soldier.jpg

Radikálni Katolíci

374
Milko Kostovič
AltKAT

Chcete byť radikálnym Katolíkom? 

Možno áno, možno nie. Koniec koncov, slovo radikál môže byť dobré i zlé v závislosti od kontextu. Niekedy nesie konotácie vášnivého záväzku alebo obdivuhodnej horlivosti. Inokedy môže znamenať fanatickú, čudácku alebo dokonca nebezpečnú oddanosť veci. 

Ja ale budem tvrdiť, že by sme všetci mali byť radikálnymi Katolíkmi. Je to preto, že radikálny, v najprísnejšom a pravdivom zmysle, jednoducho znamená zakorenený. Slovo radikálny pochádza z latinského slova radix. Radix znamená koreň alebo základ niečoho.

Ľudia rozumejú pojmu zakorenenosť. Túžime mať kvalitné veci a vážime si ich, veci so starobylou históriou, veci, ktoré sú otestované a uznávané. Máme radi staré autá z ocele, a nie z plastu, dary odovzdávané od otca k synovi po celé generácie, staroveké obrady, zvetrané budovy. Veci, ktoré sa osvedčili ako silné a pravdivé.

Ako Katolíci by sme mali byť radikálni, pretože by sme mali byť zakorenení. Ale zakorenení v čom? Tradície Cirkvi. Nielen neomylné posvätné tradície, ale aj malé zbožné tradície, ktoré posvätili naši predkovia. 

Žijeme v časoch, ktoré oslavujú, dokonca uctievajú autonómiu a osobnú voľbu. "Čo si prajete? Čo preferujete? Čo vás robí šťastným?" Ide o otázky, ktoré chce počuť každý. Napriek tomu, Katolícka a Apoštolská viera nie je niečím, čo modifikujeme, aby vyhovovalo našim preferenciám. Nie je to viera vytvorená naším vlastným imidžom. Katolícka viera je niečo, čo prijímame. Nevyberáme si ju ani nevytvárame, rovnako ako si nevyberáme narodeniny alebo rodovú líniu. 

Tradícia sa v niektorých katolíckych kruhoch stala trochu špinavým slovom. Používa sa pohŕdavo alebo dokonca posmešne. Napriek tomu Katolík bez tradície nedáva zmysel - ako keby sa človek zobudil z kómy, aby si uvedomil, že nemá spomienku na to, kým je. Tradícia je pamäťou Cirkvi. Bez nej sme stratení. Nemáme žiadnu identitu. Sme doslova bez koreňov, zmietaní každou prechodnou módou a rozmarom nášho nestáleho veku. 

Katolícka viera nie je ponukou, švédskym stolom možností. Ani nie je niečím moderným, čo sa začalo včera, pred 50 rokmi, alebo dokonca pred 500 rokmi. Je to viera, ktorú priniesli svätí. "Preto bratia stojte pevne a držte sa tradícií, ktoré sme vám odovzdali," povedal sv. Pavol - a preto tak učiňme. 

Ak máme byť my Katolíci silní, ak máme odolať útokom nepriateľa, ak sa máme prejaviť ako verní a pravdiví, nemáme inú možnosť, než sa ponoriť do tradícií našej viery. Musíme pokorne prijímať vieru, absorbovať ju, nechať ju preniknúť do našich kostí. Musíme nechať naše korene hlboko rásť - len potom budeme vedieť, kým naozaj sme.