2018-08-25-pope.jpg

Pápež František vedel o McCarrickovi, kryl jeho sexuálne zločiny

301
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Napriek tomu, že vedel o sexuálnych útokoch bývalého kardinála Theodora McCarricka, pápež František zrušil sankcie proti jeho osobe uložené pápežom Benediktom. 

Portál LifeSiteNews informuje, že arcibiskup Carlo Maria Viganò, bývalý pápežský nuncius v Spojených štátoch, napísal 11-stranové prísažné svedectvo, podľa ktorého bol pápež František informovaný o homosexuálnych útokoch McCarricka, ale "naďalej ho kryl". Kardinála McCarricka pápež dokonca menoval za "dôveryhodného poradcu" pri menovaní biskupov, vrátane kardinálov Josepha Tobina z Newarku v štáte New Jersey (bývalá diecéza McCarricka) a Blasa Cupicha z Chicaga v štáte Illinois. 

"V tomto extrémne dramatickom momente pre univerzálnu Cirkev musí (pápež František) uznať svoje chyby a v súlade s proklamovaným princípom nulovej tolerancie musí byť prvým, ktorý stanoví dobrý príklad pre kardinálov a biskupov, ktorí kryli McCarrickove zneužívania a spolu so všetkými rezignuje," napísal Viganò. 

"Menovania Blasa Cupicha do Chicaga a Josepha W. Tobina do Newarku riadili McCarrick, Maradiaga a Wuerl," povedal bývalý pápežský nuncius, "spojení skazeným paktom zneužívania prvým menovaným a prinajmenšom zastieraním zneužívania ďalšími dvoma menovanými." 

"Pokiaľ ide o Cupicha, nemôžeme si nevšimnúť jeho okázalú aroganciu a nehanebnosť, s ktorou popiera dôkazy, z ktorých je dnes každému jasné," pokračoval, "že 80% zneužívaní bolo spáchaných voči mladým dospelým homosexuálmi, ktorí boli vo vzťahu k svojim obetiam nadriadenými." 

Viganò trvá aj na tom, že washingtonský kardinál Donald Wuerl taktiež dobre vedel o sexuálnom zneužívaní McCarricka a "drzo klamal":

Jeho nedávne vyhlásenia, že o tom nič nevedel, aj keď sa najprv prefíkane odvolával na kompenzáciu pre dve obete, sú absolútne smiešne. Kardinál nehanebne klame a presvedčuje svojho kancelára, monsignora Antonicelliho, aby tiež klamal. 

Kardinál Wuerl popiera tieto obvinenia tvrdiac, že "nedostal dokumentáciu alebo informácie od Svätej stolice o správaní kardinála McCarricka alebo o žiadnych zákazoch týkajúcich sa jeho života a služby ako tvrdí arcibiskup Vigano."

Viganò objasňuje, že pápež bol v roku 2000 informovaný o zločinoch McCarricka okamžite po tom, ako sa  o nich nunciatúra dozvedela. 

"Okamžite poviem, že apoštolský nuncius v Spojených štátoch, Gabriel Montalvo a Pietro Sambi, obaja predčasne zosnulí, ihneď informovali Svätú stolicu a to hneď ako sa dozvedeli o vážnom nemorálnom správaní arcibiskupa McCarricka s účastníkmi semináru a kňazmi," povedal. 

Ďalej povedal, že verejný list Richarda Sipa pápežovi Benediktovi v roku 2008 (uverejnený na internetovej stránke Sipa) "mal požadovaný výsledok": 

Pápež Benedikt uložil kardinálovi McCarrickovi sankcie podobné tým, ktoré mu dnes ukladá pápež František: kardinál mal opustiť seminár, kde žil, mal zákaz celebrovať (omšu) na verejnosti, zúčastňovať sa na verejných stretnutiach, prednášať, cestovať a musel sa venovať životu v modlitbe a pokání. 

Keď bol McCarrick predvolaný k nunciatúre a oznámili mu správu o jeho sankciách, "nasledoval búrlivý rozhovor trvajúci viac než hodinu a hlas nuncia bolo možné počuť po celej chodbe."

Niekoľko ďalších kardinálov a biskupov sa podieľalo na zakrytí tohto zločinu, vrátane kardinálov Pietra Parolina (súčasného štátneho sekretára), Angela Sodana, Tarcisia Bertoneho, Williama Levadu, Lorenza Baldisseriho a Francesca Coccoplameria. 

Viganò obvinil Coccopalmeria a arcibiskupa Vincenza Pagliu z toho, že patria k "homosexuálnemu prúdu, ktorý rozvracia katolícku náuku o homosexualite." Taktiež menoval kardinála Edwina O'Briena, ktorý má tiež patriť "k tomuto istému prúdu" - o O'Brienovi redakcia Church Militant informovala ako o vodcovi homosexuálov v New Yorku a ktorý úmyselne neohlasoval homosexuálne zneužívanie kňazov v armáde. 

Coccopalmerio sa stal predmetom záujmu minulý rok, keď bol jeho sekretár, Msgr. Luigi Capozzi, zatknutý talianskou políciou počas drogovej orgie vo vatikánskych apartmánoch. Coccopalmerio, hlava Pápežskej rady pre legislatívne texty a blízky poradca pápeža, odporúčal Capozziho za biskupa. 

Viganò tiež spomína kardinálov Kevina Farrella a Seana O'Malleyho, hovoriac o Farrellovi: "Vzhľadom na jeho funkciu vo Washingtone, Dallase a teraz v Ríme si myslím, že mu nikto nemôže úprimne veriť."

O homosexuálnych útokoch otca Marciela Maciela hovorí: "Ak by to poprel, uveril by mu niekto vzhľadom na to, že zastával zodpovedné pozície ako člen Legionárov Krista?"

Redakcia Church Militant minulý mesiac informovala, že bývalý legionársky kňaz, J. Paul Lennon, blízky priateľ Farrellovho brata, biskupa Briana Farella, v čase, keď boli všetci v Kristovej légii, protirečil Farrellovým tvrdeniam, že počas svojich rokov v Légii iba "raz alebo dvakrát" stretol Maciela. Farrell bol v skutočnosti členom dôverného vnútorného kruhu Maciela a v Légii zastával vysokú pozíciu, čo si vyžadovalo množstvo stretnutí s jej zakladateľom. 

O popieraní poznania O'Malleyho Viganò napísal: "Ja by som jednoducho povedal, že jeho posledné vyhlásenia k prípadu McCarrick sú znepokojujúce a úplne zatemnili jeho transparentnosť a dôveryhodnosť."

Bývalý pápežský nuncius tiež označuje homosexuálneho jezuitského otca Jamesa Martina za "nič iné, než smutný príklad tohto vychýleného krídla Spoločnosti Ježišovej."

Viganò končí prosbou k biskupom, aby očistili Cirkev od gay loby. 

Homosexuálne siete prítomné v Cirkvi musia byť odstránené, ako to nedávno napísala Janet Smith, profesorka morálnej teológie na Sacred Heart Major Seminary v Detroite. "Problém zneužívania kňazov," napísala, "nemožno vyriešiť len rezignáciou niektorých biskupov a o to menej byrokratickými smernicami. Hlbší problém spočíva v homosexuálnych sieťach v rámci kléru, ktoré musia byť vykorenené." Tieto homosexuálne siete, ktoré sú dnes rozšírené v mnohých diecézach, seminároch, náboženských rádoch atď., konajú pod rúškom tajomstva a klamstiev so silou chápadiel chobotnice a škrtia nevinné obete, kňazské povolanie a dusia celú Cirkev. 

Vyzývam všetkých, najmä biskupov, aby prehovorili s cieľom poraziť toto sprisahanie ticha, ktoré je tak rozšírené a aby informovali o prípadoch zneužívania, o ktorých vedia médiá a civilné orgány.