Sýria potrebuje väčšiu pomoc

1,237
Kultúra smrti

Koordinátor najvýznamnejšej charitatívnej organizácie - Pomoc Cirkvi v núdzi (ACN) pre projekty na Strednom východe, vyzval zdvojnásobiť úsilie o pomoc sýrskym utečencom pred blížiacou sa zimou.      

Otec Andrzej Halemba tak urobil počas návštevy Sýrie, pričom zdôraznil pretrvávajúcu potrebu sanitárnej a pastoračnej práce v tejto krajine a dodal, že práve takýto druh pomoci pomohol tamojším ľudom prežiť. 

Otec Halemba v Sýrii povedal: „Po niekoľkých návštevách Sýrie, ktoré som od začiatku tohto roka uskutočnil, vo mne rastie znepokojenie kvôli stále väčšej nestabilite, ktorá tu vládne. 

Vojenský úspech [Daešu (Islamského štátu)] vyvolal strach a úzkosť najmä medzi kresťanmi.

Budúcnosť mesta Aleppo, kde žije mnoho kresťanov je neistá.“

Počas štyroch rokov od vypuknutia konfliktu zabezpečila ACN v Sýrii 140 sanitárnych a pastoračných projektov v celkovej výške 5 miliónov dolárov (8 miliónov eur). 

Jeden takýto projekt poskytuje dotácie na nájom pre takmer 300 postihnutých rodín a ďalšie umožňujú 140 študentom pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Otec Halemba povedal, že partneri projektu ACN sa v danom regióne snažia o dobro ľudí „ešte efektívnejším a organizovanejším spôsobom.“

„Keď som navštívil kresťanské mesto Marmarita blízko libanonských hraníc, vďaka tých ľudí za pomoc ich dobrodincov bola nesmierna.

Ľudia vraveli, že dobrodincom vďačia za prežitie

Jeden chlapec nám pri stretnutí povedal iba jedno arabské slovo: shukran – ďakujem. Toto slovo pohlo všetkými prítomnými. 

Jedna starenka ma so slzami v očiach prosila o pomoc pre kresťanov v Sýrii, aby odtiaľ nemuseli odísť,“ uviedol Halemba.

Marmarita je v súčasnosti domovom mnohých vyhnancov z vlastnej krajiny a žijú tu nielen kresťania, ale aj moslimovia. 

V meste síce neexistuje reálna hrozba bombových útokov, no náklady na živobytie sa zvýšili a vyhnanci, ktorí tam žijú, nemajú prácu.

Otca Halembu znepokojuje najmä to, ako sa rodiny vyhnancov popasujú s blížiacou sa zimou.

Vyjadril sa, že zásoby plynu a paliva sú obmedzené a ich cena je príliš vysoká.

Halemba dodal: „Minulý rok zomrelo kvôli chladu približne 50 ľudí. 

Pomoc týkajúca sa zimy si preto bude vyžadovať zvýšenú pozornosť.“

Na začiatku vojny, na jar 2011, žilo v Sýrii 1,25 miliónov kresťanov. V súčasnosti však Európska únia odhaduje, že v snahe uniknúť vojnovému konfliktu krajinu opustilo približne 700 000 z nich.

Neville Kyrke-Smith, riaditeľ organizácie Pomoc Cirkvi v núdzi vo Veľkej Británii zopakoval slová otca Halembu, že ľudia, ktorí v Sýrii zostali, potrebujú väčšiu pomoc.

Kyrke-Smith poznamenal, že sanitárne a pastoračné projekty na Strednom východe bude financovať pobočka ACN vo Veľkej Británii a zároveň dodal: „Navštívil som utečenecké tábory v Iraku a v Libanone blízko sýrskych hraníc a viem, aká dôležitá je pomoc organizácie ACN pre ľudí v krízovej situácii a pre tých, ktorí sú úplné závislí od pomoci iných. 

Považujem za nevyhnutné pokračovať v tejto pomoci a podpore. 

Je tam veľa vyhnancov a utečencov, ktorí sa chcú vrátiť späť. Kresťania sú dôležitými prostredníkmi na Strednom východe a my im chceme pomôcť, aby mohli zaujať v kolíske kresťanstva opäť dôležité postavenie.