Nemecký minister vnútra: moslimské sviatky by mohli byť štátnymi sviatkami

356
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Nemecký poslanec a člen kabinetu kancelárky Angely Merkelovej vyvolal rozhorčenie návrhom dodržiavania moslimských verejných sviatkov. 

Minister vnútra Thomas de Maiziere povedal pred zastupiteľstvom v Dolnom Sasku, že bol otvorený myšlienke diskutovať o doplnení moslimských náboženských sviatkov do nemeckého kalendára. Jeho výzva prichádza dva roky po tom, čo sa kancelárka Merkelová vyjadrila: "Islam patrí do Nemecka". 

"Kde žije veľa moslimov, prečo by sme nemali uvažovať nad moslimskými sviatkami," povedal minister vnútra. Spochybnil aj to, či je kresťanský základ nemeckej spoločnosti udržateľný v modernom kontexte. 

"Neviem, či dokážete svojim deťom plynule povedať čo je náboženský obsah modlitby a pokánia. Alebo také Turíce. Viete dobre čo sa dialo s Duchom svätým

"A napriek tomu bol náš celý životný rytmus formovaný nedeľami a sviatkami." 

Návrh, ktorý bol súčasťou prejavu zverejneného v audio klipe na miestnej spravodajskej stránke regionwolfsburg.de, podnietil odpor kolegov konzervatívcov, ktorí majú budúci týždeň začať náročné trojcestné koaličné rozhovory s liberálnymi Slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými.  

Starší člen CDU Wolfgang Bosbach pre noviny Bild povedal, že každý v Nemecku môže sláviť akékoľvek náboženské slávnosti, ktoré chce, no dodal: "Či by štát mal chrániť nekresťanské sviatky prostredníctvom právnej úpravy v budúcnosti, to je úplne iná otázka." 

Alexander Dobrindt, vyšší predstaviteľ Kresťanskej sociálnej únii (CSU) - bavorskej sesterskej strany Merkelovej CDU - povedal pre tie isté noviny, že nemecké kresťanské dedičstvo je neobchodovateľné a dodáva: "Nebudeme uvažovať o zavedení moslimských verejných sviatkov v Nemecku." 

Ako informoval portál Breitbart London, rastúci počet moslimov prúdiacich do Nemecka, ktorý je výsledkom imigračných politík otvorených dverí kancelárky Merkelovej, vráža klin skrz politiku i spoločnosť. 

Štúdia Lipskej univerzity dokázala, že Nemci čoraz viac odmietajú islam. Polovica respondentov uviedla, že kvôli obrovskému prílevu moslimov sa vo vlastnej krajine cítia ako cudzinci. Pred dvoma rokmi malo tento pocit 43 percent respondentov a v roku 2009 menej než jedna tretina. 

V januári 2015 Angela Merkel vyhlásila, že "islam patrí do Nemecka", no čoraz viac Nemcov s tým nesúhlasí. Len 13 percent sa zhodlo s týmto vyhlásením, kým veľká väčšina sa vyjadrila proti. Viac než 40 percent uviedlo, že moslimom by nemalo byť umožnené migrovať do Nemecka. 

V Nemecku žije asi 4,4 mil. moslimov, pričom mnohí pochádzajú z národnostnej tureckej komunity. V Nemecku dovedna žije približne 80,6 mil. ľudí.