Franco-5.jpg

Pápež František vyzýva svet na boj proti satanským „falošným správam“ šíreným cez sociálne siete

489
Kultúra života

Pápež František vyzval v stredu v posolstve k Svetovému dňu masmédií s názvom “Pravda vás oslobodí. Fake news a mierová žurnalistika“ na boj proti šíreniu falošných správ, ktoré nazval satanskými a povedal, že novinári a používatelia sociálnych médií by sa im mali vyhýbať a odhaliť manipulačnú “hadiu taktiku”, ktorá podnecuje k rozdeľovaniu a slúži politickým a ekonomickým záujmom.

 

Ako František doslova povedal: “Falošné správy sú prejavom netolerantných a precitlivených postojov a vedú len k rozširovaniu povýšenosti a nenávisti. Šírenie nepravdivých správ prostredníctvom internetových sociálnych sietí a iných komunikačných kanálov predstavuje veľkú hrozbu pre spoločnosť. Takéto dezinformácie vedú len k oklamaniu, či dokonca k manipulácii čitateľa, alebo dokonca sú motivované snahou o ovplyvňovanie politických rozhodnutí, ekonomický zisk alebo podnecovanie konfliktov.”

“Ich šírenie môže kalkulovať s manipulačným využitím sociálnych sietí a logiky, ktorá garantuje ich fungovanie: Týmto spôsobom obsahy, aj keď nepodložené, získavajú také zviditeľnenie, že dokonca aj kompetentné dementovanie len ťažko dokáže zamedziť škodám… Drámou dezinformácie je diskreditácia druhého, jeho predstavenie ako nepriateľa, až po démonizovanie, ktoré môže podnecovať konflikty. Sú preto chvályhodné tie výchovno-vzdelávacie iniciatívy, ktoré umožňujú osvojiť si schopnosť zachytiť a zhodnotiť komunikačný kontext, učiac nás tomu, aby sme neboli nevedomky šíriteľmi dezinformácie, ale tými, ktorí ju odhaľujú. Chvályhodnými sú tiež inštitucionálne a právne iniciatívy usilujúce sa o definovanie normatív na obmedzenie tohto fenoménu, ako aj vhodné kroky technologických a mediálnych spoločností na zadefinovanie nových kritérií pre overovanie osobných totožností, ktoré sa ukrývajú v pozadí miliónov digitálnych profilov.“

Aké falošné správy to mal pápež na mysli? Tie klamstvá, polopravdy a manipulácie, ktoré v dlhé roky vo veľkom šíri západný mainstream a jeho žurnalisti? Alebo narážal na ruské, ázijské, či rôzne alternatívne médiá a stránky na sociálnych sieťach prinášajúce aj iný pohľad na svet, ako je ten západný? Pretože pápež nielenže má byť nestranný, ale má sa zastávať, bojovať a ctiť si základné ľudské práva, slobody a názory všetkých ľudí. A nie určovať, čo je a čo nie je pravda a fake news. No keďže priamo hovoril o šírení “nepravdivých správ” prostredníctvom internetových sociálnych sietí a boji proti nim, každému musí byť jasné, čo tým myslel. Najskôr by si pápež ale mal uvedomiť to, aké gigantické lži a manipulácie šíri západný mainstream a aké konflikty a prevraty nimi už párkrát vo svete vyvolal a potom hovoriť o “falošných správach” a portáloch na internete a sociálnych sieťach, z ktorých tie objektívnejšie sa snažia len priniesť iný pohľad na svet a poväčšine minimalizovať, resp. zabrániť vzniku podobných škôd a geopolitických konfliktov, aké západný mainstream spoločne so západnými politikmi v posledných rokoch priniesli Iraku, Líbyi, či Sýrii.