41371.jpg

Jozef Mikloško: Veriaci kresťan – poslanec, nemôže byť proti obmedzeniu potratov

314
Kultúra života

V apríli strana ĽSNS predložila do NR SR reštriktívny návrh zákona o potratoch. Bol v zhode s prieskumom verejnej mienky: 11 % občanov je zasadne proti potratom, 59% si myslí, že by mali byť povolené len vo veľmi vážnych prípadoch, iba štvrtina je presvedčená, že majú byť vždy povolené. Súčasný zákon, napriek rozhodnutiu Ústavného súdu, je v rozpore s Ústavou, do ktorej je zahrnutý text z federálnej Listiny základných práv a slobôd z 9. 1. 1991: „Ľudský život je hodný ochrany pred narodením.“

Na Slovensku, ktoré vymiera, patrí táto zásadná téma všetkým stranám, aj keď ĽSNS ostatných predbehlo. Napriek uisťovaniu iných, sa ukázalo, že žiadna strana nemá nič pripravené. OĽANu sa nepáčilo, že s nimi nerokovali, aj keď navrhovatelia tvrdia, že  poslali predsedom parlamentných strán a poslaneckých klubov návrh na stretnutie o tomto zákone, ktorý však zostal bez odozvy.

Veriaci kresťan – poslanec, nemôže byť proti obmedzeniu potratov, nemôže sa ani zdržať hlasovania, alebo ísť počas hlasovania do bufetu. Za dva roky nikto s touto témou do NR SR neprišiel, napriek konferenciám, seminárom, prolife akciám a vyhláseniam kresťanským poslancov. Po návrhu ĽSNS sa v médiách ozývalo, že s „fašistami“ nespolupracujeme. Krikľúni si nevšimli, že za iné návrhy ĽSNS už predtým hlasovali mnohí poslanci zo všetkých klubov. Médiám „fašisti“ vadia, „exkomunisti“ nie.

Súčasná legislatíva Slovenska je škandálom. Kvôli nej sa na Slovensku „legálne“ nenarodilo temer 1,4 mil. detí. Novela zákona vyvolala veľké diskusie v médiách a na sociálnych sieťach. V katolíckej cirkvi bolo od začiatku jasné stanovisko, za boli kňazi A. Ziolkovský, J. Duda, M. Kuffa,  predseda SSV I. Šulík neobvyklým článkom v Katolíckych novinách, osobitný list podpísalo asi 50 kňazov. Proti bol rektor seminára v Badíne J. Viglaš, ktorý povedal divné tvrdenie, že „ s Kotlebom netreba hlasovať, ak nie je šanca na úspech.“ Aj desať významných organizácií podpísalo list poslancom, premyslený a dobrý, citovala ho aj tkkbs.sk. Neviem prečo, Fórum života medzi nimi nebolo, aj Bioetická subkomisia KBS sa nevyjadrila. Často všeličo kritizuje, ale nepamätám sa, že by niekedy dodala poslancom nejaký konštruktívny podklad k zlepšeniu našej tristnej situácie v bioetických témach.

Snažil som sa sledovať priebeh rokovania v NR SR o novele potratového zákona. Úvodné slovo poslanca M. Kotlebu bolo bez emócií, argumenty boli skôr demografické, ekonomické, humánne a právne, náboženské iba minimálne. Dotkol sa ich tak, že raz spomenul slovo Biblia, raz „obrovský hriech“, v závere povedal, že „o živote a smrti rozhoduje iba Boh, ľudia na to nemajú právo“. Ak potraty nazval genocídou, mal pravdu. Dieťa nie je zhluk buniek, žena nemá právo zničiť telo svojho dieťaťa, ktoré nie je jej telom. 95 poslancov nedávno hlasovalo za zlepšenie života zvierat. Zviera nie je vec, ale ani dieťa nie je vec, ktorej sa možno zbaviť.

V rozprave vystupovali najmä poslanci ĽSNS, výnimku tvorili poslanci M. Krajniak, J. Blanár, M. Kéry a P. Marček, ktorí budú hlasovať za zákon. Silné bolo svedectvo poslankyne N. Grausovej, ktorá podstúpila v minulosti interrupciu a doteraz to ľutuje. Poslanci ĽSNS si často jeden druhému ďakovali. V množstve faktických poznámok sa opakovali, nie každý bol v tejto téme doma. Niektorí nosia kríž na saku, aj keď podporovateľov ĽSNS, ktorí sú hlboko veriaci je 5 %. Rozprava sa preťahovala a preto dnes (29. 5. 2018) o 11 hod., keď už väčšina poslancov po hlasovaní plánovalo cestu domov, plénum schválilo odloženie hlasovania o tejto novele na budúcu schôdzu (zo 125 prítomných bolo 83 za, 35 proti, 7 sa zdržalo, 24 bolo neprítomných). Proti bolo 10 poslancov SAS, 9 OĽANO, všetci ĽSNS, R. Vašečka a Z. Zimenová). Rozprava potom pokračovala za minimálnej účasti poslancov a záverečným emocionálnym vystúpením M. Kotlebu.

Aktuality.sk uverejnili dnes, 29. 5., rozhovor redaktora M. Kovačiča s hovorcom KBS M. Kramarom. Zdalo sa mi divné, že po vyjadrení mnohých organizácií, veriacich aj kňazov, naraz po funuse M. Kramara povedal, že „Katolícka cirkev je proti potratom,… v tomto prípade pre cirkev nie je dôležité, čo je predmetom návrhu, ale skôr to, kto je jeho predkladateľom… KBS za zákon neodporúča hlasovať, keďže Kotlebovci sú podľa nich v ochrane živote nekonzistentní.“ Po vypočutí celého 21 min. rozhovoru, v ktorom M. Kovačič, ako vždy tlačil svojho partnera do šírky svojou cestou (situácia v Poľsku, potratová turistika, írske referendum, antikoncepcia, kondómy, sexuálna výchova, deti s Downovým syndrómom), podotýkam, že tento rozhovor bol natočený ešte pred írskym referendom, teda pred 25. 5. 2018. Aktuality to však zverejnili až 29. 5., ignorujúc obrovskú diskusiu, rokovanie v parlamente, stanoviská mnohých kňazov a prolife aktivistov. Na druhej strane aj KBS mohla odvtedy niečo k tomu dopovedať.

Ochrana života od počatia po prirodzenú smrť je a bude beh na dlhé trate. Slovensko malo masové pochody za život, miliónové referendum, pamätníky nenarodeným, pálime sviečky za nich,  máme deň počatého života, Dni rodiny, atď., bez praktických dôsledkov na potraty. Na túto kľúčovú téma nikto v NR SR v r. 2016-18 nenašiel odvahu, ani kresťanskí politici v OĽANO. O rok bude ďalší Pochod za život, sto tisíc bude pochodovať a zdá sa, že nenarodené deti budú naďalej rovnako zomierať.

Dobré úmysly a pekné slová už nestačia. Ak sa toho nikto nechytí, môže sa prenechať iniciatíva ĽSNS aj v iných bioetických témach: napr. eutanázia, umelé oplodnenie, generovanie embryí, ich zmrazovanie a likvidácie, overovanie liečiv na nenarodených deťoch, eugenické praktiky selekcie embryí, náhradné materstvo, využívanie tiel nenarodených na zisk, klonovanie, výskum na živých nenarodených, využívanie embryonálnych kmeňových buniek, atď.

Kto teda bude za túto novelu hlasovať, sa dozvieme na budúcej schôdzi. Všetci budú mať dovtedy čas na rozmyslenie, téma bude často v médiách, myslím si, odloženie prospeje najmä navrhovateľom.

Jozef Mikloško