Matka-Tereza.jpg

Vatikán vyhlásil svätú Matku Terezu za patrónku indickej Kalkaty

186
Kultúra života

Vatikán vyhlásil dnes svätú Matku Terezu za spolupatrónku rímskokatolíckej arcidiecézy indického mesta Kalkata, kde pôsobila väčšinu svojho života. Došlo k tomu 16 mesiacov po tom, ako pápež František vyhlásil túto bývalú rehoľnú sestru za svätú, informuje spravodajská stanica Fox News.

 

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo na omši v katedrále, kde generálny vikár prečítal dekrét, ktorý Matku Terezu ustanovuje za druhého patróna kalkatskej arcidiecézy. Jej meno bude odteraz spomenuté pri každej modlitbe veriacich z tejto arcidiecézy, ako aj počas každej omše konanej v tamojších kostoloch.

Za prvého patróna Kalkaty vyhlásila v roku 1986 rímskokatolícka cirkev svätého Františka Xaverského.

Dnešný krok Vatikánu súvisí s 20. výročím úmrtia Matky Terezy. Matka Tereza, vlastným menom Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, sa narodila v roku 1910 v Skopje, ktoré vtedy patrilo Osmanskej ríši. Bola však etnicky albánskeho pôvodu.

Väčšinu svojho života prežila v Indii. Bola zakladateľkou a prvou predstavenou rehoľného rádu Kongregácia misionárok lásky, ktorý sa stará o chorých na AIDS, lepru a tuberkulózu a spravuje tiež sieť sirotincov a škôl. V roku 1979 jej udelili Nobelovu cenu mieru. Zomrela 5. septembra 1997 vo veku 87 rokov.