Európa riskuje „demografický kolaps“, varuje katolícka skupina

450
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Mladí ľudia v Európe potrebujú politickú podporu na vytvorenie rodiny v krajinách so starnúcim obyvateľstvom, povedal francúzsky katolík.

 

Zatiaľ čo „mladí ľudia túžia vytvárať trvalé vzťahy a mať deti, necítia sa bezpečne, aby si vytvorili rodiny,“ povedal Antoine Renard, predseda Bruselskej federácie Združení katolíckych rodín v Európe.

 

Pokiaľ sa niečo rýchlo nezmení, Európa riskuje úplný demografický kolaps,“ povedal Renard v rozhovore z 19. apríla pre Catholic News Service po tom, čo federácia vyzvala vlády Európskej únie, aby „postavili rodinu do centra národných politík.

Mladí ľudia sú často „odradení neprimeranými a individualistickými politikami a kultúrami, ktoré sú voči rodine nepriaznivo naklonené, “ uviedla federácia vo vyhlásení z 13. apríla na konci jarného stretnutia vo Viedni.

Podľa oficiálnych štatistík mala Európska únia v roku 2015 v priemere 1,58 pôrodov na jednu ženu. Celková plodnosť približne 2,1 pôrodov na ženu sa považuje za úroveň náhrady v rozvinutých krajinách, uviedol Eurostat na svojej internetovej stránke.

Federácia vyzvala európskych lídrov, aby „zvýšili povedomie o demografickej zime a naliehavosti konania“ medzinárodnými iniciatívami.

Členské štáty Európskej únie by mali „zaviesť politiku, ktorá uznáva jedinečnú, zásadnú a nenahraditeľnú pozíciu rodiny v spoločnosti.

Ministri európskych vlád neprejavujú „absolútne žiadnu reakciu,“ aj keď členovia federácie vzbudzujú demografické otázky na schôdzach, uviedol Renard a poznamenal, že sa mu zasmiali a uistili ho, že európsky problém poklesu obyvateľstva sa vyrieši prostredníctvom imigrantov.

Samozrejme, potrebujeme imigráciu,“ ale „kým nebudeme pokračovať vo výchove detí a poskytovať motiváciu mladým ľuďom mať deti, naše vlastné rodiny jednoducho vymiznú“, povedal.

Európska „demografická zima“ potrebuje naliehavú akciu „pre blaho starých ľudí, pre práva našej mládeže a pre budúcnosť našich detí,“ uviedlo vyhlásenie federácie.

Táto kampaň sa uskutoční 21. - 26. augusta na Svetovom stretnutí rodín, ktoré má pápež František navštíviť v Dubline, povedal Renard.