Jezuita ospravedlňuje potraty - „Ani rád ani Rím neintervenujú"

2,375
Kultúra smrti

Madrid - Španielsky jezuita a bioetik Juan Masiá Clavel opäť obhajoval zabíjanie nenarodených detí. Už roky otec Masiá rozlišuje medzi „potratom a potratom“ (pozri samostatnú správu Jezuita ospravedlňuje potraty - a čo robia biskupi a Rím). „Existujú situácie, kedy je nezodpovedné neurobiť potrat,“ napísal jezuita na Nový rok na svojom blogu, ktorý je spojený so španielským denníkom El Pais. Kritici obviňujú jezuitov z toho, že sú apologétmi potratov. Všetci to vedia, ale nikto nekoná.
Hoci otec Masiá hovorí o extrémnych prípadoch, kontext jeho Rozhovorov o potratoch slúži zároveň na ospravedlnenie vraždenia nenarodených detí. Tak znie kritika Info Catolica [španielsky katolícky spravodajský portál, pozn. prekl.] a španielskeho cirkevného historika a katolíckeho blogera Francisca de la Cigoñu voči poslednému blogu otca Masiu. Toto posledné vyjadrenie sa udialo v čase kedy debata o potratoch bola v Španielsku opäť rozprúdená v dôsledku vládneho nariadenia. Jezuita napísal, že v debate o potratoch existujú v Španielsku dve „extrémne protichodné pozície“ a na žiadnu nie je možné nazerať ako na „jediný platný“ pohľad. Takto jezuita relativizuje katolícku pozíciu práva na život a dáva kultúru smrti a kultúru života na jednu úroveň ako ekvivalentné a „neutrálne“.

„Juan Masiá je stále katolícky kňaz a člen Spoločnosti Ježišovej"

Najhoršie je, že tieto výroky nie sú nové. Už roky ich jezuiti opakujú bez toho, aby im niekto protirečil. Preto si mnohí myslia, že ide o náuku Cirkvi,“ hovorí de la Cigoña.
Info Catolica napísali: „V čase keď toto píšeme, 2. januára 2014, otec Juan Masiá Clavel je stále katolíckym kňazom a členom jezuitského rádu.“ V ráde a v Ríme „sa presne vie“ čo otec Masiá robí a aj tak ani generálny predstavený, otec Adolfo Nicolas, ani Rímska pontifikálna rada [alebo dokonca pontifikálny komisár] nekoná. Je čas vyjasniť veci, hovorí  Info Catolica či pozícia otca Masiu je katolíckou pozíciou. Ak nie, potom je potrebné urobiť „jasné protiopatrenia“. „Úplne podporujem kritiku Luisa Fernanda Pereza Bustamanteho (Info Catolica). Tiež si to myslím o Masiovi. A o otcovi Adolfovi Niclasovi a jeho nekonaní,“ povedal de la Cigoña.
Otec Juan Masiá je profesorom etiky na Sofiinej univerzite v Tokiu a výskumným partnerom v Centre za mier japonskej sekcie medzináboženskej Svetovej konferencie Náboženstiev za mier (WCRP) v Tokiu, tiež známej ako Náboženstvá za mier (RfP).