"Šesť dňové dieťa nie je osobou" - súd zbavil matku viny.

1,433
Kultúra smrti

Súd schválil odvolanie Jennifer Jorgensenovej z newyorského Long Islandu, ktorá bola v roku 2008 odsúdená za zabitie svojej šesťdňovej dcérky. Ako argument súd uviedol, že jej dcéra ešte nebola osobou.

Keď Jorgensenová v roku 2008 havarovala, bola pod vplyvom alkoholu, prekročila povolenú rýchlosť a nemala zapnutý bezpečnostný pás. Práve bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. Jorgensenová mala v krvi 0,6 promile alkoholu a Klonazepam - liek proti úzkosti.

Aby lekári zachránili život dieťaťa pomenovaného Ashley Jorgensen-Kaiserová, vykonali cisársky rez. No o šesť dní toto predčasne narodené dieťa zomrelo na následky zranení pri autohavárii.

Pri tejto nehode zomreli aj Robert a Mary Kellyovci, ktorí boli vo vozidle, do ktorého Jorgensenová čelne vrazila. Jorgensenovú síce zbavili viny za smrť Kellyovcov, ale na základe zákona o spôsobení smrti inej osoby v dôsledku nedbanlivosti ju odsúdili na deväť rokov väzenia za to, že spôsobila smrť svojej dcéry.

Jej právnici však vyhrali na odvolacom súde tak, že argumentovali, že hoci Jorgensenovej dcéra žila šesť dní mimo maternice po nehode, právne nebola osobou, pretože v čase autonehody, bola ešte vo vnútri maternice.

„Tým pádom by sa dali za ,nedbanlivé‘ považovať aj tehotné ženy, ktoré ignorujú osobitné príkazy svojho pôrodníka, aby zotrvali na lôžku, či tie, ktoré berú predpísané a/alebo nedovolené lieky, alebo sa zapájajú do kontaktného športu. Taktiež tie, ktoré nosia ťazké nákupy alebo ignorujú zákaz držať diéty,“ napísal sudca Eugene Pigott mladší. „Ak by takéto správanie malo za následok predčasný pôrod a následné úmrtie dieťaťa, mohlo by mať za následok matkinu trestnú zodpovednosť“.

Odvolací súd zrušil odsúdenie v rozhodnutí päť ku jednej. Sudca Eugene Fahy, ktorý hlasoval za to, aby obvinenie pretrvalo, napísal: „Nemôžem sa pripojiť k rozhodnutiu, ktoré po rozbore dochádza k záveru, že naše zákony stanovujú, že šesťdňové dieťa nie je osobou.“

Podľa National Right to Life Committee sa v štáte New York zabitie nenarodeného dieťaťa akýmikoľvek inými prostriedkami - okrem potratu - považuje po 24. týždni za vraždu. New York má však ďalší zákon, ktorý prvému protirečí. Tento vraví, že na to, aby bola smrť posúdená ako vražda, obeť musí byť „ľudskou bytosťou, ktorá sa narodila a žije“.