Cx76MWvWQAESB3Y.jpg

Spolupracovník pápeža Benedikta: pápež František propaguje „skrytý rozkol“ s „tvrdohlavou vytrvalosťou“

1,171
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Ateistický filozof a priateľ Benedikta XVI. ostro kritizoval pápeža Františka a obvinil Svätého Otca, že nekáže evanjelium, ale politiku, vyvoláva rozvrat a vydáva svetské vyhlásenia zamerané na zničenie Západu.

V búrlivom rozhovore zverejnenom 10. júla v Mattino di Napoli Marcello Pera, ktorý spolu s kardinálom Josephom Ratzingerom v roku 2005 napísal slávnu knihu Without Roots [Bez Koreňov], povedal, že nerozumie pápežovi, ktorý povedal, že ide nad rámec „racionálneho porozumenia.“

Pera, profesor filozofie, člen strany Forza Italia Silvia Berlusconiho a bývalý predseda talianskeho senátu povedal, že verí, že dôvod, prečo pápež vyzýva na neobmedzené prisťahovalectvo je ten, že „nenávidí Západ“ a snaží sa robiť všetko, čo môže, aby ho „zničil“.

Dodal, že sa mu nepáči pápežské magistérium a hovorí, že to nie je „evanjelium, ale iba politika,“ a že František má „nízky alebo vôbec žiadny záujem o kresťanstvo ako doktrínu vo svojom teologickom aspekte“.

Jeho vyhlásenia sa zdajú byť založené na Písme,“ povedal, ale „v skutočnosti sú silne sekulárne.“

Prisťahovalectvo sa v posledných mesiacoch v Taliansku stalo veľmi citlivou témou, keďže každý mesiac prichádzajú tisíce utečencov, väčšinou zo severnej Afriky, ktorí značne zaťažujú miestne spoločenstvá a služby.

Pera komentuje aj ďalší rozhovor medzi pápežom a ateistom Eugenio Scalfari, v ktorom František údajne povedal, že Scalfari je „veľmi znepokojený“ summitom z minulého týždňa skupiny priemyselných krajín G20, pretože majú „veľmi nebezpečné aliancie“ a „skreslený pohľad na svet.“

Podľa pána Scalfariho, ktorý má viac ako 90 rokov a nezaznamenáva svoje rozhovory, pápež tiež povedal, že sa obával stretnutia G20 kvôli otázke prisťahovalectva a povedal, že problém je v tom, že „v dnešnom svete sú chudobní, slabí a vylúčení, a migranti sú ich súčasťou.“ Niektoré krajiny G20 majú „niekoľko miestnych chudobných, ale obávajú sa invázie imigrantov,“ povedal.

V rozhovore z 10. júla Pera povedal, že verí, že pápež nemá starosti o spásu duší, ale iba o sociálnu pohodu a blahobyt. Tvrdil, že ak by Európa nasledovala pápežov postoj, páchala by samovraždu. „Pápež napáda všetky predsudky Južnej Ameriky voči Severnej Amerike, proti slobodnému trhu, slobode a kapitalizmu,“ dodal Pera.

Pokiaľ ide o otázku migrácie, politik a filozof verí, že pápežov postoj nie je z evanjelia a jeho slová sú navrhnuté tak, aby si vyslúžili jednoduchý potlesk od Organizácie Spojených národov. Pokračuje, že jeho politická vízia o migrantoch a spoločnosti, nemá „nič spoločné so západnou tradíciou politickej slobody a s jej kresťanskými koreňmi“.

Perova a Ratzingerova kniha, ktorej celý titul bol Without RootsThe West, Relativism, Christianity, Islam, varovala pred nebezpečenstvami, ktorým čelí civilizácia, ak by západ opustil svoju morálnu a kultúrnu históriu. Spoloční autori vyzvali západných vodcov, aby prijali duchovnú a nie politickú obnovu a prijali morálne hodnoty svojho židovsko-kresťanského dedičstva, ktoré by spoločnosti umožnili pochopiť dnešné hospodárske, politické a sociálne výzvy.

V rozhovore, ktorý sa uskutočnil tento týždeň Pera povedal, že verí, že prístup otvorených dverí k migrantom, ktorým pápež postupuje, povedie k „zlej reakcii“ bez požadovaného riešenia. Povedal, že pápežove postoje zdôrazňujú, že nie je v „dokonalej harmónii“ s „konzervatívnymi katolíkmi a zvyškom Cirkvi“.

Dodal, že František nielenže spôsobuje problémy v politike v súvislosti s migráciou, ale tiež podnecuje akýsi rozvrat v Cirkvi.

Pera, ktorého knihu z roku 2008 Why We Must Call Ourselves Christians obsahovala predslov pápeža Benedikta XVI., tvrdila, že v katolíckom svete existuje „zjavný skrytý rozvrat“, ktorý pápež „sleduje s tvrdohlavou vytrvalosťou a odhodlaním“.

Povedal však, že tento „nový kurz“, ktorý František presadzuje, ho vôbec nepresvedčil a tvrdil, že „exploduje Druhý vatikánsky koncil v celej svojej revolučnej radikálnosti“.

Pera ďalej verí, že tieto myšlienky, ktoré si myslí, že sú pre Cirkev zničujúce, majú svoj pôvod v Koncile. „Toto aggiornamento (aktualizovanie) kresťanstva sekularizovalo Cirkev a vyvolalo veľmi hlbokú zmenu, dokonca aj keď riskovalo, že prinesie rozvrat, ktorý bol v nasledujúcich rokoch držaný pod kontrolou,“ povedal.

Pápežovi Benediktovi XVI. a pápežovi sv. Jánovi Pavlovi II. pripísal k dobru záchranu Cirkvi, „vzdorujúc a snažiac sa sprostredkovať nové veci s tradíciou“. Urobili to „vznešeným spôsobom,“ povedal, ale teraz František priniesol všetko späť do diskusie: „ľudské práva, všetky bez výnimky, sa stali ideálnym referenčným bodom a kompasom pre Cirkev“, zatiaľ čo „ Božie práva a tradície sú minulosťou.“

V rozhovore s National Catholic Register v roku 2006 Pera varoval pred multikulturalizmom, hovoriac, že vedie k presnému „protikladu integrácie, pretože vznikajú samostatné spoločenstvá, ktoré sú potom obmedzené na status podobný getu a vstupujú medzi sebou do konfliktov."

Ďalej povedal, že jeho diagnóza pre budúcnosť Európy nie je „šťastná“.

Ak Európa bude pokračovať vo svojej relativistickej kultúre odmietnutím vlastnej tradície, nízkou mierou pôrodnosti a nerozlišujúcim prisťahovalectvom, potom Európa bude  islamizovaná,“ varoval.

Odvolávajúc sa na pripomienky pápeža Benedikta XVI. v knihe Without Roots, povedal, že „dnešný dojem je taký, že Európa sa podobá Rímskej ríši vo svojom úpadku.“