Benediktov tajomník: použiť ho proti Františkovi je "výmysel" a "hlúposť"

555
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Osobný tajomník Benedikta XVI arcibiskup Georg Gänswein povedal, že tí, čo považujú slová emeritného pápeža, ktoré poslal vo svojom posolstve na pohreb jedného z „dubia“ kardinálov, za útok na pápeža Františka, sú „hlúpi“. V jeho posolstve, ktoré sa čítalo 15. júla na pohrebe nemeckého kardinála Joachima Meisnera, sa Benedikt zmieňuje o Cirkvi ako o loďke, ktorá je na pokraji „prevrátenia sa“, čo je však obraz, ktorý zvykne normálne používať vo svojom písomnom prejave.

Na interpretáciu nedávnej zmienky emeritného pápeža Benedikta XVI o Cirkvi ako o loďke na pokraji „prevrátenia sa“, reagoval najbližší pobočník tohto pontifika na dôchodku, keď v utorok povedal, že je „fantasmagóriou“ tvrdiť, že je zameraná proti pápežovi Františkovi.

„Snažia sa emeritného pápeža zneužiť proti Františkovi“, povedal nemecký arcibiskup Georg Gänswein vo vyjadrení pre taliansky denník Il Giornale.

V správach o Benediktovi sa vyskytuje aj kritika Gänsweinovho nástupcu, ktorý Františkovi slúži ako prefekt pre pápežskú domácnosť.

Kardinál Joachim Meisner, ktorý zomrel 5. júla, bol penzionovaným arcibiskupom Kolína a v Nemecku dlho patril medzi vedúce konzervatívne katolícke hlasy. Bol jedným zo štyroch kardinálov, ktorí predložili Františkovi päť dubia otázok, súvisiacich s jeho dokumentom z roku 2016 o rodine Amoris Laetitia.

Benedikt vo svojom posolstve nešetril chválou na kardinála Meisnera, a jedna veta z tohto posolstva pritiahla zvláštnu pozornosť: podľa textu na Benedikta najviac zapôsobilo, že jeho priateľ sa v závere svojho života naučil „nechať všetko tak“ a žiť v „hlbokom presvedčení, že Pán svoju Cirkev nikdy neopustí, ani keby sa ako loďka na rozbúrenom mori už takmer prevracala“.

Mnohí komentátori to vzali ako narážku na to, ako František vedie Cirkev, hoci nemecký pontifik tento obraz použil aj pri mnohých predchádzajúcich príležitostiach, vzťahujúcich sa skôr na dlhoročné problémy Cirkvi, než na súčasné udalosti.

„Hlúpi ľudia“, vyjadril sa Gänswein, „slová emeritného pápeža boli úmyselne a nevyberavým spôsobom zneužité. Touto frázou nenarážal na nič špecifické, hovoril o situácii v dnešnej Cirkvi, ako aj o jej minulosti; hovoril o nej ako o loďke, ktorá sa veru neplaví v pokojných vodách. To isté, koniec koncov, hovorí aj František.“

Benedikt použil tento obraz konkrétne počas Krížovej cesty na Veľký piatok v roku 2005, keď sa ju modlil na základe meditácií, ktoré napísal ešte ako kardinál Joseph Ratzinger, vatikánsky prefekt Kongregácie pre náuku viery: „Pane, tvoja Cirkev je ako loďka, ktorá sa už-už potápa; ako loďka, ktorá naberá vodu zo všetkých strán.“

„Na tvojom poli, Pane, nachádzame viac kúkoľa než pšenice. Zašpinené šaty a tvár tvojej Cirkvi nás vrhajú do zmätku. A predsa sme to my sami, čo si ich špiníme! Sme to my sami, čo ťa zas a znovu zrádzame svojimi nadnesenými slovami a povýšeneckými gestami“, napísal Ratzinger v modlitbe pri deviatom zastavení (Pán Ježiš tretí raz padá pod krížom).

Niektorí komentátori pokladajú tieto slová za narážku na škandály sexuálneho zneužívania v Katolíckej cirkvi.

František tento text tiež niekoľkokrát pochválil. Počas svojej tlačovej konferencie na palube lietadla minulý rok cestou späť z Mexika, napríklad povedal: „...ak si pamätáte, 10 dní pred svojou smrťou sv. Ján Pavol II na tejto Krížovej ceste na Veľký piatok povedal, že špinu, ktorá ľpie na Cirkvi, musí očistiť sama Cirkev.“

Táto poznámka odznela v kontexte toho, ako František chválil svojho predchodcu za boj proti sexuálnemu zneužívaniu duchovnými, čím si vyslúžil sporadický potlesk z radov prítomných novinárov, cestujúcich s ním lietadlom.

„Ako prefekt Kongregácie pre náuku viery má všetko vo svojich rukách. Vedie vyšetrovanie, a bude v ňom stále pokračovať až dovtedy, kým neprinesie výsledky“, povedal vtedy František.

Gänswein uviedol, že Benedikt XVI osobne a vlastnoručne napísal posolstvo, ktoré potom poslal na Meisnerov pohreb. Od prvého až po posledné slovo ho písal sám a „nikto mu nepomáhal“.

„Chcú emeritného pápeža zneužiť“, dodal Gänswein. „Je to však márna snaha.“