Michal Havran čelí trestnému oznámeniu za hanobenie slovenského národa

715
Kultúra smrti

Moderátor RTVS, Michal Havran si poriadne zavaril. Po jeho hanlivých výrokoch na adresu Slovenských velikánov Ľudovíta Štúra a Svetozára Hurbana – Vajanského teraz musí čeliť trestnému oznámeniu za hanobenie národa.

 

Pred nedávnom sme vás informovali ako kontroverzný moderátor Michal Havran platený z koncesionárskych poplatkov Slovákov nazval Ľudovíta Štúra antisemitom a Svetozára Hurbana-Vajanského “zaprdeným hlupákom”.

“Rostas si myslí, že ak bol Vajanský a čiastočne aj Štúr antisemitom, tak ním môže byť aj on a celá tá nazi zberba, že to je vlastne oukej, že iba nadväzujú na nejaké tradície a tie ich chránia,” napísal Havran v úvode svojho statusu na sociálnej sieti.

Ľavicový extrémista zašiel ešte ďalej a Vajanského označil nelichotivým prívlastkom:

“Rostas a spol zrejme nechápu, že priemyselné vyvražďovanie európskych Židov, Rómov, etc. zmenilo náš pohľad na už aj tak ohavný antisemitizmus a urobilo z neho zločin. Prečo Rostas? Lebo Vajanský bol v tejto téme iba zaprdený hlupák zotročený poverami o detských obetiach, no príslušníci NSDAP a SS vlastnými rukami vraždili a vraždili milióny ľudí.”

Hanlivé výroky kontroverzného moderátora RTVS na adresu Slovenských velikánov však pobúrili verejnosť. Občianski aktivisti Igor Jurečka a Milan Laurinec preto na Michala Havrana podali trestné oznámenie za hanobenie národa podľa  paragrafu 432 zákona č. 300/2005. Informoval o tom portál Media watchdog.

“Preambula Ústavy Slovenskej republiky sa odvoláva na politické a kultúrne dedičstvo našich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť – z toho vyplýva, že štúrovci položili základ slovenského národa, vytvorili prvú Národnú radu, základ SNR, takže útoky na štúrovcov možno vnímať ako útok, dehonestáciu a šírenie antipatie k týmto národným hodnotám, čím sa pán Havran dopustil veľkého zločinu proti najvyšším hodnotám národa chránených zákonom SR,” uviedol Igor Jurečka dôvod pre podanie trestného oznámenia.