horst.jpg

Nový nemecký minister Seehofer: EÚ jedná s východoeurópskymi krajinami povýšenecky

27
Kultúra života

Zdá sa, že v Merkelovej vláde existuje aj svetielko nádeje pre zdravý rozum. Bývalý bavorský premiér a v súčasnosti nový minister vnútra Nemecka, Horst Seehofer (CSU) sa zastal východeurópskych krajín, ktoré odmietajú imigrantov. Seehover tvrdí, že Európska únia sa k nim chová povýšenecky a vyzval EÚ, aby prestala moralizovať a nenanucovala povinné kvóty týmto krajinám za každú cenu.

Aj keď je Seehofer súčasťou vlády Angely Merkelovej, na migračnú krízu má úplne opačný názor. Vyzval na predĺženie kontrol na nemeckých hraniciach, kým Európska únia nebude schopná ochrániť svoje vonkajšie hranice. EÚ tiež kritizoval za “moralizujúci” tón, ktorým hovorí s východoeurópskymi krajinami, ktoré odmietajú povinné utečenecké kvóty. Informoval portál Eurozpravy.

“Takýto prístup je kontraproduktívny. Každá krajina má svoju hrdosť,” podotkol predseda CSU v rozhovore pre denník Die Welt am Sonntag.

“Európska únia je často povýšenecká. Musíme vložiť viac energie do dialógu o rozdeľovaní utečencov. Ak budeme vyjednávať trpezlivo, väčšina krajín (to) podporí,” povedal.

Iné krajiny EÚ môžu prispieť k riešeniu problémov svojím vlastným spôsobom, napríklad vyslaním väčšieho počtu personálu na vonkajšie hranice EÚ, alebo vyššími príspevkami na prevádzku hraničných kontrol, uviedol minister vnútra.

Seehofer sa však od svojich koaličných partnerov nevyhol spŕške kritiky. Obvinili ho, že vyvoláva nepokoj v koalícii len pár dní po jej vytvorení. “Dôveru v schopnosť tejto ťažko zostavenej koalície vládnuť zvýšime našou energiou a zodpovednosťou, nie verejnými výlevmi,” komentoval pre Die Welt výroky ministra vnútra Bernd Althusmann, šéf konzervatívcov v Dolnom Sasku. Podpredseda sociálnych demokratov Ralf Stegner varoval, že jeho strana nedopustí, aby sa koalícia “posunula doprava”.

Seehofer sa blysol aj pred pár dňami, keď vyhlásil, že ,”Islam nepatrí do Nemecka. Nemecko je charakteristické kresťanstvom. K tomu patrí voľná nedeľa, či cirkevné sviatky a rituály ako Veľká noc, Turíce a Vianoce,” vyjadril sa nemecký minister vnútra.

Samuel Gdovin