42064.jpg

Gibraltár: Vláda chce zachovať prísny zákaz potratov

209
Kultúra života

Vláda v Gibraltári nechce liberalizovať platnú prísnu zákonnú úpravu potratov. Oznámila to hovorkyňa vlády pre noviny The Gibraltar Olive Press.

„Vyriešili sme už aj progresívne záležitosti ako civilné partnerstvá a rovnosť manželstiev … Kabinet nepomýšľa na zmenu tejto politiky,“ povedala hovorkyňa v súvislosti s otázkou potratu.

V trestnom práve britského teritória je potrat zločinom, ktorý sa trestá doživotným väzením. K tomu treba dodať, že ešte nijaká žena nebola v zmysle tohto zákona odsúdená.

Povzbudená výsledkom írskeho referenda o ochrane života v ústave ohlásila potratová organizácie „Equal Rights Group“ (Skupina za rovnaké práva), že začne kampaň za liberalizáciu potratov.

„Je to ľudské právo. Nemôžeme byť posledným progresívnym národom, ktorý má tieto obmedzenia pre ženy,“ vyhlásil hovorca skupiny „Pro Choice Gibraltar“, ktorá sa rovnako zasadzuje za legalizáciu potratov.

Novozaložená organizácia hnutia za ochranu života – „Pro Life Movement“ chce udržať Gibraltár ako „svetelný lúč nádeje a spravodlivosti“ pre nenarodené deti. Chápe sa ako nezávislý hlas alternatív k potratu.

Gibraltár je britské zámorské územie a má asi 34 000 obyvateľov. Viac ako 70 percent tvoria katolíci. Gibraltár má vlastnú vládu, obranu a zahraničné záležitosti riadi Spojené kráľovstvo.