Franz-Josef_Bode.jpg

Podpredseda Nemeckej konferencie biskupov chce žehnať homosexuálnym párom

285
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Biskup Franz-Josef Bode, podpredseda Nemeckej konferencie biskupov, vyzval na diskusiu o možnosti žehnať homosexuálnym vzťahom. Bode je presvedčený, že v týchto vzťahoch "je veľa pozitívneho"

Nové vyhlásenie biskupa Bodeho prichádza po nedávnom rozhovore kardinála Reinharda Marxa (predseda Nemeckej konferencie biskupov a pápežský poradca) pre nemecký časopis Herder Korrespondenz, v ktorom navrhol, aby Katolícka cirkev prehodnotila svoje učenie o sexuálnej morálke. Marx sa vyjadril, že nesúhlasí so "slepým rigorizmom". Pre neho je "z vonka náročné povedať, či je niekto v stave smrteľného hriechu". Marx použil toto tvrdenie nielen na prípady mužov a žien v "neusporiadaných situáciách", ale aj na tých, ktorí žijú v homosexuálnych vzťahoch. 

Musí tu existovať "rešpekt k slobodnému rozhodnutiu" a k "svedomiu" človeka, tvrdí Marx. Ďalej povedal, že človek musí brať do úvahy "konkrétne okolnosti", pričom nemôže zabudnúť na "vlastnú zodpovednosť vo svetle evanjelií". Samozrejme, dodal Marx, človek má tiež "počúvať hlas Cirkvi".

V novom rozhovore pre nemecké regionálne noviny Neue Osnabrücker Zeitung sa k tejto téme vyjadril biskup Bode, čo viedlo k živej diskusii v celom Nemecku. Svoje námietky predniesli konzervatívni Katolíci ako napr. Mathias von Gersdorff a Dr. Markus Büning

"Myslím si, že túto vec musíme v Cirkvi podrobnejšie predebatovať," povedal biskup Bode, ktorý je od roku 1995 biskupom v meste Osnabrück. Bode dodáva, že to nepomáha zachovať "ticho" pri tejto otázke. Ako ďalej informuje správa: 

Podpredseda Nemeckej konferencie biskupov navrhol uvažovať o požehnaní (takýchto homosexuálnych párov), ktoré si však nemožno zamieňať so svadbou. A hoci sa "manželstvo pre všetkých" líši od chápania manželstva Cirkvou, je to napokon politická realita. 

Biskup Bode sa vo vzťahu k homosexuálnym párom pýta: "ako byť k nim spravodliví?" a dodáva: "ako ich sprevádzame pastoračne a liturgicky?" Okrem toho, nemecký prelát - ktorý bol jedným zo zástupcov nemeckých biskupov na Synode biskupov o manželstve a rodine - navrhuje prehodnotiť postavenie Cirkvi k aktívnym homosexuálnym vzťahom, ktoré sú považované za vážne hriechy. "Musíme sa zamyslieť nad otázkou, ako posudzovať odlišným spôsobom vzťah medzi dvoma homosexuálnymi osobami", hovorí. "Nie je tam toho dosť pozitívneho, dobrého a správneho, aby sme boli spravodlivejší?"

Mathias von Gersdorff, známy nemecký prolife aktivista a autor knihy, na svojom blogu komentuje rozhovor s biskupom Bodeom, keď varuje "Nemeckých katolíkov, ktorí sú ortodoxní", aby sa pripravili: "Nemecký progresivizmus si nepraje, aby sa tu a tam zmenilo niekoľko vecí, ale chce zošrotovať celé katolícke učenie a vytvoriť v zásade nové náboženstvo." Von Gersdorff nové vyhlásenie Bodeho vníma spôsobom, že by mohlo "uviesť novú fázu deštrukcie". Svoje komentáre uzatvára nasledovne: 

"Normálny" katolík je zmätený a pýta sa: Ako ďaleko môže Katolícka cirkev v Nemecku pokračovať v tejto ceste deštrukcie a stále sa volať "Katolícka"? Kedy dochádza k bodu, keď existuje morálna povinnosť odmietnuť zaplatiť cirkevnú daň?

Biskup Bode podobnú diskusiu vyvolal už skôr, v roku 2015, keď navrhol "súkromné požehnania" pre homosexuálne páry a tvrdil, že "znovuženatí" rozvedení "možno lepšie zodpovedajú Božej zmluve s ľuďmi než tí v prvom vzťahu". Bode potom uvažoval, či takéto nové vzťahy "majú vždy za následok vylúčenie zo sviatostí vyznania a prijímania".

V roku 2015 Bode vyhlásil, že Cirkev by mala brať do úvahy "reálie života" ľudí a dokonca považovať tieto "reálie" za tretí zdroj zjavenia - vedľa Svätého písma a posvätnej tradície. Kardinál Paul-Josef Cordes a kardinál Kurt Koch v tom čase protestovali proti tomuto tvrdeniu.