Alfie_Evans_hospital.jpg

2-ročné dieťa čelí „trestu smrti“: súd ho dovoľuje nemocnici odpojiť napriek vôli rodičov

883
Jakub Betinský
Kultúra smrti

[autorka: Claire Chretienová]

 

Vrchný súd v utorok rozhodol, že nemocnica môže batoľa odpojiť od dýchacieho prístroja napriek vôli rodičov po tom, ako nemocnica označila udržiavanie 21 mesačného chlapca za „zlé, neférové a nehumánne.“

Alfie Evans, syn Thomas Evansa a Kate Jamesovej, má záhadnú a nediagnostikovanú chorobu. Je v kóme a trpí záchvatmi, ale odpovedá na interakciu so svojimi rodičmi. Thomas má 21 a Kate 20.

„Môj syn má dva roky a bol odsúdený na trest smrti,“ povedal Thomas po rozhodnutí súdu. „Ako strašné je niečo také?“

„Chcú, aby zomrel v piatok“ a nedovolia nám, aby sme si ho zobrali domov – povedal.

Podľa britských médií sa môže Evansova rodina na rozhodnutie odvolať.

Detská nemocnica Aldera Heya bojovala za Alfieho odpojenie a to i napriek tomu, že jeho rodičia ho chcú previesť letecky súkromnou „sanitkou“ do Nemocnice Bambino Gesu [Pozn.prekl: doslovne „nemocnice Ježiška“] v Ríme.

 

 

Sudca Hayden, ktorý mal tento prípad na starosti, vo svojom rozhodnutí povedal, že pokračovať v pomoci Alfiemu dýchať cez prístroj „už dlhšie nie je v Alfieho najlepšom záujme“. Alfie potrebuje „paliatívnu starostlivosť na vysokej úrovni“ a „pokoj“, aby „mohol zakončiť svoj krátky život dôstojne,“ povedal.

„Ešte sme neskončili,“ povedal Thomas Evans. „Nevzdávam sa. Môj syn sa nevzdáva. Nikto – opakujem nikto – v tejto krajine mi nezoberie môjho syna. Nikto.“

Povedal, že nikomu nedovolí, aby porušili jeho práva ako rodiča a taktiež práva Alfieho.

Alfieho rodičia založili facebookovú skupinu s názvom Alfieho armáda, aby o jeho situácii poskytli aktualizovaného informácie. Skupina je plná Alfieho videí a obrázkov, na ktorých Alfie pozitívne reaguje na dotyk jeho rodičov, otvára oči, cmúľa cumeľ a naťahuje sa.

Sarah Evansová, Alfieho teta, napísala v tejto skupine, že ich rodina potrebuje „do zajtra £10 000 na právnika, aby sa mohli odvolať.“ Neskôr napísala, že „už vyzbierali viac ako potrebovali.“

Toto rozhodnutie sudcu je „výsmech ľudským právam,“ povedala pre LifeSiteNews Catherine Glenn Fosterová, prezidentka Spojených Američanov za život. „Alfieho milujúci rodičia, Thomas a Kate, a nie nemocniční byrokrati, by mali mať moc rozhodovať o smerovaní starostlivosti pre ich syna a malo by im byť dovolené, aby presunuli Alfieho do inej nemocnice, ktorá sa ponúkla pokračovať v testoch a starostlivosti o Alfieho s nádejou na nájdenie lieku.“

„Ak je nejaké zariadenie (ktoré je platená za to a má našu dôveru, že sa o mladých pacientov ako Alfie postará) pripustené k tomu, aby zmenilo smerovanie liečby a argumentovalo na súde, aby [bola dieťaťu] odobraná základná zdravotná starostlivosť a aby boli jeho rodičom popreté právo hľadať vhodnú zdravotnú starostlivosť v inom zariadení, tak potom sme všetci v nebezpečenstve,“ varovala Fosterová.

„Nie je to po prvýkrát, čo vidíme tu v Amerike a Kanade odmietnutie zdravotnej starostlivosti a popretie práv na presunutie pacienta,“ poznamenala. „V dôsledku pokračujúceho zameriavania sa na centralizáciu rozhodovania v zdravotných zariadeniach a na znižovanie cien za zdravotné služby tu existuje reálny risk, že viac a viac ľudí bude v blízkej budúcnosti čeliť situácií [podobnej Alfieho rodičom].

Alfieho prípad je strašidelne podobný prípadu Charlieho Garda, britského dieťaťa, ktorého rodičia a nemocnica sa nezhodli na tom, akým smerom by sa mala ubrať jeho starostlivosť. Mnoho súdov rozhodlo v neprospech Chrisa Garda a Connie Yatesovej, Charlieho rodičov a nakoniec, po tom ako tento prípad získal svetovú pozornosť, bolo ich dieťa odpojené. Connie a Chris vyzbierali viac ako $1,5 milióna na presunutie Charlieho do Ameriky na experimentálnu liečbu jeho ojedinelej mitochondriálnej choroby. Vláda im ale nedovolila Charlieho presunúť do inej nemocnice.

Nemocnica Aldera Heya už bola v minulosti verejne kritizovaná za prax vyberanie a predávania orgánov. Koncom deväťdesiatych rokov a začiatkom nášho storočia tento škandál odhalil, že nemocnica „hromadila“ ľudské orgány. Následne bola vyšetrovaná za vyberania a uskladňovanie detských orgánov a tiel bez súhlasu rodičov a za to, že sa „omylom“ zbavila orgánov mŕtveho trojročného dieťaťa.

26. januára 2001 nemocnica priznala, že „predávala istej farmaceutickej spoločnosti za keš detské žľazy (týmus), ktoré získala zo živých detí počas operácie srdca.“