catholics.jpg

NY Times : ´Varovný výstrel pre nekompromisných katolíkov USA´

65
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Jason Horowitz, najznámejší ľavicový politický reportér The New York Times si ešte za čias prezidenta Trumpa vybral z intelektuálnych cirkevných kruhov práve "ultrakonzervatívcov", stojacich za Trumpom, a vo svojom článku “Z Vatikánu - varovný výstrel pre nekompromisných katolíkov v USA" ich prehlásil za nebezpečných: "Oficiálne noviny pokladajú cirkev v USA za príliš spolitizovanú." Pri písaní tiež používa ´ultrakonzervatívnu´ terminológiu: 

Dvaja blízki spolupracovníci p. Františka obvinili amerických katolíckych ultrakonzervatívcov, že sa pri podporovaní prezidenta Trumpa spolu s evanjelikálmi prejavovali "nenávistným" spôsobom. 

Autori, píšuci pre Vatikánom schválený časopis, si vybrali hlavného Trumpovho stratéga Stephena Bannona a označili ho za "stúpenca apokalyptickej geopolitiky" ktorý marí aktivity, namierené proti klimatickým zmenám a využíva strach ľudí z migrantov a moslimov, keď ich vyzýva, aby "stavali múry a podporovali očistné deportácie". 

Článok upozorňuje, že konzervatívni americkí katolíci sa až nebezpečne zatúlali do prehlbujúcej sa politickej polarizácie v USA. Jeho pisatelia dokonca vyhlasujú, že svetonázor amerických evanjelikálov a nekompromisných katolíkov, založený na doslovnej interpretácii Biblie, "nemá ďaleko" od džihádistov. 

 

Ako vidíme, Horowitz má sklon podporovať takýto paranoidný politický predpoklad a poskytuje nevyvážený výber skutočností, vytrhnutých z kontextu.

 

Spomínaný článok a reakcia naň -- obvinenia z anti-amerikanizmu sú všeobecne rozšírené a jeden prominentný americký prelát prirovnal autorov k "užitočným idiotom" -- len zdôraznil čoraz väčší odstup medzi Františkom a americkými katolíckymi konzervatívcami.

Od volieb p. Františka v roku 2013 sa konzervatívci obávajú, že bude robiť drahoty so sociálnymi problémami, ktoré ich zaujímajú; patrí k nim aj potrat a manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Vypočuli si jeho varovania, aby sa neplietli do politiky. Pozorne sledovali, ako František dosadzuje do úradu pastierov na svoj obraz, zatiaľ čo konzervatívni lídri stáli za postrannou čiarou. 

....

Fanúšikovia článku povedali, že podľa nich je jasné, že konzervatívci, ktorí vedú americkú cirkev už celé desaťročia, nedržia krok s novým katolíckym hlavným prúdom pod vedením Františka.

....

Autori článku argumentujú, že americkí evanjelikáli a ultrakonzervatívni katolíci riskujú úpadok rímsko-katolíckej viery spolu s ideológiou, zameranou na zavedenie "náboženského vplyvu do politickej sféry". Predpokladajú, že tzv. zásadoví voliči použijú banery o náboženskej slobode a opozícii voči potratom aby sa pokúsili nahradiť sekularizmus "teokratickým typom štátu". 

....

Benjamin Harnwell, katolícky tradicionalista v Ríme, fanúšik Mr. Bannona a dôverník kdl. Burkeho, uviedol, že autori článku urobili ešte viac, než len ´prevalcovali Stevea Bannona´. Mr. Bannon, bývalý miništrant, ktorý už raz jasne vyjadril svoj svetonázor na Vatikánskej konferencii, napísal v krátkom maili, že pápežovi spolupracovníci "ho osvietili".

Pre Horowitza, ako aj pre autorov článku v la Civilta Cattolica, byť do niečoho zahrnutý automaticky znamená vytesniť konzervatívcov. 

 

Personálne rozhodnutia v katolíckej hierarchii sú rozhodujúce pre Františka, ktorý sa usiluje urobiť Cirkev viac inkluzívnou, najmä v USA. Americkí katolícki konzervatívci neboli oboznámení s tým, že ich už pápež nemá v obľube, súkromne sa dusili vo vlastnej šťave a verejne vyjadrovali hrôzu na množstve pravicových katolíckych blogov. Obviňujú Františka z ruinovania Cirkvi a riedenia jej doktrín. 

 

Liberálni americkí katolíci, celí ´zničení´ z prísnych nariadení počas pontifikátu Jána Pavla II a Benedikta XVI, necítia vôbec žiadnu sympatiu k sťažnostiam konzervatívcov a cítia sa podporovaní Františkom. Sú spokojní, lebo pápež im dosadil do Chicaga kdl. Blase J. Cupicha, ktorý začal program proti násiliu so strelnými zbraňami.  

Horowitz si neodpustí malú provokačnú urážku vzdialených a nadšených novoprišelcov k viere.

 

 

Niektorí pokrokoví katolíci začali vyjadrovať dlho zamlčiavané rozhorčenie nekompromisne zanietených evanjelikálnych, kavinistických a protestantských konvertitov ku katolicizmu, medzi ktorými je aj Newt Gingrich, manžel Callisty Gingrichovej, ktorý je veľvyslancom pri Svätej Stolici.

 

"Som už taký unavený z konvertitov, ktorí nám hovoria, že pápež nie je katolíkom", napísal Michael Sean Winters minulý týždeň v novinách National Catholic Reporter. 

 

Stĺpkar novín Times Ross Douthat tento článok čítal a neurobil naňho žiadny dojem

 

Ich úvaha je zlá, no dôležitá. Zjavne má tendenciu varovať proti katolíckej podpore temných tendencií v trumpizme - xenofóbia a politika identity, "stigmatizácia nepriateľa", nespracovaný názor na islam a širšiu "panorámu hrozieb", evanjelium prosperity šmrncnuté velebením úspechu. 

Chápanie amerického náboženstva týmito autormi zjavne začína aj končí google prehľadávačmi a proti-evanjelikálnymi pojednávaniami, no útok na všetko "trumpské" len expanduje a expanduje, zjednocujúc tak veľmi odlišné politické a náboženské tendencie, oddávajúce sa paranoi o pochybných teokratických protestantoch a periférnych katolíckych webstránkach...

Douthat vníma pokrytectvo aj vo výlučne jednostrannej politizácii:

 

 

... ako americký katolícky spisovateľ Patrick Smith varuje pred katolicizmom, ktorý sa zaujíma o politiku alebo sa oddáva moralistickej rétorike, či inak deklamuje "kto má pravdu a kto nie" v súčasných debatách. Pápežovi ´muži´ účinne odsudzujú nielen amerických konzervatívnych katolíkov, ale aj pápežove vlastné písomnosti o chudobe a životnom prostredí, rozvojovom svete a jeho tlak na organické prepojenie medzi rodinou, spoločnosťou, náboženstvom a štátom.