Caffarra_campaign_810_500_55_s_c1.jpg

Polícia vypočúva pro-life aktivistov pre uctenie si zosnulého dubia-kardinála

331
Lucia Salomonová
Neutral

Talianska polícia dnes vypočula pro-life lídrov po tom, čo pred pár dňami rozbehli kampaň na uctenie si kardinála Carla Caffarru, jedného z autorov dubie.

Pro-life skupina ProVita Onlus, Vita è a Fede e Cultura v pondelok riadili propagačný nákladiak ulicami Ríma okolo Vatikánu, ktorý niesol veľkoplošné obrazy dubia kardinála a pápeža Jána Pavla II (informovali sme vás TU - editor)

Polícia ich kvôli vypočúvaniu zadržala na Via della Conciliazione, hlavnej ceste vedúcej do Baziliky sv. Petra. Podľa hlavného organizátora Toniho Branda, hlavy ProVita Onlus, v jednom momente polícia tvrdila, že kardinál Caffarra „sa nezhodoval v názoroch s pápežom Františkom“. Po dvoch hodinách bolo organizátorom nariadené sa na poludnie hlásiť na polícii kvôli ďalším otázkam.

V to popoludnie po vypočúvaní, Brandi publikoval článok na ProVita stránke, kde opisoval svoje stretnutie s políciou. Tvrdí, že jedným z námietok policajného šéfa voči kampani bolo, že „Cirkev už teraz o živote tak veľa nehovorí.“

Nižšie je uvedený slovenský preklad článku, ktorý opisuje stretnutie.

Postavili sme sa, aby sme obhajovali život a rodinu.

Toni Brandi

Rozhovor na policajnej stanici Borgo v Piazza Cavour (Rím) bol zdvorilý a priateľský a trval približne 45 minút. Vypočúvali ma z dôvodov, prečo si ProVita Onlus (nezisková a pro-life organizácia) spoločne s Vita è (Život je) a Fede e Cultura (Viera a Kultúra) pripomenuli kardinála Caffarru dva mesiace po jeho smrti tým, že upriamili pozornosť na jeho záväzok k životu a rodine a spojili ho s osobou pápeža Jána Pavla II., zakladateľom Pápežskej akadémie pre život, ktorého vyhlásenie o nerozlučnosti manželstva bolo uvedené na našich veľkoplošných plagátoch: „Postavíme sa, keď sa manželstvo zriekne ľudskej sebeckosti alebo sa obmedzí na dočasné podmienené usporiadanie, ktoré sa dá ľahko ukončiť, vtedy potvrdíme nerozlučnosť manželského zväzku.

Počas rozhovoru bol prítomný policajný šéf a štyria alebo piati policajti. Na začiatku sa ma opýtali, či máme povolenie na reklamné vozidlo. Potom sa sústredili na naše dôvody: Kto to organizoval? Kto stojí za touto iniciatívou? Prečo to urobili? Vedia o tom vatikánske orgány? Odpovedal som, že neverím, že vatikánske orgány boli informované, ale nevidel som dôvod, prečo by sme ich mali informovať. „Ale kardinál bol z Bolone!” povedali. „Áno,” odpovedal som, „ale Rím je centrom kresťanstva!” – „Teraz však Cirkev o živote toľko nehovorí,” povedal šéf polície. Odpovedal som: „Cirkev však vyhlásila - a mnohokrát -, že bráni život.

Ale bola to kampaň za účelom zvýšenie povedomia? Protest? Alebo len pripomenutie?” opýtali sa ma. Odpovedal som, že to bola pripomienka veľkého kardinála, ktorý zomrel pred dvoma mesiacmi a tiež príležitosť pripomenúť Rimanom tieto dve veľké osobnosti v oblasti života a rodiny.

Po ukončení rozhovoru bol policajný šéf, ktorý bol veľmi milý, spokojný s dôvodmi, ktoré som uviedol.

Dôvody na pripomenutie si obhajcu života asociáciou ProVita, akým bol kard. Caffarra, by mali byť hádam pre každého jednoduché. Vo včerajšej tlačovej správe boli jasne vysvetlené: „Kardinál Caffarra bol pre nás priateľom a vzorom. Učil nás, že človek môže a musí prežiť život pre život, pre rodinu, aby sa staral o tých najslabších medzi nami, počnúc od detí pred a po narodení.

Táto udalosť však vyvoláva otázky: Neverím tomu, že oslava dvoch veľkých cirkevných osobností, bola v skutočnosti obťažovaním. Čo nahnevalo tých pri moci? Čo vytvára „problémy verejného poriadku“ pre jednu dominantnú mentalitu, je zhrnuté v slovách: „Postavíme sa, aby sme obhajovali manželstvo“.

Manželstvo (skutočné manželstvo, medzi jedným mužom a jednou ženou, navždy, otvorené pre ďalšiu generáciu) a rodina (skutočná rodina, prirodzená) sú na muške kultúry smrti po celé desaťročia. A bol to práve kardinál Caffarra, ktorý často spomínal na list, ktorý mu poslala sestra Lucia z Fatimy, v ktorej vizionárka povedala: Nastane čas, kedy rozhodujúci boj medzi kráľovstvom Krista a satanom bude nad manželstvom a rodinou.