34440.jpg

Gender a liberálne zákony: Kanaďan sa vyhlásil za ženu a získal zľavu na poistení

134
Kultúra smrti

Mladý 23-ročný Kanaďan sa rozhodol, že oklame systém a bude ženou, aby získal zľavu na poistenie na automobil, informovala televízna stanica CBC.

Kanadské médiá uvádzajú, že muž síce nepodstúpil žiadny chirurgický zákrok na zmenu pohlavia, podľa platných zákonov v liberálnej Kanade však je možné vyhlásiť zmenu pohlavia na základe svojich pocitov a presvedčenia.

Mladík, ktorého totožnosť nebola zverejnená, si pri kúpe nového auta uvedomil, že musí zaplatiť poistné vo výške 4 500 dolárov ročne. Keď zistil, že ženy za podobné vozidlo platia len 3 400 dolárov ročne, začal pracovať s myšlienkou, že oficiálne zmení svoje pohlavie. “Využil som medzeru v zákone,” zhrnul David podľa televízie CBS.

Zmenil si pohlavie na svojom rodnom liste a vodičskom preukaze. Následne k žiadosti doložil aj lekárske potvrdenie. “Bolo to veľmi jednoduché. V podstate som povedal, že sa identifikujem ako žena, alebo že by som sa rád identifikoval ako žena, a napísal mi, čo som chcel,” vysvetlil.

Po zverejnení Davidovho príbehu sa k prípadu vyjadrili aj gender aktivisti, ktorí za takúto zmenu dlho bojovali. Tvrdia, že tzv. rodové markery, podľa ktorých sa jednotlivec môže identifikovať určitým pohlavím, a v súčasnosti sa to v Kanade právne akceptuje, v skutočnosti bránia ozajstným transgenderom začleniiť sa do spoločnosti a vyvolávajú rôzne otázniky, čoho príkladom je aj Davidove oklamanie poisťovne.

David však zároveň priznal, že sám bol prekvapený, ako jednoduchý bol celý proces úradnej zmeny pohlavia. “Cítil som, akoby som porazil systém. Cítil som, že som vyhral,​​” povedal a doplnil, že hoci je úradne ženou, cíti sa ako “stopercentný muž”.