33901.jpg

Za "kresťanskou politikou" Merkelovej stojí liberálny kardinál Marx

392
Neutral

Mníchovský kardinál Reinhard Marx patrí k najvplyvnejším persónam Vatikánu s pomerne liberálnymi názormi. V minulosti vyzval napríklad k novému pohľadu cirkvi na homosexuálov. Podľa portálu Politico má úzke kontakty na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú či na predsedu Európskej komisie Jean-Clauda Junckera.

 

Arcibiskup stojí na čele vplyvnej Komisie biskupských konferencií krajín Európskej únie (COMECE), pričom sa často verejne vyjadruje k celoeurópskym politickým témam. Podporuje napríklad boj s klimatickými zmenami, rétoriku v tomto smere vyostril po odstúpení Spojených štátov od kontroverznej parížskej klimatickej dohody. Stavia sa proti zákazu obriezok na Islande, no podporuje súčasnú otvorenú migračnú politiku Nemecka, uvádza portál iDnes.cz.

Vzťahy s európskou elitou začal Marx budovať už v roku 2002. Vtedy ešte v úlohe biskupa Trieri, najstaršej nemeckej diecézy. V jednej z luxemburských reštaurácií si vtedy doprial výdatný obed, keď rozrazil dvere Jean-Claude Juncker, neskorší predseda Európskej komisie. “Sadol si o stôl vedľa. Asi ma spoznal. Zaujíma sa o katolícku etiku, pochádza z podobného prostredia ako ja. Netrvalo dlho a začali sme si rozumieť, ” zaspomínal si na stretnutie s jedným z najmocnejších mužov EÚ Marx.

Vo svojej knihe Kapitál, ktorá je provokatívne pomenovaná po rovnomennom spise jeho menovca Karla Marxa, sa opiera o neregulovanú kapitalistickú ekonomiku. Tento systém by podľa kardinála mal byť nahradený moderným sociálnym trhovým hospodárstvom založeným na kresťanskej morálke a spoločenskej zodpovednosti.

V náboženských kruhoch reprezentuje skôr liberálne poňatie viery. Je teda trochu paradoxné, že kardinálom ho menoval konzervatívny Benedikt XVI. Neskôr sa Marx stal arcibiskupom v Mníchove a Freisingu. Vybudoval povesť človeka, ktorý vraj vie riešiť problémy. V roku 2014 sa na nemeckého duchovného obrátil pápež František a dosadil ho do čela Ekonomickej rady, kontrolného orgánu, ktorý dohliada na hospodárenie Svätej stolice. Marx je tiež členom poradného zboru ôsmich kardinálov, ktorí monitorujú reformovanie vatikánskej kúrie.

O zmenách vo Vatikáne Marx hovorí opatrne, musia však podľa neho prísť. “Nemáme na výber. Musíme byť viac transparentní. Pôjdeme krok za krokom,” popísal svoju víziu reformy vatikánskeho hospodárenia.

Mníchovský arcibiskup si želá nový prístup Cirkvi k sexuálnej morálke a robiť niečo proti „slepému rigorizmu“ (viac aj v tomto článku).

V Nemecku sa teší pomerne veľkej obľube. Priateľstvo ho spája aj s kancelárkou Angelou Merkelovou. Prvýkrát sa stretli ešte v časoch, keď bola ešte Merkelová generálnou tajomníčkou kresťanských demokratov. Marx jej pomáhal pri štúdiu kresťanských hodnôt, na ktorých je domovská partaj kancelárky údajne postavená.