Katar: Monumentálna pro-life výstava kontroverzného umelca

1,850
Kultúra života

Po dobu niekoľkých týždňov bolo pred medicínskym a výskumným centrom Sidra Medical and Research Center v Katare umiestnených 14 masívnych a záhadných bielych balónov.

Avšak 7. októbra boli tieto balóny počas ceremónie doprevádzanej zvukom tlkotu srdca odhalené. Skrývali prekvapivo ambiciózne, pro-life umelecké dielo slávneho britského umelca a provokatéra Damiena Hirsta.

Expozícia s názvom „Zázračná cesta“ sa skladá zo štrnástich monumentálnych bronzových sôch, ktoré zobrazujú cestu nenarodeného dieťaťa od jeho počatia až po narodenie.

Celkovo tieto sochy, vysoké 5 až 11 metrov,  ktoré Hirst vytváral tri roky, vážia 216 ton. Plastika novonarodeného chlapca, ktorý je posledným exponátom, meria neuveriteľných 14 metrov. 

Podľa tlačovej správy, ktorú vydal orgán Qatar Museums Authority (QMA) zadávajúci zákazku na tieto sochy, je ich trvalá inštalácia určená na „oslavu života“ a je venovaná „ľuďom Kataru.“

Zatiaľ čo noviny New York Times špekulovali, že sochy môžu byť vnímané ako provokácia v kultúre, pre ktorú sú typické prísne moslimské hodnoty zdržanlivosti, Sheikha al Mayassa Hamad bin Khalifa al-Thani, 30-ročná predsedníčka QMA, odmietla akékoľvek podobné obavy.  

„Niečo takéto je menej odvážne ako veľa nahoty,“ povedala. „V Koráne je verš o zázraku narodenia. Nie je to proti našej kultúre či proti nášmu náboženstvu.“

Táto výstava hlásajúca život je však pre Hirsta zmenou dráhy. Jeho predošlé diela zahŕňajú ľudskú lebku husto pokrytú diamantmi a rôzne zvieratá, niektoré z nich vypitvané, konzervované vo formaldehyde. 

„V zásade je cesta dieťaťa, ktorou prechádza pred narodením, väčšia než čokoľvek, čo zažije počas svojho ľudského života,“ povedal Hirst. „Dúfam, že sochy návštevníkom vštepia pocit bázne a úžasu nad týmto mimoriadnym ľudským procesom. Ten sa čoskoro bude dať vidieť v Sidra Medical Center a rovnako bude zatiaľ prebiehať každú sekundu po celom svete.“