako černosi v Alabame v roku 1955,” uzavrel myšlienku politik.

Klaus ml. sa tiež vyjadril v prospech zákona o slobode slova na internete, ktorý obmedzuje možnosť cenzúrovania zverejnených príspevkov. Následne došlo k situácii, že mu bol súkromný profil zablokovaný.