42378.jpg

Iniciatíva Zastavme hazard: Udelí Finančná správa miliónové pokuty?

110
Kultúra života

Doteraz uložené pokuty za nelegálny hazard považuje Inicitíva Zastavme hazard za symbolické a neefektívne. Iniciatíva Zastavme hazard sa nezmierila so slabým výkonom kontrol a sama prešla viac ako 100 prevádzok len v Bratislave a o výsledkoch ohľadom nelegálnych hazardných prístrojov informovala 6.6.2018 na tlačovom brífingu, na ktorom upozornila, že ministerstvo financií si neplní svoje kontrolné kompetencie.

 

Minulý štvrtok sa na 100 miestach na celom Slovensku uskutočnili razie s cieľom zakročiť voči nelegálnym prevádzkovateľom hazardných hier. Michal Svetko z iniciatívy Zastavme hazard povedal: “Je nevyhnutné, aby sa rozsiahle kontroly vykonávali, nakoľko sú signálom, že štát bojuje proti nelegálnemu hazardu, no samotné razie nestačia. Dôležité teraz bude uloženie rekordných pokút. Bez nich by bola celá razia úplne zbytočná.”

Peter Beňa vysvetlil: “Finančná správa SR nám poskytla štatistiky za rok 2017, z ktorých vyplýva, že jeden výherný prístroj zarobil v priemere 12 035 EUR na rok a jeden videoherný terminál v priemere 26 551 EUR za rok. Je úplne reálne predpokladať, že jeden nelegálny automat, prípadne kvízomat, zarobí nelegálnemu prevádzkovateľovi 1000 EUR mesačne. Je šokujúce, že Finančná správa za prvého pol roka 2018 zistila 94 kvízomatov v 70 prevádzkach a uložila pokuty len vo výške 60 000 EUR. Veď tieto kvízomaty mohli za pol roka zarobiť aj 564 000 EUR. Po zaplatení pokút tak nelegálni prevádzkovatelia stále zarobili pól milióna EUR.”

Anton Chromík doplnil: “Za prevádzkovanie hazardnej hry bez licencie má byť podľa zákona uložená pokuta vo výške od 15 000 EUR do 250 000 EUR v prípade fyzickej osoby a vo výške od 15 000 EUR do 500 000 EUR v prípade právnickej osoby. Pri ukladaní pokút prevádzkovateľovi treba zobrať do úvahy aj počet prevádzok a počet prístrojov, ktoré prevádzkoval. Inak sa môže stať, že prevádzkovateľ dostane symbolickú pokutu, na ktorú si nelegálne zarobí za 3-4 týždne. Aký odradzujúci účinok však bude mať takáto pokuta? Ak prevádzkovateľ 1 nelegálneho automatu dostane rovnakú pokutu ako ten, kto ich prevádzkoval 100, potom je lepšie prevádzkovať viac nelegálnych automatov a rozložiť si náklady na pokuty.”

Jozef Melicher uzavrel: “Budeme s napätím sledovať závery Finančnej správy, ktoré majú byť tento týždeň zverejnené. Ak sa vo štvrtok podarilo zabaviť čo i len 100 nelegálnych prístrojov, ktoré mali tento rok zarobiť 1,2 milióna EUR, budeme očakávať uloženie pokút v miliónoch EUR. Budú udelené? Alebo dostanú prevádzkovatelia znova symbolické pokuty, na ktoré si už v januári zarobili? Ak to Finančná správa myslí s bojom proti nelegálnemu hazardu vážne, mala by uložiť pokuty, aké si Slovensko nepamätá. Tým bude vyslaný jasný signál všetkým špekulantom, že štát dokaže nielen kontrolovať, ale pri porušení zákona aj tvrdo zakročiť.”

Za iniciatívu Zastavme hazard: Anton Chromík, Jozef Melicher, Peter Beňa, Michal Svetko.