Kiska.jpg

Prezident Andrej Kiska prijal LGBT aktivistov, chce začať diskusiu o registrovaných partnerstvách homosexuálov

361
Kultúra smrti

Prezident SR Andrej Kiska vyzval na diskusiu o právnej ochrane párov rovnakého pohlavia. “Mala by skončiť prijatím konkrétnych opatrení, ktoré by odstránili najväčšie prekážky, s ktorými sa stretávajú,” vyhlásil Kiska

Spravil tak po tom, čo v pondelok, 11. decembra, prijal zástupcov Iniciatívy Inakosť. Kiska si myslí, že je v záujme všetkých, aby sa odstraňovali zbytočné prekážky a problémy, ktorým musia čeliť páry rovnakého pohlavia v každodennom živote. “Právny systém k nim často býva doslova krutý pri ľudsky normálnych záležitostiach, akými je nemožnosť vystupovať ako blízka osoba, prístup k informáciám o zdravotnom stave, praktické otázky spojené s bývaním, dedením a podobne,” skonštatoval Kiska. Čo si však prezident neuvedomil, rovnako “krutý systém” funguje napríklad aj u iných spolubývajúcich, dobrých známych, či rodinných príslušníkov. Tí sa tiež po smrti jedného z nich musia v prípade dedenia obrátiť na niektorý z inštitútov občianského práva. Okrem toho, dedenie nie je dôvodom pre vznik registrovaného partnerstva. Ak homosexuáli spolu žijú aspoň rok, dedia priamo zo zákona. A navyše, stále tu jestvuje možnosť napísať závet.

Ďalej prezidetn uviedol, že chápe, že táto téma pred troma rokmi vzbudila vášne a údajne priniesla do spoločnosti “nenávisť” v súvislosti s neplatným referendom o rodine. “Žiaľ, výsledkom bolo, že sa skončila akákoľvek racionálna snaha zabezpečiť jednotlivcom žijúcim mimo manželstva aspoň minimálny štandard právnej ochrany. Taký, ktorý by pravdaže rešpektoval aktuálnu platnú ústavnú ochranu inštitútu manželstva,” povedal Kiska. Privítal by preto návrat k diskusii. Bol by rád, keby sa riešila “ľudsky, so vzájomnou úctou a pochopením”.

Šéf iniciatívy Martin Macko ocenil záujem hlavy štátu o problematiku LGBTI ľudí. Teší ho, že sa prihlásil k politike spájania. “LGBTI ľudia majú rovnaké problémy, hodnoty aj radosti ako všetci ostatní, ale navyše majú problémy spojené s tým, že štát právne neuznáva ich vzťahy,” zhrnul Macko. Avizoval, že na budúci rok by sa mohla zverejniť ich predstava právneho riešenia tejto situácie.

Našťastie už môžeme vidieť, do akého extrému v zahraničí dospeli argumenty, ktoré používajú dnešní naši homosexuáli pre dosiahnutie svojich cieľov (registrované partnerstvá vyústili do manželstiev LGBTI, adopcií a dokonca aj vytváraniu detí a zneužívaniu chudobných žien na vynosenie detí v rámci inštitútu náhradného materstva. Tisíce zmarených životov a to všetko len pre naplnenie nelegitímnych túžob LGBTI). Okrem toho, že argument o dedení a prístupe k zdravotným informáciám bol už dávno vyvrátený, je dnes už jasné, že registrované partnerstvo je len medzistupňom našich LGBTI aktivistov k civilizačnému medzníku  zrovnoprávniť homosexuálne páry s manželstvom. To však má svoj osobitý status kvôli spoločenskému poslaniu, pretože jeho hlavným účelom je založenie rodiny a “riadna výchova detí”. Neostáva nám už nič iné, len ho ešte húževnatejšie chrániť. Je smutné, že sa na podporu najvyššieho ústavného činiteľa nemôžeme v tomto spoľahnúť.