Trump_:_March_for_Life.jpg

Trump podporil stovky tisíc pro-liferov, aby pochodovali za život v D.C.

291
Jakub Betinský
Kultúra života

[autorka: Lianne Lauranceová]

Stovky tisíc pro-life zástancov sa schádza vo Washingtone na piatkový Pochod za život, ktorý je pripomienkou, že už 45 rokov sa v Spojených štátoch môžu zákonne vykonávať potraty. Heslom pochodu je Láska zachraňuje životy.

Zhromaždenie smúti nad takmer 60 miliónmi zabitých nenarodených detí odvtedy ako Najvyšší súd 22. januára 1973 rozhodol prípadom Roevá v. Wade zrušiť proti-potratové zákony. Zhromaždení sa tiež navzájom posilňujú v boji za zaistenie ochrany pre najmenších a najzraniteľnejších občanov svojej krajiny.

„Vybrať si život nie je vždy ľahké, ale je to voľba, ktorá je láskavá, posilňuje a odráža sebaobetovanie,“ povedala pre LifeSiteNews prezidentka Pochodu za život Jeanne Manciniová.

Účastníci pochodu budú svedkami prvého a významné video prenosu, v ktorom sa im naživo prihovorí súčasný prezident.

Prezident Donald Trump sa účastníkom prihovorí v živom video vstupe z Rose Garden Bieleho domu čím odštartuje celý pochod.

„Prezident je odhodlaný chrániť život nenarodených detí a je nadšený, že môže byť súčasťou tejto historickej udalosti,“ povedala v stredu pre média Sarah Huckabee Sandersová, sekretárka Bieleho domu pre médiá.

Keďže sa tento Pochod koná iba jeden deň pred prvým výročím jeho inaugurácie, Trumpova vláda bude bezpochyby horúcou témou počas množstva sympózií, zhromaždení, protestov, panelových diskusií, gala večerov a iných udalostí, ktoré budú sprevádzať tento Pochod, a ktoré sa začali vo štvrtok a budú pokračovať až do soboty poobedia.

Je zrejmé, že Trumpov Biely dom dal tomuto Pochodu väčšiu podporu ako prezidenti pred ním; vice prezident Mike Pence a prezidentov poradca Kellyanne Conway mali dokonca na minuloročnom pochode príhovor.

Hlavní zástupcovia pro-life hnutia, ktorí sa na Pochode zúčastnili, chválili pro-life postoj tohto Republikánskeho prezidenta.

„Trumpova vláda sa formuje do najviac pro-life vlády v dejinách,“ povedal pre LifeSiteNews David Daleiden.

Tento známy zakladateľ Center for Medical Progress (CMP) bude rečníkom na štvrtkovom Law of Life Summit a tiež sa zúčastní na piatkovom Digical Action Summit, ktorý organizuje Family Research Council. CMP prinieslo šokujúce videá, ktoré natočili ľudia pracujúci v utajení, ktoré ukazujú ako sa zástupcovia Planned Parenthood dohodujú o obchode s časťami tiel potratených detí; čo vzbudilo legislatívne úsilie, aby bola táto potratová veľmoc odrezaná od federálneho financovania a aby sa začalo vyšetrovanie ich strašných praktík.

 

„Prezident Trump je pripravený podpísať návrh zákona, ktorý by zobral 500 miliónov dolár, ktorými daňoví poplatníci dotujú potratovú veľmoc ako Planned Parenthood. To sa ale stane až keď začne Senát pracovať efektívne a pošle mu takýto návrh zákona,“ povedal Daleiden.

 

„Veľké množstvo Američanov je vďačných, že Ministerstvo spravodlivosť si robí svoju prácu vo veci Planned Parenthood, ktoré je vyšetrované za predávanie častí tiel potratených detí,“ dodal.

„Pro-life hnutie je za vlády prezidenta Trumpa silnejšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal pre LifeSiteNews otec Frank Pavone, prezident Kňazov za život USA.

„Verím, že dejiny ukážu, že je najväčším pro-life prezidentom, akého sme mali. Jeho odvaha a priamy spôsob myslenia a jeho myseľ nastavená na riešenie problémov sú tejto veci veľmi nápomocné.“

Otec Stephen Imbarrato, ktorý je členom Kňazov za život, povedal pre LifeSiteNews, že táto asociácia sponzoruje na Pochode tri eventy vrátane štvrtkového protestu vo Washingtonskom centre Planned Parenthood.

Otec Imbarrato bol medzi desiatimi zatknutými počas nedávneho Red Rose Rescues v Michigane a Virgínii. Tiež sa zúčastňuje piatkového Free Mary Wagner zhromaždenia, ktoré bude pred Kanadskou ambasádou. 43 ročná Mary Wagnerová je v kanadskom vezení, kde čaká na proces za obvinenia z ujmy a porušenia podmienečného tresku. Za mrežami zatiaľ strávila štyri roky a deväť mesiacov za to, že sa snažila mierumilovne presvedčiť ženy, aby sa rozhodli pre život svojich nenarodených detí.

Téma tohto Pochody – Láska zachraňuje životy – je základom našich úsilí počas Red Rose Rescue,“ povedal LifeSiteNews otec Imbarrato.

„V našej láske voči Bohu a jeho stvorenstvu túžime zachrániť tieto deti pred zabitím a to tak, že pred ich mamami vydávame až do poslednej chvíle naše láskyplné svedectvo,“ povedal.

Monica Migliorino Millerová, ktorá bola zatknutá v Michigane za jej pro-life snahu zachrániť nenarodené životy, povedala, že Pochod je dôležitý, „pretože udržuje problém potratov v mysli verejnosti nažive.“

„Vyzývame Ameriku k zodpovednosti za nespravodlivosť voči nenarodeným a žiadame ju, aby bola voči nim spravodlivá,“ povedala pre LifeSiteNews.

„Tento Pochod okrem toho upevňuje pro-liferov, aby vytrvali až do konca, aby sa nevzdali až kým nebudú nenarodené deti slobodné.“

Zatiaľ pro-life hnutie „napreduje“ v „istých dôležitých smeroch“, Millerová hovorí, že je tu stále „tak veľa práce, ktorú treba spraviť.“

„Rešpekt voči životu je vážne oslabený a bude to trvať asi desaťročia, kým sa vybuduje pravá kultúra života, v ktorej bude ľudský život rešpektovaný od počasia až po prirodzenú smrť.“

Otec Pavone opísal Pochod ako „deň prorockého víťazstva“.

Pre takého pochody je „príznačný ako smútok, tak i radosť. Náš zármutok je skutočný, pretože deti sú stále zabíjané a rodiny zraňované,“ povedal pre LifeSiteNews.

„Ale naša radosť je tiež skutočná, pretože v Ježišovi Kristovi sme už víťazstvo života dosiahli a vieme, že dejiny nám dajú za pravdu, a že nakoniec zavládne kultúra života.“

Pochod začína hudobným vystúpením v piatok o 11:30, 19. januára, po ktorom bude nasledovať poludňajšie zhromaždenie.