Rihanna_as_pope_at_Met_Gala.jpg

"Päťdesiat odtieňov Katolicizmu": Katolíci kritizujú "nevkusnú, neslušnú, rúhavú" Met Gala

1,002
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Katolíci mali niekoľko dôvodov kritizovať podujatie Met Gala 2018. Bola tu vystavená otrocká maska s katolíckym motívom vedľa posvätných rúch zapožičaných od Vatikánu; boli tu sporo odeté celebrity oblečené ako Požehnaná Panna Mária s okázalým dekoltom, zvodná ženská kardinálka a ženský pápež ozdobený šperkmi; a bol tu aj newyorský kardinál Timothy Dolan, ktorý básnil o "katolíckej predstavivosti".

Bola tu speváčka Rihanna, ktorá sa obliekla ako pápež, dokonale s trblietavou mitrou, o ktorej neskôr Dolan žartoval, že to bol on, kto jej ju požičal.

Raymond Arroyo z televízie EWTN nazval podujatie ako "veľmi okázalú travesty show" a "ukážku narcizmu".

Laura Ingraham, ktorá sa rozprávala s Arroyom, nazvala predstavenie ako "päťdesiat odtieňov katolicizmu".

Ross Douthat pre New York Times komentoval, že zúčastnení nosili rúcha s posvätným motívom, čím predmety "sexualizovali kvôli hodnote pobúrenia".

Image

Často vulgárna, rúhavá speváčka Madonna vystupuje so zmyselnou verziou piesne Like a Prayer obklopená mníchmi a služobnými. Služobné boli oblečené do toho istého druhu korzetu, aký nosila Madonna po tom, čo jej mnísi vyzliekli plášť.

"Nebeské telá: Móda a katolícka predstavivosť" bola témou tohtoročnej dobročinnej slávnosti, ktorá sa konala pre newyorské Metropolitné múzeum umenia, a taktiež bola témou pre doteraz najväčšiu výstavu Met.

Matthew Schmitz v časopise First Things kritizoval zobrazovanie obsahujúce "nevkusné, neslušné a rúhavé módne predmety".

Ale nie všetci Katolíci boli znepokojení tým, čo mnohí nazvali "rúhaním".

Claire Giangravè a Christopher White z Crux napísali o podujatí žiarivú reportáž, keď udalosť nazvali "návratom domov" pre celebrity, ktoré kedysi praktizovali Katolícku vieru. Ich správa vyvolala nadšenie pre toto podujatie. 

"Napr. víťazka ceny Grammy a spolu-hostiteľka Rihanna bola jedným zo skutočných skvostov večera, keď sa ukázala so svojou vlastnou pápežskou zlatou mitrou, ozdobená šperkami a kryštálmi," informovali.

Newyorský arcibiskup, kardinál Timothy Dolan, pre Crux povedal, že "žiadnym spôsobom nepovažuje ducha večera za urážájúceho alebo rúhavého."

Eloise Blondiau z jezuitského časopisu America povedala, že Katolíci "by sa nemali sťažovať na kultúrne privlastňovanie rovnakým spôsobom, ako by sa mohli iné skupiny, pretože sú veľmi dobre zastúpení v popkultúre."

image