Mexičania protestujú proti novej soche "Panny Márie"

942
Kultúra smrti

Desaťtisíce Mexičanov protestujú proti postaveniu sochy, ktorá mieša rysy Božej Matky Márie s rysmi aztéckej bohyne smrti. Sťažujú sa tiež, že kardinál Francisco Robles Ortega, arcibiskup mexického hlavného mesta, vzdal boj proti soche s názvom „Synkretizmus“.

 

Sochu dala mestská správa postaviť na jednej z najdôležitejších hlavných ciest. Kombinuje prvky Guadalupskej Božej Matky s prvkami aztéckej bohyne „Coatlicue“, ktorá sa považuje za postavu matky, ale ničí všetko, čo vytvorí.

Protest protivníkov sochy sa zameriava na jeden podstatný bod: socha mieša najdôležitejší kresťanský symbol Mexika s prvkami náboženstva s ľudskými obeťami, nad ktorým kresťanstvo pred 500 rokmi zvíťazilo. Vyhlásili, že socha je urážkou mexických katolíkov. Petícia na internete platformy CitizenGO zozbierala už viac ako 33 000 podpisov.

Arcibiskup Robles Ortega sochu bránil a povedal, že síce dokáže pochopiť, že sú ľudia, ktorých socha pohoršuje, no to sú „jednoduchí ľudia“, ktorí zmysel jej stvárnenia nedokážu pochopiť.

Socha stála 5,2 milióna mexických pesos, čo je takmer 250 000 eur. Verejnosť sa na názor pred postavením sochy nepýtali.