oikomene-franziskus-lund-678x381.jpg

Rím robí zmätené popretie plánovanej služby znesväcujúceho prijímania s luteránmi

600
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Vo Vatikáne popierajú, že existuje „komisia poverená vypracovaním“ ekumenickej omše „pre katolíkov a luteránov, ktorej by sa spoločne zúčastnili a prijali prijímanie.“

Vatikán ubezpečuje, že klebety objavujúci sa okolo výročia reformácie sú „úplne zlé“.

Oficiálna Vatikánska komisia alebo neformálna skupina obyčajných ľudí s pápežskou benevolenciou?

Vatikánsky hovorca Greg Burke: Čo presne poprel?

Presnejšie povedané, Vatikán poprel, že má „komisiu“ oficiálne na starosti. V posledných dňoch hlásili neformálne iniciatívy rôzne médiá, vrátane InfoVaticana a Vaticanista Marca Tosattiho. „Rímske spoločenstvá obyčajných ľudí“ pracujú s údajnou „benevolenciou Santa Marty“ na „ekumenickej omši“.

Rozdiel medzi oficiálnym a neformálnym je očividný, ale v konkrétnom prípade - ak je táto informácia správna - slúži iba na utajovanie. Ak neexistuje oficiálna komisia, Vatikán by mohol spochybniť čokoľvek, čo sa pripravuje neformálne, ale s papežským požehnaním, čo je sporné.

V každom prípade, ak je klebeta nesprávna, ukazuje to, čo pozorovatelia Vatikánu už vedia, pretože „štýl Bergoglia“ je tam prítomný.

Držia kardinála Saraha v nevedomosti?

Tosatti zverejnil v americkom časopise First Things kroniku a napísal v ňej, že „komisia“ mala vytvoriť „legendárnu (skvelú?)“, teda podľa InfoVaticana, „ekumenickú omšu“. Vatikán tiež spomenul, že kardinál Robert Sarah, prefekt Kongregácie pre bohoslužby a poriadok sviatostí, nebol o ničom informovaný.

Zatiaľ je to dôveryhodné, pretože kardinál Sarah bol už vynechaný (alebo oklamaný) priamo pápežom Františkom. Hoci to patrí do kompetencie kardinála, stalo sa pred dvoma mesiacmi, že Motu proprio Magnum principium sa pred ním utajilo. Dozvedel sa o tom len z papiera, hoci tento dokument, okrem podpisu pápeža, nesie aj podpis jeho tajomníka arcibiskupa Arthura Rocha, ktorý mal byť najbližším kardinálovým spolupracovníkom.

Klebety o „ekumenickej omši“ sa tiež považujú za dôveryhodné, pretože v posledných 18 mesiacoch pápež František vylial záplavu chvály na Martina Luthera a jeho Reformáciu.

Nový zdroj pre klebety a popretie

Klebety sa znovu rozohnili, pretože noviny The Australian požiadali o správu Vatikánu o podstate „ekumenickej omše,“ ale nedostali žiadnu odpoveď.
„Ekumenická omša“ zajtrajška? Na obrázku je plyšový medvedík na omši.
 

Minulý týždeň chaos zrástol, pretože sa objavili názvy údajných členov strašidelnej „komisie“, vrátane známeho progresívneho liturgika Andrea Grilla, ktorý bol neustálym kritikom Benedikta XVI. ohľadom liturgických otázok, avšak v tomto pontifikáte sa stáva Ultrabergoglianom. Minulý piatok Grillo poprel pre Catholic Herald  existenciu takejto vatikánskej komisie.

Nepokoj musí byť cítiť až na najvyšších miestach Vatikánu, pretože teraz už ide o dvojité popretie.

Arcibiskup kúrie Arthur Roche, tajomník Kongregácie pre božské bohoslužby, povedal Christopherovi Lambovi a progresívnemu Tabletu, že klebety o vatikánskej komisii pripraviť „ekumenickú omšu“ sú „úplne zlé“. Podobne hovorca Vatikánu Greg Burke, ktorý povedal, že klebety sú „jednoducho  nesprávne“.

Ako dôveryhodné sú popretia?

Čitatelia InfoVaticana si napriek popreniam nie sú istí týmito vyhláseniami. Príliš veľa ľudí si spomína na zjavný zmätok okolo pápeža Františka a jeho bezprostredného okolia, ktorý sa týkal ďalšej „komisie“. Došlo k nemu pred niekoľkými mesiacmi. 14. júna 2017 rímsky historik prof. Roberto de Mattei celkom konkrétne napísal v eseji o existencii „tajnej komisie“, ktorej úlohou je re-interpretovať encykliku Humanae vitae. De Mattei spomenul aj mená poverencov, vrátane vedúceho Msgr. Gilfredo Marengo.

Arcibiskup kúrie Vincenzo Paglia, bývalý vatikánsky minister rodiny a súčasný prezident Pápežskej akadémie pre život a veľký kancelár Pápežského inštitútu pre štúdium manželstva a rodiny, vystúpil 16. júna pred mikrofóny a kategoricky poprel existenciu takejto „komisie,“ a najmä takýto zámer. Hneď nato však bezstarostne povedal, že existuje „študijná skupina“, čo takmer úplne zaniklo.

Avvenire, denník talianskych biskupov, zašiel až tak ďaleko, že prezentoval informácie, ktoré vydal de Mattei o „Komisii“ ako mediálnu manipuláciu.“ Tieto fámy boli hlasnejšie a hlasnejšie až do 25. júla, kedy Msgr. Gilfredo Marengo z Radio Vatican poskytol rozhovor a potvrdil existenciu „výskumnej skupiny.“ Ak človek spätne a doslovne prečíta odmietnutie zo strany Paglia, v konečnom dôsledku iba poprel existenciu „komisie“. „Výskumná skupina“ je niečo úplne iné.

Takéto puntičkárstvo, ktoré slúži na utajovanie, je zodpovedné za zjavnú stratu dôvery vo vyjadreniach zástupcov pápežskej skupiny, ako ukazujú komentáre v programe InfoVaticana.

Marco Tosatii sa prvykrát v polovici mája zmienil o existencii tajnej komisie ohľadom Humanae vitae, ktorá sa ukázala ako správna, napriek niekoľkým týždňom odmietania Vatikánom. Ten istý Tosatti teraz informoval o neformálnej komisii pre rozpracovanie „ekumenickej omše“. Takže mal by pápežský dôverník Roche a hovorca Vatikánu Burke poprieť iba existenciu oficiálnej vatikánskej komisie, ale nie všeobecne existenciu takéhoto poverenia v mene pápeža?

Text: Giuseppe Nardi