sex-education.jpg

Nová štúdia berie sexuálnym extrémistom eso z rukáva: Čím menej sexuálnej výchovy na školách, tým menej potratov a neželaných tehotenstiev u tínedžeriek

827
Kultúra smrti

Nová štúdia preukázala, že zastavenie financovania kontroverznej sexuálnej výchovy na školách bolo pre Britániu tým najlepším rozhodnutím

Aj takto prebiehala sexuálna výchova v Británii v časoch, keď bola povinná a miestne zastupiteľstvá boli tiež povinné ju financovať
 

Konzervatívne a prolife hnutie sa môže tešiť z veľkého víťazstva. Už odjakživa boli títo kritici propagácie promiskuitného života mladých a zástancovia ochrany ich psychofyzickej integrity terčom útokov zo strany liberálov a propagátorov nezriadeného sexuálneho života mladých ľudí. Ako argument pre explicitnú sexuálnu výchovu liberáli využívali zásterky ako vzdelávanie a prevencia pred neželanými tehotenstvami. Väčšina konzervatívcov však upozorňovala, že propagácia antikoncepcie u tak mladých žiakov či študentov len podporí akútny nárast extrémnych a častých sexuálnych aktivít, čo v konečnom dôsledku vyústi do ešte vyššieho počtu potratov a neželaných tehotenstiev. Ako sa ukazuje, mali pravdu.

Uplynulý týždeň vedecký časopis Journal of Health Economics publikoval štúdiu, ktorú viedli akademici David Patom a Liam Wright. Zistili, že nedávne radikálne škrty financovania programu sexuálnej výchovy na školách spôsobili štatisticky významné zníženie počtu tehotenstiev ako aj potratov u tínedžeriek.

V 90.tych rokoch bola miera tehotenstiev mladých Britiek až dvojnásobná v porovnaní s väčšinou západoeurópskych krajín. Preto britská vláda v roku 1999 spustila tzv. Stratégiu na riešenie tínedžerských tehotenstiev, ktorou propagovala včasnú sexuálnu výchovu a propagáciu antikoncepcie na školách. Na tento program bolo vyčlenených okolo 300 miliónov libier, avšak miera neželaných tehotenstiev a umelých potratov sa neumenšovala a až do roka 2008 bola viac-menej konštantná. Počas obdobia 1999-2008 miestne zastupiteľstvá boli nútené aplikovať Stratégiu a jej granty na financovanie sexuálnej výchovy a antikoncepčné programy. Avšak v roku 2008 počas ekonomickej krízy bola táto požiadavka na miestne zastupiteľstvá odstránená a granty stratégie boli v rokoch 2010-2011 ukončené úplne. Napokon boli projekty verejného zdravia financované cez všeobecné granty od centrálnej vlády. Financovanie sexuálnej výchovy mládeže sa tak radikálne znížilo a miera potratovosti ako aj tehotnosti u tínedžeriek taktiež radikálne klesla, a to až o 40 percent (v období od 2008-2014).

Čo je dôležitejšie, tieto politické zmeny dali lokálnym zastupiteľstvám v značnej miere viac slobody rozhodovania o tom, koľko peňazí by mali použiť na takéto programy. Kvôli ekonomickej stagnácii sa väčšina lokalít rozhodla uplatniť právo redukovať resp. nefinancovať takéto programy. Paton a Wright na základe týchto skutočností analyzovali, ako financovanie podporných programov sexuálnej výchovy a antikoncepcie ovplyvnilo mieru tehotnosti a potratovosti u maloletých dievčat. Analyzovali 149 lokalít každý rok v priebehu obdobia rokov 2009-2014. Brali do úvahy trvalý rozsah demografických, ekonomických a politických premenných. Ako dodatočnú kontrolu dokonca spustili súbor regresií, kde porovnávali počet maloletých tehotných s mierou tehotnosti dospelých žien.

Výsledky sú zjavné: Čím vyššie škrty vo financovaní programov sexuálnej výchovy, tým nižšia miera tehotenstiev a potratov u mladistvých. Dokonca sa ukázalo, že programy, ktoré propagovali u tínedžerov antikoncepciu, boli pri najmenšom neefektívne, ak nie dokonca kontraproduktívne.

Promótori liberálnej sexuálnej výchovy v našich končinách často vyčítajú práve to, že v porovnaní s inými krajinami zaostávame a že len málo žien užíva hormonálnu antikoncepciu. Dokonca sa objavili tézy, že naše dievčatá sú neuvedomelé, nakoľko je len málo hlásených prípadov sexuálneho obťažovania. Vysoká miera sexuálneho obťažovania v Británii a iných krajinách (kde momentálne prebieha migračná kríza) bola paradoxne spájaná s uvedomelosťou dievčat v dôsledku “kvalitnej sexuálnej výchovy”, ako to u nás uvádzala známa feministka Oľga Pietruchová.

Aj na základe mylných predstáv a liberálnej propagandy sa u nás schválilo pokračovanie na pohľad neškodného programu “Hrou proti AIDS”, ku ktorému vydal manuál samotný Úrad verejného zdravotníctva. Tento program je určený už pre žiakov 7. ročníka ZŠ a svojím obsahom nerešpektuje duševné dospievanie detí v sexuálnej oblasti. V pracovných listoch sú im kladené nepríjemné otázky týkajúce sa používania kondómov, prežívania sexuálnych zážitkov, chápania ľúbostných vzťahov medzi chlapcom a dievčaťom a pod. Biologické vedomosti sú vytrhávané z kontextu, siedmaci sa učia navliekať kondómy, alebo dokonca pantomímou majú znázorňovať chránený sex či francúzske bozkávanie (viac TU). Ostáva nám len dúfať, že sa poučíme Britániou a zastavíme propagandu skrytú za vzdelávaním včas.