Kardinál Brandmüller: Liberálni profesori morálnej teológie a pokrokoví biskupi spôsobujú CHAOS v Cirkvi.

2,515
Kultúra života

Neznalosť katolíckej doktríny medzi biskupmi a teológmi je podľa kardinála Waltera Brandmüllera hlavným dôvodom súčasného chaosu v Cirkvi.

Nemecký kardinál a cirkevný historik povedal nedávno pre taliansky denník 'Il Foglio', že vzhľadom k hádkam o manželstve a rodine vnútri Cirkvi je táto „rýdzo katolícka doktrína“ v nebezpečenstve.

U biskupov, kazateľov, katechétov a „najmä medzi profesormi morálnej teológie“ často dochádza k absencii alebo nejasnostiam ohľadom doktríny, sťažoval sa Brandmüller. Tento zmätok ešte zväčšujú tí biskupi, ktorí tvrdia, že katolícke morálne učenie nie je aktuálne.

Brandmüller tiež hovoril o vyhlásení biskupa Stephana Ackermanna v Trieri o obnove morálnej a sexuálnej výchovy. Ackermann by mal pravdu, ak by myslel, že veriaci sú viac motivovaní žiť život podľa katolíckej náuky, a tú je potrebné lepšie vysvetliť. Avšak ak by chcel povedať, že katolícka doktrína už viac nie je aktuálna, mýlil by sa, hovorí kardinál. Ackermann začiatkom februára v rozhovore pre redakciu 'Mainzer Allgemeine' vyhlásil, že vidí potrebu zmeny morálneho učenia a sexuálnej etiky Cirkvi. Už nie je viac vhodné, aby mali rozvedení a znovu zosobášení trvalý zákaz pristupovať k sviatostiam a aby sa predmanželský sex považoval za ťažký hriech. Ackermann zároveň zdôraznil, že sa nechystá robiť zásadné zmeny v učení.

Historik Brandmüller z Augsburgskej diecézy bol prezidentom Pápežského výboru historických vied v rokoch 1998-2009. Od septembra 2010 patrí do kolégia kardinálov.