Mideast_Israel_Gay_Pride781865259749.jpg

Holandsko bude oveľa otvorenejšie pri poskytovaní azylu homosexuálom z Čečenska

138
Kultúra smrti

Holandsko je pripravené uľahčiť poskytnutie azylu homosexuálom, lesbám a transsexuálom pôvodom z Čečenska, ak požiadajú o udelenie azylu. Uviedol vo štvrtok štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Klaas Dijkhoff.

 

Minister pred poslancami parlamentu uviedol, že prijal rozhodnutie založené na informáciách, ktoré ukazujú, že homosexuáli v Čečensku čelia “systematickému prenasledovaniu”. Podľa jeho slov nárok na udelenie povolenia na pobyt v Holandsku budú mať aj politickí a občianski aktivisti, ktorí kritizujú čečenskú vládu za potláčanie ľudských práv.

“Každá žiadosť o azyl bude preskúmaná individuálne,” vysvetlil Dijkhoff podľa spravodajského servera DutchNews.nl. Spresnil, že tvrdenia azylantov o strachu pred prenasledovaním musia byť podložené individuálnymi skutočnosťami a okolnosťami.

Prisťahovalecké úrady v Holandsku sa nedávno dostali pod paľbu kritiky kvôli prísnemu prístupu k hodnoteniu utečencov tvrdiacich, že sú prenasledovaní kvôli svojej sexuálnej orientácii. Známe sú aj prípady, keď úrady žiadateľom o právnu ochranu zamietli azyl s upozornením, že “nie sú dostatočne homosexuálni”.