THOMAS-PAPROCKI.jpg

Katolícky biskup: pro-potratový senátor USA nesmie pristupovať k sv. prijímaniu

457
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Biskup Thomas Paprocki nedávno vyhlásil, že demokratickému senátorovi Dickovi Durbinovi, ktorý žije v jeho diecéze, nie je dovolené pristupovať k sv. prijímaniu, pokiaľ neoľutuje svoje verejné obhajovanie potratov.

Dôvodom vyhlásenia bolo to, že v Senáte USA neprešiel zákon ´ Pain-Capable Unborn Child Protection Act´ (Ochrana nenarodeného dieťaťa pred spôsobovaním bolesti), ktorý by väčšinu potratov po 20. týždni postavil mimo zákon (výnimku tvorili deti počaté pri znásilnení alebo inceste).

„Proti tomuto zákonu, ktorý by zakazoval potraty po 20. týždni od počatia, hlasovalo štrnásť katolíckych senátorov, vrátane Richarda (Dicka) Durbina, ktorý žije v diecéze Springfield v štáte Illinois“, povedal Paprocki. „Plne súhlasím s Jeho Eminenciou kardinálom Timothym Dolanom, predsedom Výboru pre pro-life aktivity pri Konferencii katolíckych biskupov USA (USCCB), keď nazval neschválenie spomínaného zákona ´do neba volajúcim zlom´.“

Paprocki ďalej uviedol, že kánon 915 Kódexu kanonického práva hovorí, že „tým, ktorí tvrdošijne zotrvávajú v ťažkom hriechu, nie je dovolené pristupovať k sv. prijímaniu.“

„Už v roku 2004 sa pastor senátora Durbina, vtedajší msgr. Kevin Vann (terajší biskup v Orange, štát Kalifornia) vyjadril, že by bol v podávaní sv. prijímania senátorovi Durbinovi veľmi zdržanlivý práve pre jeho propotratové postoje, ktoré ho vyčleňujú zo spoločenstva Cirkvi a nie sú v súlade s náukou Cirkvi o živote“, pripomína Paprocki a dodáva, že „Vzhľadom k tomu, že dlhoročné záznamy z hlasovaní senátora Durbina, podporujúce potraty, naplnilo skutkovú podstatu ´tvrdošijného zotrvávania v ťažkom hriechu´, nebude senátorovi dovolené pristupovať k sv. prijímaniu, pokiaľ tento svoj hriech neoľutuje.“

„Zámerom tohto opatrenia nie je trestať, ale priviesť dotyčného k zmene postoja v srdci. Senátor Durbin bol totiž kedysi pro-life. Úprimne sa modlím aby to, čo robí teraz oľutoval a vrátil sa k svojmu pro-life postoju.“

Katolícka cirkev učí, že Eucharistia v rukách kňaza pri sv. omši je doslova a do písmena telom, krvou, dušou a božstvom Ježiša Krista. U každého katolíka, ktorý sa dopustí ťažkého (smrteľného) hriechu sa predpokladá, že k Eucharistii nepristúpi skôr, kým neoľutuje tento hriech a nevyspovedá sa z neho. Podávanie sv. prijímania verejne činným osobám, ktorí by pre svoje hriešne skutky, hlasovania a vyhlásenia nemali prijať sv. prijímanie, vedie k verejnému pohoršeniu, o svätokrádeži nehovoriac. Ten, kto tak robí, zavádza a mätie katolíckych veriacich.

Okrem horlivej obhajoby potratov Durbin ešte na dôvažok hlasuje, a verejne sa vyjadruje aj proti iným skutočnostiam katolíckej morálnej náuky. Zápalisto podporuje „manželstvá“ osôb rovnakého pohlavia a kampaň Za ľudské práva gayov mu dáva na svojej stupnici 100%. Aj od potratovej lobby NARAL  získal 100%.

Durbin sa nechal počuť, že každý môže byť demokratom, pokiaľ podporuje potrat, a že každý demokrat, ktorý je „osobne“ proti potratom, si musí nechať svoj názor pre seba.

Senátor podporuje financovanie najväčšieho amerického potratového biznisu Planned Parenthood. Okrem 321.000 potratov ročne predpisuje Planned Parenthood hormonálnu terapiu pre rodovo „pomýlených“, umožňuje prístup k antikoncepcii a podporuje sexuálne správanie sa, ktoré porušuje prirodzený zákon – všetko toto je nezlučiteľné s katolíckou morálnou náukou.  

Durbin bol pritom paradoxne jedným zo senátorov, ktorého kritizovali za otázku na Trumpovho sudcovského nominanta, o ktorom niektorí odborníci tvrdili, že porušuje ústavný zákaz náboženského preverovania verejných činiteľov. „Keď vás človek počúva, nadobúda dojem, že náboženské dogmy sú vo vás hlboko zakorenené“, povedala senátorka Diane Feinsteinová Amy Coney Barrettovej. Durbin sa pridal k tomuto „vypočúvaniu“, a spýtal sa Barrettovej „Pokladáte sa za ortodoxnú katolíčku?“ Durbin sa chváli, že je produktom 19-ročnej katolíckej výchovy a vzdelania, no potom pripúšťa, že „keď raz za čas Svätá Matka Cirkev nesúhlasí s mojím hlasovaním, dá mi to teda riadne pocítiť“.

Biskup Paprocki cituje aj vyhlásenie Biskupskej konferencie USA z roku 2004 o Katolíkoch v politickom živote, v ktorom sa hovorí:

„Zlyhať v ochrane života nevinných a bezbranných členov ľudského pokolenia je hriechom proti spravodlivosti. Tí, čo zákony formulujú, majú preto povinnosť vo svedomí pracovať na náprave morálne závadných zákonov, aby sa neprevinili spoluprácou na zlej veci a hriechom proti spoločnému dobru.“