web-shocked-couple-retro-monochrome-everett-collection-shutterstock_93649498.jpg

3 klamstvá o Katolíckej cirkvi, ktorým ste možno uverili

1,226
Milko Kostovič
AltKAT

... a ako ich opraviť 

O nepriateľoch Cirkvi sa nedá povedať, že by často nenávideli Cirkev: nenávidia len to, čo sa mylne domnievajú, že patrí k Cirkvi - rev. Fulton Sheen. 

Som presvedčená, že existuje niečo skutočne diabolské na hneve, ktorý vyvoláva postava Matka Terezy medzi svojimi kritikmi. Nedávno som napísala článok na obranu Matky Terezy pred lžami, ktoré sa o nej šírili. Komentáre ku článku sa nevyhnutne rýchlo zaplnili škaredými a krutými útokmi voči Matke Tereze. Prestala som sa na ne dívať po niekoľkých zhliadnutiach, ktoré som oľutovala. 

K Matke Tereze smeruje len pozoruhodne málo takej kritiky, ktorá by nebola naplnená vitriolom a nefalšovaným hnevom. Nájdete oveľa viac objektívnych a neemotívnych článkov kritizujúcich prístup Cirkvi k riešeniu krízy sexuálneho zneužívania (niečo, čo si zaslúži hnev) než tých, ktoré kritizujú Matku Terezu. Je to veľmi znepokojujúce. 

Cirkev možno za mnohé kritizovať, no často sa jedná o lenivé anti-historické lži, s ktorými prichádzajú "učenci" a obyčajní ľudia. Po tejto skúsenosti som si pomyslela, akým iným veciam ľudia veria iba preto, že náš mainstream, čoraz viac anti-kresťanská kultúra (s hlbokými koreňmi v antikatolíckej bigotrii) trvá na tom, že sú pravdivé.

Tu sú niektoré klamstvá o Katolíckej cirkvi, ktorým ste vy, alebo niekto z vášho okolia, možno uverili:

1. Bol pápež Pius XII. "Hitlerov pápež"? Po Druhej svetovej vojne prúdili do Vatikánu uznania pre pápeža Piusa XII. vrátane tých od niekoľkých židovských organizácií. Pius XII. bol takmer všeobecne uznávaný za svoju snahu pomáhať Židom počas vojny. Ale príliv populárneho sentimentu sa začal obracať v šesťdesiatych rokoch minulého storočia kvôli hre "The Deputy", ktorú napísal nemecký protestantský dramatik a ktorá sa dostala do celého sveta. V hre je pápež Pius XII. zobrazený ako chamtivý darebák, ktorý bol úplne ľahostajný k ťažkej situácii Židov. V knihe Hitlerov pápež, najpredávanejšej knihe roku 1999, bol pápež Pius XII. obvinený z toho, že bol antisemita a že sa spolčil s Hitlerom. Obe diela značne ovplyvnili spoločné myslenie. Či mal alebo mohol Pius XII. urobiť viac, je otázkou diskusie, no veľká kritika zo strany tých, ktorí sa obťažujú ísť viac do hĺbky, je zjavne klamlivá a nespravodlivá. (Viac informácií: židovský zdroj, katolícky zdroj)

2. Boli krížové výpravy kresťanským terorizmom? Túto červivú plechovku otvoril prezident Barack Obama (alebo ju iba znova pootvoril), keď prirovnal zverstvá ISIS ku križiackym výpravám. Obama tým v podstate naznačuje, že súčasné krviprelievanie je obrannou reakciou na vzor agresie, s ktorým začali kresťania. Historici poukazujú na to, že porovnanie je nepresné, najmä preto, že krížové výpravy mali obranný charakter. Moslimovia, vrátane Al-Káidy a ISIS, len nedávno pozmenili históriu krížových výprav, keď vykreslili moslimov ako obete. História je zložitá a krížové výpravy nie sú výnimkou. Na oboch stranách sa páchali zverstvá. Ale keď ľudia naskočia na zjednodušený, čiernobiely voz ponižujúci krížové výpravy a vykresľujú moslimov ako večné obete kresťanskej agresie, naskakujú na voz s pomerne nechutnými ľuďmi, ktorí používajú tento mýtus na ospravedlnenie strašného násilia. Nehovoriac o tom, že to jednoducho nie je presné. (Viac informácií: 4 mýty, Prečo sa Obama mýlil, Proti križiackej obhajobe, Prípad proti prípadu proti krížovým výpravám)

3. Je Katolícka cirkev anti-vedecká? Spýtajte sa väčšiny ľudí, čo im napadne pri zmienke o Katolíckej cirkvi a vede a pravdepodobne budete počuť: "Galileo!" Katolícka cirkev sa nedokáže celkom dostať cez túto kontroverziu napriek skutočnosti, že veda vďačí za mnohé práve Cirkvi a katolíckym vedcom. Okrem toho je spor okolo Galilea (na prekvapenie) trochu komplikovanejší, než si väčšina ľudí myslí. Tak či onak, Katolícka cirkev nie je anti-vedecká. Teória veľkého tresku? S touto myšlienkou prišiel kňaz. Priekopník genetiky Gregor Mendel? Augustiniánsky brat. Zoznam pokračuje ďalej. Stručne povedané, je to skoro celé lož, no táto lož naďalej pretrváva a rýchlo získava trakciu, ako ukazuje nedávny prešľap Katie Couric. (Mýtus katolíckej iracionality, Vojna medzi vedou a náboženstvom?)

Je zrejmé, že toto nie je úplný zoznam lží a dezinformácií o Katolíckej cirkvi. Ale ako niekto, kto zvykol krútiť hlavou, keď jeho otec teológ obhajoval krížové výpravy, tak viem z prvej ruky, ako prevládajúca kultúra dokáže zafarbiť naše názory na Cirkev. A je na nás, aby sme sa dostali k faktom. Je pravdepodobné, že fakty prinesú našim názorom nové nuansy a pomôžu nám chrániť Cirkev pred zjednodušenými útokmi.

Ak sa chcete dozvedieť viac o týchto témach, doktor Rodney Stark, historik - baptista, nedávno napísal knihu s názvom Bearing False Witness: Debunking Centuries of Anti-Catholic History. V knihe odhaľuje lži o Katolíckej cirkvi, ktoré sa dostali do štandardných dejín prostredníctvom ľudí, ktorých nazýva "distingvovanými bigotmi". V kultúre, ktorá je čoraz viac anti-kresťanská, by ostatní kresťanskí bratia a sestry mali nasledovať kroky Dr. Starka. Pretože, ak sa vám to páči alebo nie, v sekulárnej kultúre je kresťan kresťanom, bez priestoru na rozlišovanie.

Na záver poviem, že obhajovaním Cirkvi nepodporujem obhajobu neobhájiteľného. Nie je potrebné prikrášľovať históriu Cirkvi. V skrini sú kostlivci a je to fakt. Žiadna inštitúcia vedená po stáročia ľuďmi nemôže uniknúť výskytu škandálov a hriechu. Ale v kultúre, ktorá čoraz viac útočí na našu vieru, sa Katolíci nemusia skloniť zakaždým, keď niekto napadne Cirkev stereotypnými a zjednodušenými argumentmi. V Biblii nie je žiadna pasáž, ktorá hovorí kresťanom, že máme byť slabochmi. Nemusíme fanaticky brániť pravdu, ale môžeme poukázať na to, keď sa ostatní mýlia, keď sa lži rýchlo šíria. 

S ktorými lžami o Cirkvi ste sa osobne stretli a ako ste na ne reagovali?