30828.jpg

Bývalý kaplán kráľovnej: Anglikánom hrozí rozkol

362
Kultúra smrti

Bývalý kaplán kráľovnej Alžbety II., Gavin Ashenden, varoval pred rozkolom Anglikánskej cirkvi na tradicionalistov a liberálov. Spoločne s 22 ďalšími signatármi podľa britských médií z 25. júla v otvorenom liste hrozí Anglikánskej cirkvi „vyhlásením nezávislosti“. Vzhľadom na rastúcu liberalizáciu Cirkvi Anglicka sa cítia predstavitelia tradičných hodnôt „marginalizovaní a vypískaní“, ako píše Ashenden.

 

„Priepasť a hlboká nedôvera medzi oboma tábormi sa od generálnej synody počiatkom júla ďalej prehĺbili,“ píše Ashenden v novinách „Daily Telegraph“. „Existujú fakticky iba dve formy anglikánskej viery: Jedna kapitulovala pred sekulárnymi hodnotami, druhá pevne uchováva vieru.“

Ashenden chápe list ako „varovanie“ arcibiskupovi Justinovi Welbymu. Uvádza, že ten riskuje „revoltu“, ak nebude viesť cirkev spôsobom konformným s hodnotami a hlásaním Biblie, namiesto „progresívneho sekularizmu“. Rozkol cirkvi, aký nastal napríklad medzi anglikánmi v Severnej Amerike v r. 2009, je mysliteľný.

Britské médiá citujú hovorcu Cirkvi Anglicka, ktorý poukázal na to, že spočíva „v povahe“ generálnej synody, že sa v tomto grémiu diskutujú „veľmi sporné témy, ku ktorým majú členovia veľmi odlišné postoje“.

Generálna synoda Cirkvi Anglicka na letnom zasadnutí v júli schválila znova krst ľudí po zmene pohlavia obradom podobným krstu. Okrem toho odsúdila terapie, pri ktorých homosexuáli majú byť uzdravení zo sexuálnej orientácie, ako „škodlivé a neetické“.

Liberálne krídlo už sobáši homosexuálov

Katedrála svätej Márie v škótskom Glasgowe chce ako prvá anglikánska cirkev vo Veľkej Británii ešte toto leto cirkevne „sobášiť“ homosexuálov. Podľa správ médií z 21. júla prepošt katedrály, Kelvin Holdsworth, 20. júla k tomu udelil ako prvému duchovnému Škótska povolenie skrze biskupa Glasgowa a Gallowayu, Gregora Duncana.

Anglikánska episkopálna cirkev v Škótsku na generálnej synode v júni veľkou väčšinou schválila príslušné zmeny v cirkevnom práve a tak urovnala cestu k cirkevných „sobášom“ párov rovnakých pohlaví. Duchovní, ktorí by chceli „sobáše“ homosexuálov „z dôvodov svedomia“ požehnávať, tak budú môcť v budúcnosti aj robiť. No nijakého duchovného sa nesmie nútiť robiť to proti jeho vôli. Nové cirkevné právo vstúpilo do platnosti 18. júla.

Páry rovnakých pohlaví majú žiť vo svete, v ktorom sa nielen môžu ruka v ruke prechádzať po ulici, ale aj „s radosťou ruka v ruke kráčať k oltáru“, ako podľa médií povedal prepošt Holdsworth.

Prihlášky na homosexuálne sobáše sú na webovej stránke St.  Mary’s Cathedral už plne využívané. Na svadbu v škótskej katedrále sa už zaregistroval aj pár z Anglicka, ktorý sa tam zosobášiť nesmie.

V Škótsku je „manželstvo“ rovnakých pohlaví povolené zákonom od r. 2014. Vtedy sa stretol s odporom katolíckej aj presbyteriánskej cirkvi Škótska.