29790.jpg

CBR: Pozor, navrhované zákony blokujú malé, rodinné farmy, pôdu si rozdelili veľké agrofirmy!

236
Kultúra smrti

Zastavme deštrukciu slovenskej ekonomiky a poľnohospodárstva a ďalší útok na základné ľudské práva – právo na súkromný majetok, vyzýva Centrum pre bioetickú reformu.

Vláda predkladá dva návrhy zákonov, ktorými sa podľa organizácie zabetónuje pozícia agrobarónov a zablokuje rozvoj malých a rodinných fariem. “Občan bude môcť vlastniť maximálne 3ha pôdy, kým s.r.o. hoci i vlastnená cudzincami môže mať až 700ha. Kým Slovenský pozemkový fond /SPF/ má mať absolútne predkupné právo na predávanú pôdu, aby mohol pôdu prenajímať, občania nemôžu investovať do pôdy, aby mohli mať príjmy z prenájmu. Sú prehlásení za špekulantov!”, uvádza sa v stanovisku CBR, ktoré pripravilo hromadné pripomienky k obom zákonom.

Nájom pôdy

Táto hromadná pripomienka namieta: 1. obmedzovanie zmluvnej voľnosti, keď nanucuje prednostné právo na predĺženie nájmu doterajšiemu nájomcovi, 2. zásah do vlastníckych práv užívaním pôdy bez vyslovného súhlasu a 3. povinnú registráciu nájomných zmlúv v katastri. Zároveň vysvetľuje prepad v poľnohospodárstve a deformácie spôsobené SPF. Prečítajte si naše zdôvodnenia a podporte ju do 20.6.

Nadobúdanie vlastníctva pôdy

Táto hromadná pripomienka odmieta protiústavné zásahy do vlastníckych práv: 1. uprednostňovaním SPF a podnikateľov v poľnohospodárstve pri nadobúdaní pôdy, 2. obmedzením výmery vlastnenej pôdy pre občanov, no nie pre štátne organizácie 3. nemožnosťou predať a darovať pôdu cirkvám či občianskym združeniam atď. Podporiť ju v petícii môžete do 23.6.

Pôdu v SR ovládajú veľké agrofirmy. Malé farmy na chvoste EÚ

EUROSTAT /viď graf vyššie/ uvádza prehľad užívania pôdy podľa veľkosti fariem: zelená – malé farmy do 20ha, oranžová – stredné farmy od 20ha do 100ha, modrá – veľké farmy nad 100ha. Slovensko je na chvoste v EÚ v zastúpení malých a stredných fariem. 90% celkovej poľnohospodárskej plochy obhospodarujú veľké agrofirmy. Túto realitu odrážajú aj oba návrhy zákonov v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V sprievodnom dokumente k návrhu zákona Analýza vplyvov na podnikateľské prostredie je to otvorene priznané, že tieto návrhy sú pripravené na objednávku veľkých agrofiriem.