Pope_Francis_meets_Yayo_Grassi_and_partner_Iwan.jpg

Pápež František podporuje legálne uznanie ´civilných zväzkov´ osôb rovnakého pohlavia

22
Zuzana Smatanová
Neutral

Zdá sa, že pápež František schválil uznanie homosexuálnych vzťahov podľa zákona, čo je však v priamom rozpore s tradičnou odvekou náukou Cirkvi. V dlhom interview viackrát zopakoval svoj pevný nesúhlasný postoj voči "manželstvám" osôb rovnakého pohlavia, no odporúča namiesto toho používať termín "civilné zväzky".

"Nazývajme veci ich pravým menom. Manželstvo je medzi mužom a ženou. To je presný termín. A zväzky osôb rovnakého pohlavia nazývajme ´civilnými zväzkami´, povedal pápež v jednom z viac ako tuctu komentárov v knihe francúzskej novinárky Dominique Woltonovej s názvom ´Politika a spoločnosť´. Katolícka cirkev totiž učí, že vzhľadom k tomu, že homosexuálne správanie sa je "vnútorne nezriadené", nemôžu katolíci s takýmito "civilnými zväzkami" súhlasiť.   

Vatikánska Kongregácia pre náuku viery túto náuku už opakovane pripomenula v kľúčovom dokumente z roku 2003. Jej autorom bol vtedajší prefekt tejto Kongregácie kard. Joseph Ratzinger (zvolený za pápeža neskôr, v roku 2005) a  schválil ju pápež, sv. Ján Pavol II. Hovorí sa v ňom, že "Cirkev učí, že rešpekt voči homosexuálnym osobám nesmie v žiadnom prípade viesť k schvaľovaniu homosexuálneho správania, či k legálnemu uznaniu homosexuálnych zväzkov." Je všeobecne známe, že pápež František ešte ako arcibiskup Buenos Aires síce verejne kritizoval naliehanie vlády zlegalizovať homosexuálne "manželstvá", no v súkromí naznačoval, že ako kompromisné riešenie by prijal ´civilné zväzky´. Pápežov autorizovaný životopisec, Sergio Rubin, v súvislosti s týmto napísal, že Bergoglio v súkromí naznačoval, že Cirkev by mala akceptovať civilné zväzky ako "menšie z dvoch ziel". Spolieha sa na širší dialóg so spoločnosťou, čo potvrdzuje aj homosexuálny aktivista Marcelo Marquez, ktorý pre N.Y.Times uviedol, že Bergoglio mu povedal, že  "homosexuálom treba uznať práva a že podporuje civilné zväzky, ale nie manželstvá osôb rovnakého pohlavia".

V interview z roku 2014 s talianskym denníkom Corriere della Sera, pápež František sympatizoval s krajinami, ktoré legalizujú civilné zväzky osôb rovnakého pohlavia, tvrdiac, že tak robia preto, aby "usporiadali odlišné situácie vzájomného spolunažívania", pričom tým mienil nutnosť usporiadať  ekonomické aspekty medzi partnermi rovnakého pohlavia, ako je napríklad zabezpečenie zdravotníckej starostlivosti. Vo februári 2016 na palube pápežského lietadla na žiadosť o komentár pretláčania spomínaných civilných zväzkov talianskym Parlamentom pápež František povedal, "že on sám sa nemôže vmiešavať do špecifickej vnútornej politiky krajiny". Potom dodal: "A to, čo si myslím ja, si myslí aj Cirkev a často to hovorí." V priebehu tej istej tlačovej konferencie však skritizoval vtedajšieho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za jeho plán postaviť múr medzi Mexikom a USA, aby tak zastavil nelegálne prisťahovalectvo.

 

***

Plné znenie komentára pápeža Františka o potvrdení homosexuálnych civilných zväzkov (preklad Aleteia). 

"Čo si môžme myslieť o manželstve medzi ľuďmi rovnakého pohlavia? "Manželstvo je historický pojem. Nielen v Cirkvi, ale všeobecne medzi ľuďmi bolo manželstvo vždy iba medzi mužom a ženou. Nedá sa to zmeniť len tak ... jednoducho sa to nemôže zmeniť. Je to súčasť prirodzenosti. Takže takto to je. Nazvime to teda "civilnými zväzkami"; s pravdou sa nezahráva.

Za týmto všetkým sa pochopiteľne skrýva gender ideológia. V knihách sa deti učia, že sa dá zmeniť pohlavie človeka. Človek - muž či žena - si nemôže ľubovoľne zvoliť pohlavie; ide predsa o fakt, zodpovedajúci realite. Toto vedie k týmto omylom a chybám.

Nazývajme teda veci ich menami. Manželstvo je medzi mužom a ženou. To je presný termín. Zväzky osôb rovnakého pohlavia nazvime "civilnými zväzkami."