The Times: Britské tajné služby sledujú 3 tisíc džihadistov vo Veľkej Británii, lenže v Spojenom kráľovstve ich žije až 23 tisíc

130
Kultúra smrti

Rozpačité reakcie vo Veľkej Británii vyvolal najnovší krok ministerstva vnútra, ktoré zverejnilo údaje o počte islamských teroristov žijúcich na britských ostrovoch. Verejnosť šokoval obrovský počet džihadistov a iné, „čudné okolnosti“…

 

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že v súčasnosti tajné služby sledujú až 3 tisíc džihadistov, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve. To bol prvý šok: už toto číslo je alarmujúce. Druhý šok bol ešte väčší: vo Veľkej Británii však žije približne 23 tisíc džihadistov. Ak tajné služby sledujú 3 tisíc teroristov,kto sleduje ostatných 20 tisíc?.

Novinári The Times zisťovali informácie z kompetentných zdrojov a majú vysvetlenie, ktoré však sotva poteší drvivú väčšinu Britov. Tri tisíc džihádistov, ktorých sledujú tajné služby, predstavuje priamu hrozbu a voči nim sa vedie vyšetrovanie, alebo ich pozorne sledujú tajné služby. Ostatných 20-tisíc nebezpečných osôb patrí takpovediac do „druhej kategórie“: v minulosti sa dostali do hľadáčika tajných služieb, mnohých z nich už vyšetrovali a v súčasnosti predstavujú zvýšené riziko pre bezpečnosť.

The Times informuje, že počet podobných osôb neustále narastá od r. 2001. Taktiež vysvetľuje, že britská tajná služba MI5 je schopná vyšetrovať alebo sledovať naraz iba 3 tisíc podozrivých osôb, ale viac nedokáže. Otázka „prečo iba 3 tisíc?“ zostáva bez odpovede. Preto bol vytvorený zoznam 3 tisíc nebezpečných osôb, ktorý sa stále aktualizuje. Robí sa to jednoducho: do prvej kategórie (3 tisíc osôb) zaraďujú tých najnebezpečnejších džihádistov. Ale ak do tohto zoznamu pribúda nová osoba, vzápätí z nej tiež vyradia jednu osobu a preradia ju do ďalšieho zoznamu, kde sa nachádza vyše 20 tisíc nebezpečných osôb, takpovediac „druhej kategórie“.

To, že tieto rošády nie sú efektívne, a zoznamy nezodpovedajú skutočnosti, dokazujú aj nedávne teroristické útoky vo Veľkej Británii. Obaja teroristi, ktorí tento rok spáchali teroristické činy, patrili do „druhej kategórie“ a neboli v zozname 3 tisíc najnebezpečnejších džihádistov. Napriek tomu práve Khalid Masood, ktorý útočil v londýnskom Westminsteri, a Salman Abedi, ktorý sa odpálil v Manchestri, spáchali teroristické činy.

The Times informuje, že britská polícia a tajné služby vyšetrujú v súčasnosti približne 500 prípadov terorizmu a príprav teroristických útokov. Kým britská vláda na čele s premiérkou Theresou Mayovou aj naďalej nemieni zastaviť prílev migrantov do krajiny, proti tomu razantne vystupuje líder opozície Nigel Farage, ktorý vyhlásil, že vo Veľkej Británii sa rozmáha mimoriadne nebezpečná piata kolóna, ktorá vlastní britské pasy, hovorí po anglicky, ale neznáša Britov a je ochotná ich zabíjať.

Na svojej internetovej stránke na Twitteri prízvukoval: „Vlastnia naše pasy, hovoria našou rečou, ale nenávidia nás a chcú nás zabiť.” Dodal, že Veľká Británia by sa nemala príliš snažiť o ovplyvňovanie situácie na celom svete, ale radšej by mala urobiť poriadok vo vlastnej krajine.

Eugen Rusnák