Pope_Francis_waves_to_pilgrims_during_his_April_26_2017_general_audience_in_St_Peters_Square_Credit_Lucia_Ballester_CNA.jpg

Pápež: Omša je pre Eucharistiu, nie fotky. Odložte si telefóny.

500
Milko Kostovič
Kultúra života

Pápež František ostro pokarhal tých, ktorí trávia omšu rozprávaním sa s druhými, pozeraním na mobily či dokonca robením fotiek počas pápežských liturgií. Podľa pápeža ide o rozptýlenia, ktoré odvádzajú pozornosť "od srdca Cirkvi," ktorým je Eucharistia. 

"Omša nie je šou: ide o spoznanie utrpenia a vzkriesenia Pána," uviedol pápež 8. novembra. "Pán je tu s nami prítomný. Často keď sem ideme, pozeráme sa na veci a rozprávame sa medzi sebou, zatiaľ čo kňaz celebruje Eucharistiu... No je to Pán!"

František najmä odsúdil používanie mobilov na robenie fotiek počas pápežských omší. V jednom momente počas omši kňaz hovorí: "pozdvihnime naše srdcia," povedal. "On nehovorí: zdvihnime telefóny a robme fotky!"

"Je to zlé! A poviem vám, že som z toho veľmi smutný, keď celebrujem tu na námestí alebo v bazilike a vidím toľko mobilov, nielen u veriacich, ale dokonca aj u kňazov či biskupov."

"Ale uvážte: keď idete na omšu, je tam Pán! A vy ste rozptýlení. (Ale) je to Pán!"

Počas generálnej audiencie pápež František povedal, že Eucharistia bude novým zameraním jeho týždennej katechézy na rok, pretože "pre nás Kresťanov je to veľmi dôležité, aby sme pochopili hodnotu a zmysel Svätej omše pre živší a intenzívnejší vzťah s Bohom." 

Pápež povedal, že v Eucharistii znova objavujeme prostredníctvom našich zmyslov to, čo je podstatné. Tak ako apoštol Tomáš žiadal vidieť a dotknúť sa Ježišových rán po jeho vzkriesení, tak my potrebujeme to isté: "vidieť ho a dotýkať sa ho, aby sme ho spoznali."

Týmto spôsobom sviatosti napĺňajú túto našu základnú "ľudskú potrebu", povedal. A obzvlášť v Eucharistii nachádzame privilegovanú cestu, ako spoznať Boha a jeho lásku. 

Druhý vatikánsky koncil bol inšpirovaný túžbou pomôcť kresťanom ešte lepšie pochopiť krásu stretnutia v Eucharistii. To je dôvod, prečo "bolo najprv nevyhnutné realizovať pod vedením Ducha Svätého primerané obnovenie liturgie".

Ústrednou témou zdôrazňovanou na Druhom vatikánskom koncile bolo liturgické sformovanie veriacich, ktoré je podľa Františka tiež cieľom série katechéz, ktoré začal práve dnes: pomôcť ľuďom "rásť v poznaní tohto veľkého daru, ktorý nám Boh odovzdal v Eucharistii.

Okrajovo sa František spýtal, či si ľudia všimli chaotického spôsobu, akým sa deti na omši prežehnávajú, keď presúvajú svoje ruky cez celú hruď. Zároveň ich požiadal, aby naučili deti, ako sa správne prežehnať. 

"Musíme naučiť deti, ako sa správne prežehnať," povedal pápež a poznamenal, že takto začína omša, pretože práve tak ako sa týmto spôsobom začínajú omše, "tak začína život, tak začína deň." 

Záverom svojich úvah o omši a Eucharistii pápež vyjadril nádej, že každý prostredníctvom týchto krátkych týždenných lekcií znova objaví krásu "ukrytú v Eucharistii a ktorá, keď je zjavená, dodá plný význam životu každého."